Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

První velká trofej pro fotbalisty Slovácka: Ve finále poháru porazili Spartu

První velká trofej pro fotbalisty Slovácka: Ve finále poháru porazili Spartu
Václav Jurečka ze Slovácka | zdroj: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Fotbalisté Slovácka zvítězili ve finále domácího poháru MOL Cupu nad pražskou Spartou 3:1 a získali první velkou trofej v klubové historii. Všechny branky padly v Uherském Hradiště už v úvodním dějství. Domácí Slovácko poslal v 11. minutě do vedení z penalty Václav Jurečka a ve 33. minutě zvýšil Petr Reinberk. Tři minuty před pauzou snížil Dávid Hancko, ale hned za minutu se podruhé v utkání trefil Reinberk.

Finále se mělo odehrát už před 14 dny, ale kvůli průtrži mračen a nezpůsobilému terénu bylo odloženo a uskutečnilo se až po víkendovém konci ligové sezony. Na stadionu Slovácka se hrálo proto, že bylo ke dni semifinále hůře postaveným týmem v tabulce koeficientů poháru za roky 2017 až 2021.

Slovácko zvítězilo ve finále MOL Cupu na třetí pokus, v letech 2005 a 2009 ve finále neuspělo. Sparta nenavázala na předloňský triumf a marně usilovala o rekordní osmé prvenství v poháru v samostatné historii. Letenští pod vedením dočasného trenéra Michala Horňáka, který před devíti dny nahradil Pavla Vrbu, nedokázali napravit dojem z nepovedené ligové sezony, v níž obsadili třetí místo. Slovácko skončilo v nejvyšší soutěži čtvrté.

Oba celky měly již před finále definitivu startu v kvalifikaci evropských pohárů. Vítězné Slovácko si zajistilo účast ve 3. předkole Evropské konferenční ligy a za určitých okolností může poskočit do 3. předkola kvalitnější Evropské ligy. Spartu čeká 2. předkolo Evropské konferenční ligy. Slovácko porazilo Pražany potřetí ze čtyř soutěžních zápasů v této sezoně, na podzim v lize ji doma deklasovalo 4:0 a před týdnem zvítězilo na Letné.

Zatímco Slovácko nastoupilo se všemi hlavními oporami, sparťanský trenér Horňák překvapil. V základní sestavě chyběli zkušení kapitán Dočkal, který po zápase ukončil kariéru, Pavelka či Sáček a šanci dostali mladíci Karabec, Souček a Suchomel.

Posledně jmenovaný prožil nepovedený vstup do utkání. Po Reinberkově centru Suchomel ve vápně podle rozhodčího Szikszaye fauloval unikajícího Kalabišku a se 17 góly druhý nejlepší střelec uplynulé ligové sezony Jurečka z penalty v 11. minutě nezaváhal. Brankář Heča, jenž v minulosti působil ve Slovácku, zvolil špatnou stranu.

Odpovědět mohl Krejčí mladší, ale gólman Nguyen jeho střelu vyrazil. V 19. minutě si naběhl za obranu domácí Jurečka a za již překonaným Hečou odvrátil před čárou Vitík. Na opačné straně po Hložkově zblokované ráně hosté marně reklamovali ruku ve vápně.

Ve 33. minutě tým z Uherského Hradiště zvýšil. Havlík z velmi nadějné pozice z přímého kopu trefil jen zeď, ale následně vrátil centrem míč do vápna, Hofmann ho prodloužil na zadní tyč a nehlídaný Reinberk procpal míč hlavičkou přes Heču do sítě. Nespokojení hostující fanoušci zaházeli trávník světlicemi a skandovali pokřiky proti klubovému vedení.

Letenští se na chvíli vrátili do zápasu ve 42. minutě. Domácí odvrátili centr jen těsně za vápno, odkud napřáhl stoper Hancko a povedenou střelou s pomocí břevna snížil. Sparťané ale hned za minutu znovu inkasovali. Po rozehrávce a Jurečkově přiťuknutí zůstal těsně za vápnem nepokrytý Reinberk a přesným pokusem k tyči nedal Hečovi šanci. Dvaatřicetiletý krajní bek potřetí v kariéře skóroval dvakrát v jednom soutěžním duelu.

Reinberk kvůli zranění už do druhé půle nezasáhl a přepustil místo Tomičovi. Sparťanský trenér Horňák střídal hned dvakrát a místo nevýrazných Karabce se Součkem nasadil Haraslína se Sáčkem. Ve 48. minutě mohl snížit Krejčí mladší, ale hlavičkou těsně minul. Na druhé straně zachránil hosty Heča proti Ciciliovi.

Horňák poslal v polovině druhého dějství na trávník Dočkala, ale Letenští se nemohli dostat k tlaku, natož k šancím. Naopak v 69. minutě mohl definitivně rozhodnout Kalabiška, Heču ale ze strany nepřekonal. O chvíli později hřiště obstoupili policejní těžkooděnci se psy, zhruba po pěti minutách se ale stáhli. Pražané dohrávali v křeči a na zdramatizování závěru už neměli. 

Finále českého fotbalového poháru MOL Cupu v Uherském Hradišti:
1. FC Slovácko - Sparta Praha 3:1 (3:1)
Branky: 33. a 43. Reinberk, 11. Jurečka z pen. - 42. Hancko. Rozhodčí: Szikszay - Nádvorník, Hájek - Klíma (video). ŽK: Petržela - Suchomel, Čvančara, Dočkal. Diváci: 7991 (vyprodáno).
Sestavy:
Slovácko: Nguyen - Reinberk (46. Tomič), Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela (67. Holzer), Sadílek (90.+3 Šimko), Jurečka (85. Vecheta) - Cicilia. Trenér: Svědík.
Sparta: Heča - Suchomel (68. Minčev), Vitík, Hancko, Höjer (68. Dočkal) - Souček (46. Sáček), Ladislav Krejčí II - Pešek, Karabec (46. Haraslín), Hložek - Čvančara. Trenér: Horňák.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma