Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Rubialesovo líbání fotbalistek bude mít dohru: FIFA s ním zahájila disciplinární řízení

Rubialesovo líbání fotbalistek bude mít dohru: FIFA s ním zahájila disciplinární řízení
FIFA bude řešit Rubialesovo nevhodné chování vůči hráčkám | zdroj: Profimedia

Světová federace FIFA zahájila disciplinární řízení s prezidentem španělského svazu Luisem Rubialesem kvůli jeho důvěrnému chování k fotbalistkám po finále mistrovství světa. Při předávání medailí španělským reprezentantkám, které v neděli v Sydney porazily Anglii 1:0, Rubiales každou hráčku těsně objal a všechny líbal na tváře. Jenni Hermosovou navíc políbil přímo na ústa.

Disciplinární komise FIFA dnes uvedla, že bude zkoumat, zda Rubiales neporušil „základní pravidla slušného chování“ a zda se nechoval tak, že „znevážil fotbal a/nebo FIFA“. Časový rámec disciplinárního řízení komise neoznámila.

Agentura AP navíc napsala, že před předáváním medailí se Rubiales ve vítězném gestu chytil za rozkrok. Nedaleko něj byly v lóži španělská královna Letizia a šestnáctiletá infantka Sofía.

Rubialesovo chování po finále MS vyvolalo velkou vlnu kritiky a svaz kvůli rozruchu svolal na pátek mimořádnou valnou hromadu. Zástupci španělské profesionální ženské ligy uvedli, že budou požadovat Rubialesovo odvolání, pro exemplární trest se ve společném prohlášení s hráčskou unií FUTPRO vyslovila i Hermosová.

Španělská ministryně pro rovnost Irene Monterová označila jednání šéfa svazu za formu sexuálního násilí. Podle premiéra Pedra Sáncheze šlo o nepřijatelné gesto a Rubialesova omluva, s níž po vypuknutí skandálu přispěchal, byla nedostatečná. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma