Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hokejisty Kladna povede kouč Vejvoda mladší

Hokejisty Kladna povede kouč Vejvoda mladší
Otakar Vejvoda | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Hokejisty Kladna povede v nové extraligové sezoně jako hlavní kouč Otakar Vejvoda mladší, který posledních sedm let trénoval ve švédském Lidingö tým do 18 let. Padesátiletý bývalý útočník a mistr světa z roku 1996 nahradí Davida Čermáka. Klub hrajícího majitele Jaromíra Jágra zatím informace ČTK oficiálně nepotvrdil, realizační tým spolu s posilami chystají Středočeši představit příští týden.

„Na příští týden chystáme tiskovou konferenci, kde přestavíme nový realizační tým a další novinky,“ řekl ČTK tiskový mluvčí Rytířů Lukáš Jůdl. Vejvoda už ale dnes vedl část týmu Rytířů ještě bez Jágra či kapitána Tomáše Plekance a dalších opor na tréninku na ledě v Mělníku, kterým si kladenský klub zpestřil stále probíhající suchou přípravu.

Nechyběli ani asistenti Jiří Burger, který u týmu pokračuje, a Miroslav Mach, jenž naposledy působil jako hlavní kouč v prvoligovém Ústí nad Labem. Ti už vedli mužstvo v letní přípravě na suchu před Vejvodovým příletem ze Stockholmu. Vejvoda žije ve Švédsku už od působení v AIK Stockholm, kam s reprezentačními spoluhráči Pavlem Paterou a Martinem Procházkou odešel před ročníkem 1996/97.

Vejvoda, který se s Jágrem zná od dětství, vyrůstal s ním a hrál už za PZ Kladno, půjde v mateřském Kladně ve šlépějích svého otce Otakara Vejvody staršího nejen jako hráč, ale i jako kouč. Jednasedmdesátiletý bývalý obránce i Jihlavy, Sparty a Crvené zvezdy Bělohrad vedl Kladno jako hlavní kouč v sezoně 1992/93 i v ročnících 1998/99, 1999/2000, 2009/10 a 2010/11.

V Lidingö, s kterým v roce 2018 postoupil do nejvyšší soutěže, měl Vejvoda širokou základnu hráčů z Česka a Slovenska. Působili tam pod ním i synové slavných otců jako například Petr Ton, Šimon Marha i Jakub Altrichter. Hrál tam pod jeho taktovkou i jeho nyní jednadvacetiletý syn Alexander Källgren, který minulý ročník strávil v celku New York Aviators v USPHL Premier.

Vejvoda musel hráčskou kariéru ukončit už po sezoně 1997/98, kdy sehrál za AIK Stockholm jen čtyři zápasy. Po operaci stehenních svalů se zkoušel účastník i MS z roku 1995 a Světového poháru 1996 ještě vrátit v roce 1999 v Kladně, ale zdravotní potíže pokračovaly. Následně už se nastálo přesunul za přítelkyní Annou do Stockholmu a věnoval se studiu. Hráč s 53 starty a 17 góly za českou reprezentaci sehrál v sezoně 2009/10 ještě 13 zápasů za Lidingö v třetí nejvyšší švédské soutěži.

Jednapadesátiletý Čermák v minulé sezoně vybojoval s Kladnem záchranu v baráži proti Jihlavě po konečném 14. místě v extralize a s Rytíři se rozloučil už před čtvrtrokem po čtyřech ročnících. V květnu podepsal smlouvu jako nový asistent trenéra, hlavní skaut a sportovní ředitel akademie Motoru České Budějovice.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma