Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Státní zástupce požaduje pro Berbra sedm let vězení za korupci a zpronevěru

Státní zástupce požaduje pro Berbra sedm let vězení za korupci a zpronevěru
Roman Berbr | zdroj: Profimedia / Milan Kammermayer

Státní zástupce navrhl pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra trest sedm let vězení za korupci a zpronevěru. Uvedl to deník Sport. Soud s Berbrem a dalšími dvaceti obžalovanými začne 17. dubna v Plzni, verdikt se očekává v prosinci.

Obžaloba dále požaduje pro Berbra pokutu šest milionů korun. Nepodmíněné tresty navrhl státní zástupce ještě někdejšímu sportovnímu manažerovi Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi (rovněž sedm let) a bývalému rozhodčímu Michalu Káníkovi (čtyři roky).

Podle vyšetřovatelů ovlivňovali pachatelé výsledky zápasů v druhé a třetí lize prostřednictvím rozhodčích. Kriminalisté došli k závěru, že manipulování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil do druhé ligy. Případ se týká i vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Kauzu odstartoval v říjnu 2020 policejní zásah na několika místech včetně pražského sídla FAČR. Berbr a Rogoz poté strávili čtvrt roku ve vazbě, oba vinu popírali. Jedinou obviněnou právnickou osobou je Slavoj Vyšehrad.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma