Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Senzor v míči podle Adidasu nezaznamenal před gólem kontakt s Ronaldovou hlavou

Senzor v míči podle Adidasu nezaznamenal před gólem kontakt s Ronaldovou hlavou
Senzor v míči nezaznamenal před kontakt s Ronaldovou hlavou | zdroj: Profimedia

Oficiální dodavatel míčů pro fotbalové mistrovství světa Adidas ukončil vášnivé spory fanoušků o autorství prvního gólu Portugalska v pondělním utkání s Uruguayí. Senzor v míči Al Rihla navrženém pro finálový turnaj nezaznamenal podle výrobce žádný kontakt s hlavou Cristiana Ronalda, který se snažil tečovat střílený centr Bruna Fernandese, takže branka byla správně připsána záložníkovi Manchesteru United.

Sedmatřicetiletý pětinásobný držitel Zlatého míče úvodní branku zápasu na hřišti mohutně oslavoval. Nakonec se ale devátého zápisu do střeleckých statistik na turnajích MS nedočkal a jako autor branky byl označen Fernandes. Jako střelce ho oficiálně potvrdila i FIFA.

„S využitím technologie Connected Ball, která je umístěna v oficiálním zápasovém míči Adidas Al Rihla, jsme schopni s jistotou určit, že při zápase Portugalska s Uruguayí nedošlo k žádnému kontaktu s míčem od Cristiana Ronalda při úvodním gólu utkání,“ uvedl Adidas v prohlášení. „Senzor 500Hz IMU uvnitř míče nám umožňuje vysoce přesnou analýzu. Žádná vnější síla působící na míč nebyla zaznamenána,“ dodala společnost ke zveřejněným grafickým záznamům křivek zachycujících sílu působící na míč při různých situacích.

Jistý si svým autorstvím gólu nebyl po zápase ani Fernandes. „Myslím, že v této chvíli není tak důležité, kdo ten gól dal. Já měl pocit, že Cristiano míč tečoval, chtěl jsem mu přihrát, nestřílel jsem. Ale hlavní je, že jsme porazili těžkého soupeře,“ dodal Fernandes, jenž v závěru z pokutového kopu zpečetil skóre na 2:0. Ronaldo po zápase s novináři nehovořil.

Portugalští fotbalisté mají po vítězství 2:0 nad Uruguayí s předstihem zajištěný postup do vyřazovací části mistrovství světa. Zápas narušil vběhnutím na hřiště protestující fanoušek s duhovou vlajkou a trikem Supermana se vzkazy „Zachraňte Ukrajinu“ a „Respekt pro íránské ženy“. Pětatřicetiletý Ital Mario Ferri byl krátce zadržen, ale nyní je podle informací médií už na svobodě. Na další utkání šampionátu má zakázaný vstup.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma