Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

NHL: Vaněček má nulu, Vejmelka vychytal lídra a Pastrňák dvakrát skóroval

NHL: Vaněček má nulu, Vejmelka vychytal lídra a Pastrňák dvakrát skóroval
Vítek Vaněček vychytal nulu a byl hvězdou utkání | zdroj: Profimedia

Hokejový gólman Vítek Vaněček zneškodnil v NHL 36 střel Caroliny, připsal si při výhře Washingtonu 4:0 třetí nulu sezony a byl vyhlášen první hvězdou utkání. Zazářil i Karel Vejmelka, který předčil v českém brankářském souboji Pavla Francouze a pomohl 42 zákroky k vítězství Arizony 2:1 nad Coloradem. David Pastrňák se podílel dvěma góly na výhře Bostonu 5:2 ve Vegas. Chicago zdolalo Edmonton 4:3 v prodloužení i díky trefě Dominika Kubalíka, který skóroval po jedenácti utkáních bez gólu.

Vaněček chytal v NHL od začátku zápasu poprvé od 1. února, kdy se zranil v Pittsburghu. Nejvíce práce měl v posledních dvou třetinách, ve kterých zastavil třicet střel včetně sólového úniku Martina Nečase. Český útočník nepřelstil svého krajana za stavu 1:0 bekhendovou kličkou.

Pod výhru Washingtonu se podepsal 763. trefou Alexandr Ovečkin, který dal ve 36. minutě třetí gól týmu a v historické tabulce střelců ztrácí tři branky na třetího Jaromíra Jágra.

Vejmelka inkasoval jako první, ve 26. minutě mu prošla za záda střela Devona Toewse zpoza levého kruhu, kterou přes clonící hráče dobře neviděl. Ještě v prostřední třetině vyrovnal zblízka Loui Eriksson a v čase 45:27 rozhodl povedeným průnikem i blafákem Nick Schmaltz. Francouz kryl 27 střel, Vejmelka byl v souboji s nejlepším týmem NHL vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Pastrňák vstřelil obě branky ve třetí třetině. Český útočník nejdříve udeřil z úniku a z dorážky vlastní střely zvýšil na 3:1. Druhou trefou zpečetil při hře Vegas bez brankáře výhru Bostonu a s 31 góly je šestým nejlepším střelcem sezony. Havířovský rodák zároveň bodoval v sedmému utkání v řadě (7+4) a stal se třetí hvězdou zápasu. Hlavním strůjcem vítězství byl Craig Smith, který vsítil první dvě branky zápasu a v 55. minutě zkompletoval hattrick.

Po úvodní třetině, ve které Chicago ztratilo vedení 1:0 a 2:1, se čekalo na gól až do 43. minuty. Obstaral ho Kubalík, který potrestal pohotovou ranou bez přípravy špatnou rozehrávku brankáře Mikka Koskinena a upravil skóre na 3:2. Vypadalo to, že by trefa českého útočníka mohla být vítězná, ale Evander Kane zařídil v čase 59:10 svou druhou trefou v zápase prodloužení. To rozhodl Alex DeBrincat.

Florida porazila na svém ledě Ottawu 3:0 a za tohoto stavu se v 52. minutě po zákroku hostujícího Brada Tkachuka na hrdinu utkání Patrica Hörnqvista (1+1) rozpoutala hromadná strkanice. Zapojil se do ní také domácí Radko Gudas, který povalil na led Austina Watsona a oba byli vyloučen do konce zápasu. Útočníkovi Senators se nelíbilo, jak jej český bek zpacifikoval, a před odchodem do kabin na něj pořvával.

Stejný osobní trest jako Gudas dostal Dominik Simon ve 45. minutě za rozmíšku s Anthony Cirellim. I bez českého útočníka Pittsburgh dotáhl zápas na ledě Tampy Bay do vítězného konce (5:1). Na konci druhé třetiny za stavu 1:3 byl vykázán z lavičky trenér Jon Cooper za protesty vůči rozhodčím. Nelíbilo se mu, že sudí hostům vysvětlili vyloučení, ale za ním už nepřijeli. „Nemyslím se, že bych jim řekl něco, co ještě jako rozhodčí neslyšeli,“ řekl kouč.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma