Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Singh sice přiznal doping, ale hraje dál. Hrozí mu roční trest

Singh sice přiznal doping, ale hraje dál. Hrozí mu roční trest
Vijay Singh | zdroj: Profimedia

Nakolik vážně bere PGA Tour boj proti dopingu, to se nejspíš ukáže v příštích dnech, nebo až týdnech. Podle toho, jak bude potrestán dopingový hříšník Vijay Singh, který sám v lednovém rozhovoru pro Sports Illustrated přiznal, že užívá sprej obsahující zakázané látky.

Faktem je, že golf se do celosvětového boje proti dopingu zapojil až poměrně nedávno. Opravdu striktní pravidla boje proti dopingu přijalo vedení PGA Tour až v roce 2008. Znamenalo nejen povinné a pravidelné testování hráčů, ale také zveřejnění seznamu zakázaných látek. A samozřejmě také „rejstřík trestů“ za případné pozitivní nálezy.

Dlouho byl ale vztah PGA Tour k dopingu hodně vlažný. Ostatně ještě v březnu 2006 se nechal šéf zámořské série Tim Finchem slyšet, že nevidí důvod, aby golf vstoupil do „arény dopingových testů“.

Důvod ale nakonec byl. A hned v prvním roce kontrol uvízl v síti dopingových testů první hříšník. V červenci 2008 měl pozitivní nález Doug Barron na užití testosteronu a beta-blokátorů. Dostal roční distanc. „Chtěl bych se omluvit za všechny negativní dopady na PGA Tour, které můj případ může přinést,“ sypal si tehdy „popel na hlavu“ Barron.

Na seznamu zakázaných látek

Robert Garrigus se zase přiznal, že před lety na turnaji tehdejší Nationwide Tour kouřil on i další hráči marihuanu. „Nikdy jsem neužíval žádné tvrdé drogy. Tenkrát to byla spíš tak trochu party,“ omlouval „úlet“ Garrigus.

Posledním případem je Vijay Singh, který používal sprej s výtažkem z jeleních parohů podporující růst svalové hmoty. A to i přesto, že byl na seznamu zakázaných látek. „Cítím se, jako by mi bylo třicet,“ hlásil 49letý Singh před prvním turnajem roku na Havaji, když mluvil o cílech v sezoně.

V souvislosti s pozdějším doznáním dostávají jeho slova poněkud jiný význam. S jakým trestem vítěz tří majorů, 34 turnajů PGA Tour, bývalá světová jednička a člen golfové Síně slávy vyvázne, to se teprve ukáže. Hrozí mu podle sazebníku sankcí roční distanc i pokuta až 500 tisíc dolarů.

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma