Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Konferenční liga: Slovácko doma porazilo AIK Stockholm, Slavia v Čenstochové prohrála

Konferenční liga: Slovácko doma porazilo AIK Stockholm, Slavia v Čenstochové prohrála
Slavia prohrála s Rakówem 1:2 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

V úvodních zápasech o postup do skupiny Evropské konferenční ligy Slavia v Čenstochové prohrála s Rakówem 1:2 a Slovácko porazilo doma AIK Stockholm 3:0.

Fotbalisté Slavie v úvodním utkání play off Konferenční ligy prohráli s Rakówem

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v úvodním utkání závěrečného 4. předkola Evropské konferenční ligy v Čenstochové 1:2 a zkomplikovali si boj o postup do skupiny. Raków v souboji vicemistrů svých zemí poslal v 29. minutě do vedení Ivi López, v 60. minutě vyrovnal Tomáš Holeš, ale vzápětí rozhodl domácí Fran Tudor. V dresu Čenstochové chyběl kvůli zranění český kapitán Tomáš Petrášek. Odveta je na programu za týden v Edenu.

Slavia už v kvalifikaci přešla přes dva soupeře, když vyřadila gibraltarský tým St Joseph’s a Panathinaikos Atény. Pokud by Pražané s Rakówem vypadli, poprvé od sezony 2016/17 by v pohárech nehráli skupinu.

Vloni červenobílí ve 4. předkole Evropské ligy nestačili na jiný polský klub Legii Varšava, přešli do Konferenční ligy a v ní postoupili až do čtvrtfinále. Čenstochová vyhrála i pátý zápas v letošní kvalifikaci a přiblížila se k premiérové účasti ve skupině v pohárech.

Slávistický trenér Trpišovský postavil na pravý kraj obrany ofenzivního univerzála Schranze, který už na postu v defenzivě v minulosti několikrát hrál. Poprvé v tomto pohárovém ročníku nastoupil v základní sestavě Ševčík a na hrotu útoku operoval Lingr. Český bek Čenstochové Petrášek ještě v sezoně kvůli zranění nehrál a k dispozici nebude ani v odvetě.

Raków v předchozích čtyřech zápasech kvalifikace neinkasoval a organizovanou hrou s třemi stopery dělal v úvodu problémy i Slavii. Pražané se těžce dostávali přes domácí defenzivu a v první půli ani jednou neohrozili osmnáctiletého gólmana Trelowského.

V 18. minutě Usor přízemní střelou zpoza vápna těsně minul, chvíli nato vracel míč před branku Schranz, ale domácí obránce odvrátil na roh. V 29. minutě otevřel skóre vítěz Polského poháru. López se u lajny zbavil Oscara, navedl si míč k pokutovému území a technickým pokusem na zadní tyč překonal Mandouse.

Po jednom ze soubojů se zranil Oscar a na levém beku ho vystřídal Plavšič, který přitom už byl na odchodu ze Slavie. Nejlepší střelec minulé sezony polské ligy López byl při chuti a jeho další pokus na poslední chvíli zblokoval Santos.

Brazilský stoper Pražanů pak už kvůli zranění nenastoupil do druhé půle a přepustil místo Traorému. Do obrany se zatáhl kapitán Holeš. Jako první v druhém dějství znovu zahrozili domácí a agilní López, jehož střelu v 56. minutě vyrazil Mandous.

O čtyři minuty později se červenobílí dočkali šťastného vyrovnání. Po přiťuknutí od Plavšiče centroval z levé strany Holeš a míč se překvapivě snesl až za domácího gólmana ke vzdálenější tyči. Raków poprvé v letošní pohárové kvalifikaci inkasoval.

Domácí ale zhruba 10 sekund od rozehrání opět vedli. Bývalý hráč Karviné Rundič poslal z hloubi pole dlouhý nákop dopředu, po velké chybě hostující defenzivy se dostal až před Mandouse Tudor a vypálil šajtlí přesně k tyči.

V 77. minutě se na straně vápna uvolnil López a Pražané se štěstím srazili míč na roh. Ve třetí minutě nastavení vypálil těsně mimo Usor a velkou šanci pak měli ještě také domácí. Nowak po brejku dvou na jednoho přihrával před branku Gutkovskisovi, jenž však netrefil míč. Raków potvrdil svou dobrou bilanci - z dosavadních 11 zápasů v pohárech prohrál pouze jednou.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Raków Čenstochová - Slavia Praha 2:1 (1:0)
Branky: 29. López, 61. Tudor - 60. Holeš. Rozhodčí: Saggi - Isaksen, Jensen (všichni Nor.). ŽK: Papanikolau, Wdowiak - Lingr, Ousou. Diváci: 5500 (vyprodáno).
Sestavy:
Čenstochová: Trelowski - Svarnas, Arsenič, Rundič - Tudor (82. Nowak), Papanikolau (82. Czyz), Gvilia, Kun - Kočergin (46. Wdowiak), Musiolik (61. Gutkovskis), López (87. Dlugosz). Trenér: Papszun.
Slavia: Mandous - Schranz, Ousou, Santos (46. Traoré), Oscar (40. Plavšič) - Holeš, Tiéhi - Usor, Ševčík, Olayinka - Lingr (65. M. Jurásek). Trenér: Trpišovský.

Fotbalisté Slovácka porazili v boji o Konferenční ligu AIK Stockholm 3:0

Fotbalisté Slovácka zvítězili v úvodním utkání 4. předkola Evropské konferenční ligy nad AIK Stockholm jednoznačně 3:0. V prvním poločase skóroval Milan Petržela, po změně stran zúročili velký tlak domácích Vlasij Sinjavskij a Petr Reinberk.

Odveta se bude hrát za týden na stadionu v Solně poblíž Stockholmu. Postupující tým dostane za účast ve skupině prémii 2,94 milionu eur (72 milionů korun), pro vyřazené mužstvo účinkování v této pohárové sezoně skončí.

Tým z Uherského Hradiště, který spadl do play off Konferenční ligy po vyřazení v Evropské lize od Fenerbahce Istanbul (0:3 a 1:1), usiluje o premiérový postup do skupiny evropského poháru. AIK Stockholm v předkolech Konferenční ligy vyřadil Vorsklu Poltava a Škendiji Tetovo.

Slovácko nastoupilo i s uzdraveným tvůrcem hry Havlíkem a už po 15 vteřinách se do šance dostal Reinberk, nezamířil však přesně. Domácí tým si udržoval územní převahu a snažil se proniknout za záda elastické obrany Seveřanů. V 8. minutě se to povedlo Petrželovi, nicméně devětatřicetiletý veterán se ke koncovce nedostal.

Hosté vyráželi do rychlých brejků a v 10. minutě po spolupráci obou útočných hrotů jen těsně nedosáhl na Guidettiho přihrávku pár metrů před brankou Stefanelli. Po Larssonově rohu hlavičkoval do koše gólmana Ngyuena Collins.

Domácí celek se vedoucího gólu dočkal ve 28. minutě. Po levé straně utekl Holzer, po zemi odcentroval do šestnáctky, kam si naběhl Petržela a střelou k tyči otevřel skóre. Tlak Slovácka poté zesílil, ve 37. minutě byl druhému gólu blízko opět Petržela, v poslední chvíli mu střelu zblokovala obrana hostí. Ve 44. minutě nastřelil Petržela po Holzerově centru břevno.

Po přestávce tlak Slovácka nepolevil, naopak. Těsně nad opět pálil neúnavný Petržela, švédský gólman měl plné ruce práce s dělovkou Havlíka, mezi tyče se nevešla Kalabiškova střela.

Do aktiv úporně bránícího celku AIK se vešla jen střela Stefanelliho z 55. minuty, s níž si Nguyen poradil.

S přibývajícím časem se hosté z drtivého tlaku vymanili, nicméně druhý gól do jejich sítě obstarali střídající hráči Slovácka. Kohút na hranici ofsajdu poslal míč před branku, kde jej do sítě uklidil Sinjavskij. Vzápětí se stadion rozburácel potřetí, když si gólman Nordfelt srazil za záda střílený Reinberkův centr.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
1. FC Slovácko - AIK Stockholm 3:0 (1:0)
Branky: 28. Petržela, 77. Sinjavskij, 81. Reinberk. Rozhodčí: Fesnic - Avram, Cerei (všichni Rum.). ŽK: Trávník (Slovácko). Diváci: 6032.
Sestavy:
Slovácko: Ngyuen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška (86. Duskí) - Havlík, Daníček - Petržela (86. Tomič), Trávník (76. Kohút), Holzer (70. Sinjavskij) - Mihálik (76. Šašinka). Trenér: Svědík.
AIK: Nordfeldt - Lustig (85. Mbunga Kimpioka), Papajannopulos, Collins (46. Mendes) - Ring (74. Bahoui), Larsson, Ayari (57. Elbouzedi), Hussein, Björnström - Stefanelli (82. Ahmed), Guidetti. Trenér: Grzelak.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma