Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Španělky jsou poprvé fotbalovými mistryněmi světa, Anglii zdolaly ve finále 1:0

Španělky jsou poprvé fotbalovými mistryněmi světa, Anglii zdolaly ve finále 1:0
Španělské fotbalistky jsou poprvé mistryněmi světa | zdroj: Profimedia

Španělské fotbalistky se staly poprvé mistryněmi světa. Ve finále turnaje v Austrálii a na Novém Zélandu zdolaly 1:0 evropské šampionky z Anglie. Zápas na Olympijském stadionu v Sydney rozhodla jedinou branku v 29. minutě kapitánka Olga Carmonaová.

Na předchozích osmi mistrovstvích světa uspěly pouze čtyři reprezentace, Španělky jsou pátými vítězkami. Spojené státy, které mají čtyři triumfy, letos na zlatý hattrick nedosáhly a vypadly v osmifinále s nakonec bronzovým Švédskem. Dvakrát ovládly MS Němky a po jednom triumfu mají Norky a Japonky.

První šanci zápasu dvou nováčků ve finále MS měla po čtvrthodině Angličanka Dalyová, která trefila břevno. V 29. minutě otevřela skóre křižnou střelou Carmonaová. Třiadvacetiletá obránkyně navázala na vítězný zásah ze semifinále proti Švédsku (2:1). Na konci prvního poločasu nastřelila Paralluelová tyč.

V 70. minutě měla ještě větší šanci na přidání pojistky Hermosová, která se ujala pokutového kopu po ruce Walshové. Brankářka Earpsová ale vystihla směr střely a pokus zkušené kanonýrky vyrazila.

Angličanky nicméně stejně jako v osmifinále s Nigérií ze hry neskórovaly a nenavázaly na loňský triumf na Euru, kde ve čtvrtfinále zdolaly dnešní soupeřky. Výběr Albionu poprvé prohrál soutěžní zápas pod vedením nizozemské trenérky Sariny Wiegmanové. Série bez porážky se zastavila na 29 utkáních.

Španělsko je po Německu druhou zemí, které vyhrálo ženské i mužské mistrovství světa. Španělští fotbalisté uspěli v roce 2010. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma