Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Poděkování šampionovi: Sarajevo chce pojmenovat ulici po Michaelu Schumacherovi

Poděkování šampionovi: Sarajevo chce pojmenovat ulici po Michaelu Schumacherovi
Michael Schumacher v době své největší slávy v týmu Ferrari | zdroj: Profimedia

Skupina mladých lidí odstartovala v Sarajevu iniciativu za přejmenování jedné z tamních hlavních ulic po legendárním Michaelu Schumacherovi.

Sedminásobný šampion formule 1 je čestným občanem města – v neposlední řadě i proto, že po válce navštívil v letech 1996 a 1997 v Sarajevu bosenské děti, přivezl jim dárky, podpořil vznik tamní dětské kliniky a jako vyslanec UNESCO přispěl sponzorskými dary na projekty poválečné obnovy.

Tehdejší děti mezitím dospěly a chtějí svému idolu po letech vzdát hold a touto cestou mu poděkovat. Široká ulice vedoucí z letiště do centra, která se nyní jmenuje Transverzala A, má napříště nést Schumacherovo jméno.

Iniciativa na počest legendárního jezdce, který je po úrazu hlavy při lyžování v roce 2013 ve vážném zdravotním stavu, dostala od městské rady sarajevské části Novi Grad zelenou. O projektu je informováno také německé velvyslanectví a Schumacherova manželka Corinna, jak upřesnil jeden z iniciátorů Fahri Frlj, který měl to štěstí, že se v roce 1996 se Schumacherem při jeho návštěvě osobně setkal. Právě v roce 1996 Schumacher přešel z Benettonu k týmu Ferrari, v němž získal v letech 2000 až 2004 pět ze svých sedmi mistrovských titulů.

Pokud se podaří změnu názvu prosadit, počítá se s happeningem, v jehož rámci bosenské děti pomalují chodníky podél ulice bílými a červenými pruhy, aby tak vznikl dojem obrubníků závodní tratě. Podle Frlje by to neměl být problém, protože chodníky nejsou součástí soukromých pozemků.

"Chceme takto dát najevo, že jsme nezapomněli na Schumachera, stejně jako on nezapomněl na sarajevské děti," řekl Frlj. A připomněl také Schumacherova tehdejší slova: „Pokud jsou děti Sarajeva vinné jen tím, že jsou dětmi, pak jsem také dítě Sarajeva.“

Zdroje:
Vlastní, Klix

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma