Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Pět kruhů pekla: Brazílie se hroutí, olympiáda už nikoho nezajímá

Pět kruhů pekla: Brazílie se hroutí, olympiáda už nikoho nezajímá
Protestující v městě Florianópolis, které leží nedaleko Rio de Janeira | zdroj: Profimedia

Tři miliony lidí vyšly v polovině března do ulic brazilských měst protestovat proti politice současné vlády a nekompetentnosti prezidentky Dilmy Rousseffové. Jednalo se o největší vlnu demonstrací v historii země, která se pod náporem hospodářské krize, přebujelé korupce, vysoké kriminality a epidemie viru Zika hroutí jako domeček z karet. Nějaká olympiáda už vlastně nikoho nezajímá a cestu do jihoamerické džungle si odpustí i mnoho sportovních fanoušků ze zahraničí.  

Necelých pět měsíců před startem olympijských her není prodáno ani 50 procent všech vstupenek do sportovních areálů. Naprosto žalostný zájem pak vykazuje paralympiáda, kde se organizátorům podařilo dostat do oběhu jen každý desátý lístek.

Brazilský ministr sportu Ricardo Leyser, který minulý týden nahradil ve funkci George Hiltona, už se svými poradci začal střádat nitky záchranného plánu, jenž má zrychlit prodeje vstupenek a hlavně probudit nadšení pro pět kruhů v domácím obyvatelstvu.

A kdyby to nezabralo, je sama Brazílie připravena odkoupit část volných lístků (hlavně co se paralympiády týče) a následně je distribuovat skrze školský systém. „Brazilská populace ještě stále podřimuje. Chceme v ní probudit nadšení pro tento sportovní svátek a dostat lidi do ochozů,“ řekl Leyser.

Nezbývá, než se modlit

Největší jihoamerická země čelí několika krizím najednou a ani jednu z nich nedokáže řešit. Ekonomický růst a politická stabilita, kterými se Brazílie pyšnila v roce 2009, kdy bylo Rio de Janeiro vybráno za pořadatelské město pro letošní olympiádu, jsou už dávno minulostí.

Zemí cloumá jeden korupční skandál za druhým a prezidentka Roussefová, jejíž jméno je pro většinu občanů synonymem rozkrádání státní kasy, už několik měsíců kličkuje minovým polem. Nikdo si dnes netroufne odhadovat, jestli bude tváří své země i v polovině srpna, kdy vzplanou olympijské ohně.

Hospodářská recese nenechala kámen na kameni ani při organizování samotných letních her. Snad každá položka – od bezpečnosti přes zahajovací ceremoniál až po sportovní komplexy a olympijskou vesnici – musela kvůli nedostatku financí čelit značným škrtům.

Přitom Rio de Janeiro je pokládáno za jedno z nejnebezpečnějších měst naší planety a nechvalně známá chudinská čtvrť Mare, kde působí řada zločineckých gangů a jejich střety s policejními silami nejsou nic výjimečného, sousedí jak s místním letištěm, tak se stadionem, jenž bude hostit zahajovací a závěrečný ceremoniál.

Podle Leysera však bude zajištěna dostatečná ochrana celé akce. Brazílie povolá do zbraně více jak 85 tisíc policistů, vojáků a členů speciálních jednotek. To je dvakrát větší číslo, než s jakým před čtyřmi lety operoval Londýn.

Kritici nicméně namítají, že bezpečnostní složky nejsou na takové úrovni, aby mohly efektivně čelit případným teroristickým hrozbám, podobným těm z Paříže nebo Bruselu.

Ostatně nečekaná rezignace Adilsona Moreiry, šéfa národní bezpečnostní agentury, který minulý týden složil funkci a následně označil politiku vlády za hanobení národa, skeptikům na radosti nepřidala.

Otazník se vznáší také nad smlouvami uzavřenými s firmami, které mají na starost stavbu sportovních areálů. Řada z nich je totiž přímo či nepřímo napojena na státem kontrolovanou ropnou společnost Petrobras, která je alfou a omegou celého korupčního divadla v Brazílii.

Obyvatelům Rio de Janeira tak nezbývá, než se dennodenně modlit k soše Ježíše, aby jejich země po skončení olympiády nezapadla do stejného močálu, v jakém se utopilo Řecko po letních hrách v Aténách v roce 2000.

Zdroje:
Vlastní, Yahoo Sports

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma