Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Slavia překvapivě porazila Leicester 2:0 a postoupila do osmifinále Evropské ligy

Slavia překvapivě porazila Leicester 2:0 a postoupila do osmifinále Evropské ligy
Abdallah Sima poté, co zvýšil vedení Slavie nad Leicesterem na 2:0 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté pražské Slavie si po dvou letech znovu zahrají osmifinále Evropské ligy. Český šampion v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze překvapivě zvítězil v Leicesteru 2:0 a po domácí bezbrankové remíze slaví nečekaný postup. Červenobílé poslal proti anglickému mistrovi z roku 2016 do vedení v 49. minutě Lukáš Provod a pojistku přidal v 79. minutě Abdallah Sima.

Slavia navázala na postup z úvodního kola jarní části Evropské ligy před dvěma lety, kdy po domácí remíze 0:0 vyhrála 4:1 v Genku a nakonec dokráčela až do čtvrtfinále. V něm po porážkách 0:1 doma a 3:4 venku vypadla s londýnskou Chelsea. Tentokrát lídr české ligy soupeře z Premier League na pátý pokus ve dvojzápase poprvé vyřadil a v šestém duelu na anglické půdě premiérově zvítězil.

Pohárovým maximem červenobílých je účast v semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Soupeře pro březnové osmifinále určí poslednímu českému zástupci v soutěži páteční los ve švýcarském Nyonu.

Slávistický trenér Trpišovský udělal oproti prvnímu utkání jednu změnu v základní sestavě. V záloze nastoupil Hromada místo Holeše, který musel před týdnem kvůli zranění střídat. Leicesteru ze zdravotních důvodů scházela jedna z opor záložník Maddison. Jen na lavičce překvapivě začal nejlepší hráč úvodního vzájemného zápasu Barnes, kterého na křídle nahradil Ünder. Turecký reprezentant se ve třetí minutě dostal do první šance, z úhlu ale Koláře nepropálil a dorážející Söyüncü zamířil mimo.

Stejně jako v prvním utkání v Edenu hrály oba týmy opatrně. Třetí celek anglické ligy zpočátku více držel míč, Slavia v úvodu působila zakřiknutě a ožila až v druhé části úvodního dějství. Po necelé půlhodině propadl s pomocí teče Stanciův dlouhý nákop až k Simovi, který se pokusil brankáře Schmeichela přehodit a těsně minul tyč.

Do druhé půle na rozdíl od té první vstoupili Pražané velmi aktivně. Ve 47. minutě ještě Hromada v dobré pozici kousek za malým vápnem špatně trefil míč, ale za dvě minuty už hosté překvapivě vedli. Na Stanciův centr z levé strany si naběhl Provod a z první poslal balon k tyči.

Domácí najednou potřebovali k postupu vstřelit dvě branky. Trenér „Lišek“ Rodgers po hodině hry třikrát střídal, na trávník mimo jiné poslal i Barnese, ale hosté nepouštěli soupeře do šancí.

Naopak v 79. minutě napřáhl za vápnem Sima a přízemní střelou zaskočil Schmeichela. Devatenáctiletý senegalský talent, který se dělí o vedení ve střelecké tabulce české ligy, skóroval v pohárech počtvrté. Pražané připravili Leicesteru teprve druhou porážku z posledních 17 duelů.

Slavia si díky postupu do osmifinále zajistila prémii 1,1 milionu eur (asi 29 milionů korun). Pražané, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si už v předchozím průběhu této sezony evropských pohárů vydělali téměř 300 milionů korun. Navíc ještě dostanou prémii zhruba 30 milionů korun za desetiletý klubový koeficient. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma