Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Připoutejte se, prosím! Formule 1 startuje příští víkend, jaké novinky nabídne?

Připoutejte se, prosím! Formule 1 startuje příští víkend, jaké novinky nabídne?
Lewis Hamilton během testovacích jízd ve španělské Barceloně | zdroj: Profimedia

Příští víkend odstartuje nový ročník Formule 1 závodem v australském Melbourne. Jaké novinky nám nabídne další sezona nejpopulárnější závodní série světa?  

Nejdříve ale menší rekapitulace loňského ročníku. Rok 2015 se nesl zcela v režii stáje Mercedes, která se suverénním náskokem vyhrála pohár konstruktérů. S jezdci německého týmu dokázal držet krok pouze Sebastian Vettel, leč ani on je v konečném pořadí nedokázal předčit.

Potřetí v kariéře se mistrem světa stal britský jezdec Lewis Hamilton, který vyhrál 9 z 19 závodů. Stříbrný stupínek obsadil jeho týmový kolega Nico Rosberg, jenž si konec sezony osladil vítězstvím v posledních třech velkých cenách.

Kvalifikační blázinec

Vedení Formule 1 schválilo pro letošní rok nový formát kvalifikace, podle kterého jsou nejpomalejší jezdci postupně eliminováni v průběhu každé ze tří fází, a nikoliv až po jejich skončení, jak tomu bylo v minulé sezoně.

První část potrvá 16 minut. Nejhorší závodník odpadne po sedmi minutách, další budou následovat v 90 vteřinových intervalech. Do druhé fáze postoupí 15 nejlepších jezdců.

Druhá část potrvá 15 minut, nejpomalejší vůz bude eliminován po prvních šesti minutách. Následně bude znovu přistoupeno k 90 vteřinovým etapám, které ve startovním poli ponechají posledních osm jezdců.

No a do třetice všeho dobrého jen s menšími obměnami. Poslední fáze bude mít 14 minut a nejpomalejší jezdec skončí po prvních pěti. I nyní budou následovat 90vteřinové sekvence, které s postupem času vyustí v rytířský souboj dvou nejlepších jezdců, kteří se v poslední minutě a půl kvalifikačního dění porvou o pole position.

Nový závod

Poprvé v historii se v kalendáři Formule 1 objevuje Velká cena Evropy zasazená do Ázerbájdžánu. Do hlavního města Baku zavítá závodní série 19. června. Po roční pauze se do programu vrací také Velká cena Německa.

Nový tým

Po 30 letech se v kolotoči Formule 1 objeví americký tým. Stáj Haas F1 Team, jejíž vozy budou poháněny motory Ferrari, bude jedním z 11 týmů, které se v sezoně 2016 objeví na startovním roštu.

Osamělý Asiat

Prvním Indonésanem v historii a zároveň jediným Asiatem, který letos usedne do kokpitu Formule 1, bude třiadvacetiletý Rio Haryanto. Rodák ze Surakarty bude hájit barvy týmu Manor Racing.

Hlučnější vozy

Od letošní sezony budou mít všechny monopostu dva výfuky místo jednoho. Je to reakce na nižší hlučnost závodních strojů s přechodem na šestiválce v roce 2014.

Kamery

Pro záznam a následnou analýzu nehod budou vozy nově vybaveny vysokorychlostními kamerami.

Zdroje:
Vlastní, Indian Express

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma