Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Švýcaři porazili Slováky 5:3 a vyhráli i čtvrtý zápas na MS

Švýcaři porazili Slováky 5:3 a vyhráli i čtvrtý zápas na MS
Slovensko prohrálo se Švýcarskem 3:5 | zdroj: TASR / Profimedia

Švýcarští hokejisté porazili na mistrovství světa Slovensko 5:3, uspěli i ve čtvrtém zápase na turnaji a dostali se do čela helsinské skupiny A. Třemi asistencemi se na tom podílel útočník Pius Suter, gól a asistenci si připsal Denis Malgin, jenž se dostal do čela kanadského bodování turnaje. Útočník Andres Ambühl odehrál 119. utkání na světových šampionátech a vyrovnal rekordmana Uda Kiesslinga z Německa. Slovensko po úvodní výhře nad Francií potřetí za sebou prohrálo.

Slováci, v jejichž dresu poprvé na turnaji nastoupil obránce Fehérváry z Washingtonu, měli hned v úvodu výhodu přesilové hry. Faul z dvacáté sekundy ale potrestat nedokázali, a naopak sami inkasovali. Po chybě Čerešňáka otevřel skóre v čase 0:52 čtvrtým gólem na šampionátu Malgin.

Švýcaři měli následně několik dalších šancí, Slováky ale podržel brankář Húska. V 11. minutě se jeho spoluhráčům podařilo vyrovnat, když po brejku Lantošiho dorazil puk pohotově Roman. Gólman Genoni poprvé na MS inkasoval poté, co při předešlém startu proti Dánsku udržel čisté konto.

Svěřenci trenéra Fischera byli v první třetině výrazně střelecky aktivnější, ale podruhé se gólově prosadili až ve 24. minutě, kdy za Húskovými zády skončil tečovaný pokus obránce Egliho. Slováci ale rychle odpověděli, o vyrovnání se postaral prvním gólem na MS nejlepší střelec únorové olympiády Slafkovský.

Švýcaři se ale i potřetí v zápase dostali do vedení. Bezprostředně po skončení přesilové hry čtyři na tři se prosadil z trestné lavice se vracející Meier. To již na ledě chyběl zraněný čárový rozhodčí Sormunen, místo kterého později nastoupil rezervní český arbitr Špůr.

Slováci mohli srovnat v početních výhodách, ale nevyužili ani 35 sekund dlouhou hru pět na tři. Ve 44. minutě trefil v přesilovce Tatar horní tyč a o dvě minuty později svého nezdaru v koncovce litoval ještě více, neboť se na druhé straně z brejku prosadil Hischier.

Deset minut před koncem základní hrací doby se ale podařilo Takáčovi s nechtěným přispěním Geissera snížit. Vzápětí mohl vyrovnat Tatar, ale opět trefil jen brankovou konstrukci. Šanci na vyrovnání dal Slovákům pětiminutový trest Fory. Švýcaři se ale ubránili i dvě minuty ve třech poté, co byl navíc vyloučen Siegenthaler. Při risku Slováků bez brankáře nakonec upravil na konečných 5:3 Herzog. 

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku/Skupina A (Helsinky):
Švýcarsko - Slovensko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Malgin (Suter), 24. Egli (Scherwey, Bertschy), 33. Meier (Suter), 46. Hischier (Marti), 60. Herzog (Malgin, Suter) - 11. Roman (Lantoši, Liška), 26. Slafkovský (Krištof, Tatar), 50. Takáč (Sýkora, Grman). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Rekucki - Davis (oba USA), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 9:5, navíc Fora (Švýc.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2504.
Sestavy:
Švýcarsko: Genoni - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli, Marti - Meier, Hischier, Kurashev - Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Thürkauf, Bertschy, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.
Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Rosandič, Grman, Jánošík - Pospíšil, Krištof, Tatar - Regenda, Minárik, Slafkovský - Lantoši, Roman, Liška - Takáč, Tamáši, Sýkora - Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma