Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Šéf fotbalových rozhodčích Radek Příhoda rezignoval

Šéf fotbalových rozhodčích Radek Příhoda rezignoval
Radek Příhoda | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Radek Příhoda rezignoval na pozici předsedy Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Vedení asociace chce nabídnout funkci dosavadnímu místopředsedovi komise Liboru Kovaříkovi. FAČR o tom informovala v tiskové zprávě.

Devětačtyřicetiletý Příhoda se ujal vedení komise rozhodčích v červnu 2021 po nástupu nového vedení v čele se současným předsedou FAČR Petrem Fouskem. Nyní se rozhodl odstoupit i kvůli velkému pracovnímu vytížení.

„Byla to pro mě nesmírně vyčerpávající životní etapa. V posledních týdnech jsem si sám pro sebe všechno vyhodnotil s tím, že chci zvolnit. Pozice předsedy komise rozhodčích s sebou přináší opravdu enormní pracovní nasazení. Funkce s sebou navíc přinášela i nepříjemné zkušenosti v podobě různých anonymních udání a dalších podpásovek,“ vysvětlil bývalý sudí, který u fotbalu přesto zůstává. Působit bude na panelu delegátů UEFA a jako delegát v české lize.

Podle Fouska nabídl Příhoda rezignaci už dřív, předseda FAČR ji ale přijal až napodruhé. Kovařík by byl podle Fouska logickým nástupcem. „Jsme přesvědčeni, že disponuje nejen náležitými kvalitami na funkci předsedy, ale také zajistí kontinuitu nastavenou dvouletou prací Radka Příhody a jeho komise. Záležitost nyní budeme procesovat v souladu se smlouvou mezi FAČR a Ligovou fotbalovou asociací (LFA). Vše musí završit schválením výkonný výbor FAČR,“ uvedl Fousek.

„O rozhodnutí Radka Příhody rezignovat na funkci jsme byli Fotbalovou asociací ČR okamžitě informováni. Nyní jako LFA čekáme na další kroky, které ze strany FAČR v návaznosti na tuto novou situaci přijdou,“ napsal předseda LFA Dušan Svoboda v prohlášení na webu.

Příhoda dostal za úkol provést změny po aféře, která propukla po zatčení Romana Berbra v říjnu 2020. Kauza kolem bývalého místopředsedy FAČR se týká zejména rozhodčích a ovlivňování zápasů ve druhé a třetí lize. Státní zástupce obžaloval 21 osob.

Výkonný výbor FAČR před dvěma lety jmenoval pětičlennou komisi rozhodčích, nezávislou na vedení asociace nebo LFA, která řídí nejvyšší soutěž. Pod Příhodovým vedením nastala velká obměna na listině českých sudích a místo řady zkušených rozhodčích začaly dostávat příležitost nové tváře.

„Jako předseda komise jsem byl od roku 2021 součástí reforem v českém fotbale, které zahrnovaly právě i oblast rozhodčích. Podařilo se nám nastavit celou řadu změn, které byly v souladu s koncepcí vedení asociace. Snažili jsme se o to, aby rozhodčí byli nezávislí a mohli pracovat jinak. Chtěli jsme se jako komise přiblížit evropskému vzoru,“ uvedl Příhoda.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma