Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ronaldův odchod z United byl nevyhnutelný, majitelé uvažují o prodeji klubu

Ronaldův odchod z United byl nevyhnutelný, majitelé uvažují o prodeji klubu
Cristiano Ronaldo | zdroj: Profimedia

Úterní ukončení angažmá Cristiana Ronalda v Manchesteru United bylo podle bývalých spoluhráčů portugalského kanonýra nevyhnutelné a bylo jen otázkou času, kdy k němu dojde. Hvězdný fotbalista představoval pro klub podle někdejšího obránce United a anglické reprezentace Ria Ferdinanda časovanou bombu.

Rozhovorem pro TalkTV před startem mistrovství světa Ronaldo situaci ještě vyhrotil a dostal klub do neudržitelné pozice. Obě strany sice mohly podle Ferdinanda lépe zvládnout vzájemný rozchod, o nějž Ronaldo marně usiloval už v létě, ve výsledku je ale toto rozhodnutí pro všechny nejlepší.

„Už když v srpnu naznačil, že zveřejní některé detaily ze zákulisí, bylo to jako tikající časovaná bomba. Myslím, že se cítil zahnaný do kouta, a udělal to, co udělal (rozhovor), aby dosáhl přesně tohoto výsledku,“ uvedl Ferdinand pro BBC.

Sedmatřicetiletý Ronaldo v interview zkritizoval trenéra Erika ten Haga, s nímž měl v sezoně opakovaně konflikty a uvedl, že k němu nechová žádný respekt. Zástupci United na to zareagovali prohlášením, že podniknou odpovídající kroky a v úterý oznámili, že s Portugalcem po vzájemné dohodě ukončili s okamžitou platností spolupráci.

„Cristiano Ronaldo opustí Manchester United po vzájemné dohodě, a to s okamžitou platností. Klub mu děkuje za mimořádný přínos během jeho dvou angažmá na Old Trafford, kdy v 346 zápasech nastřílel 145 gólů, a přeje mu i jeho rodině do budoucna vše dobré,“ uvedl klub stručně v oficiálním prohlášení.

Na webu věnovali United rozchodu s Ronaldem, který během prvního angažmá v letech 2003 až 2009 přispěl klubu k zisku osmi velkých trofejí, pouhé tři věty. „Všichni v United se dál soustředí na další pokroky pod vedením Ten Haga a pracují společně na dosažení úspěchů na hřišti,“ dodal klub.

Ronaldo ve své reakci vzkázal, že klub i jeho fanoušky stále miluje. „To se nikdy nezmění. Mám ale pocit, že je pravý čas, abych hledal nové výzvy. Přeju týmu ve zbytku sezony i v další budoucnosti jen úspěchy,“ uvedl.

„Bylo to zvládnuté perfektně? Myslím, že ne, z obou stran. Ale pokud se podíváme na výsledek, dostali se tam, on i klub, kde z manažerského hlediska chtěli být,“ konstatoval Ferdinand.

O budoucnosti portugalského kanonýra si Ferdinand netroufá spekulovat. Očekává, že vše se začne řešit až po skončení šampionátu. „Další kapitola pro Cristiana? To záleží na tom, jakou má motivaci. Hrát Ligu mistrů? Peníze? Hrát dál někde, kde je dobré klima?“ nadhodil několik možných scénářů, podle nichž může Ronaldo hledat nové angažmá.

Za nevyhnutelný označil Ronaldův odchod i jeho další bývalý spoluhráč z United Wayne Rooney, jehož Portugalec v rozhovoru rovněž kritizoval. „Jakmile poskytl ten rozhovor a napadl v něm klub, nebyla už jiná možnost. Je to škoda, protože pro United odvedl obrovskou práci,“ řekl Rooney, jenž s Ronaldem hrál při jeho prvním angažmá na Old Trafford v úspěšných letech 2004 až 2009.

Američtí majitelé Manchesteru United zvažují možnost prodeje klubu

Manchester United možná v blízké době změní majitele. Klub, který před 17 lety získali američtí vlastníci, v oficiálním prohlášení oznámil, že ve spolupráci s finančními poradci zkoumá možné strategické alternativy včetně případného prodeje, částečného prodeje či nových investic.

Bezprostředně poté, co o možném prodeji informovala stanice Sky News, vyskočily akcie United až o 20 procent, což zvýšilo tržní kapitalizaci klubu až na 2,6 miliardy dolarů. Na svém vrcholu měl klub v roce 2018 na burze hodnotu 4,3 miliardy dolarů.

„Všechny možnosti budou přezkoumány, abychom zajistili, že budeme našim fanouškům sloužit co nejlépe a že Manchester United naplno využije významné příležitosti růstu, které má klub k dispozici nyní i v budoucnu,“ uvedli ve společném prohlášení Avram a Joel Glazerovi.

Fanoušci Manchesteru po změně vlastníka volají už dlouho a rodina Glazerů je terčem kritiky. Klub v posledních pěti letech nezískal žádnou trofej, poslední úspěchy ‚Rudí ďáblové‘ zaznamenal v roce 2017 triumfem v Evropské lize a Ligovém poháru.

Rodina získala United v roce 2005 za 790 milionů liber a transakce byla od počátku ostře kritizovaná fanoušky. Letos v srpnu projevil zájem o koupi United britský miliardář Jim Ratcliffe.

O možnosti prodeje v poslední době uvažuje i konkurenční Liverpool, jenž má rovněž americké vlastníky. Výkonný ředitel ‚Reds‘ Tom Werner nedávno uvedl, že majitel, společnost Fenway Sports Group, zvažuje své možnosti. „Uvažujeme o prodeji. Ale není pro nás žádný spěch, žádný časový rámec,“ řekl Werner listu Boston Globe.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma