Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Slovenští hokejisté porazili USA a jsou po dvanácti letech v olympijském semifinále

Slovenští hokejisté porazili USA a jsou po dvanácti letech v olympijském semifinále
Slovenská hokejová reprezentace slaví postup do olympijského semifinále | zdroj: TASR / Profimedia

Slovenští hokejisté porazili ve čtvrtfinále olympijských her v Pekingu USA 3:2 po nájezdech a po 12 letech si zahrají o medaile. Američané obrátili skóre z 0:1 na 2:1 a byli blízko postupu do semifinále, v čase 59:16 ale vyrovnal Marek Hrivík. Prodloužení vítěze neurčilo, v nájezdech se jako jediný z devíti exekutorů prosadil Peter Cehlárik, brankář Patrik Rybár chytil všechny americké pokusy.

Na jméno pátečního soupeře si výběr trenéra Craiga Ramseyho musí ještě počkat. Semifinálové dvojice se vytvoří na základě pořadí postupujících týmů po skupinové fázi. Slováci v samostatné historii ještě olympijský kov nezískali. Nejblíže mu byli ve Vancouveru v roce 2010, ale v semifinále neuspěli s domácí Kanadou a v boji o bronz podlehli Finsku.

Američané měli dva dny volna, jelikož základní skupinou prošli jako jediní z 12 týmů bez ztráty bodu a do čtvrtfinále postoupili přímo. Slováci naopak sehráli druhý zápas ve dvou dnech, kvůli třetímu místu ve skupině museli projít předkolem play off, v němž vyřadili obhájce stříbra Němce (4:0).

Slovenský tým ustál úvodní tlak USA a ve 12. minutě skóroval. Čerešňák přihrál od hrazení na Slafkovského, který z kruhu prostřelil brankáře Manna. Sedmnáctiletý útočník je s pěti góly nejlepším střelcem turnaje.

Američané vyrovnali v čase 19:14. Po rychlé kombinaci se Abruzzese objevil před gólmanem Rybárem a překonal ho bekhendem mezi betony. V 29. minutě z podobné pozice otočil skóre Hentges. Rybár pak zastavil Agostinovu střelu i jeho dorážku. Jinak prostřední dějství nabídlo minimum šancí. 

Ve třetí části se výběru Spojených států amerických naskytla 82 sekund trvající přesilovka pět na tři, ale nevyužil ji. O chvíli později Beniers trefil tyčku stejně jako na druhé straně Slafkovský. Více než minutu a půl před koncem zkusili Slováci hru bez brankáře a odměnou jim byl vyrovnávací gól. Mann neudržel Čajkovského nahození a kapitán Hrivík z dorážky poslal duel do prodloužení. V něm si oba celky vytvořily několik šancí, ale žádná z nich rozuzlení nepřinesla. V samém závěru prodloužení se Knies dostal před Rybára, ale obránce Gernát mu nedovolil zakončit.

V nájezdech se neprosadil ani jeden z Američanů, naopak Cehlárik jako jediný ze čtyř slovenských hráčů skóroval. USA podruhé za sebou skončily na olympiádě ve čtvrtfinále. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu nestačily rovněž v nájezdech na Čechy.

USA - Slovensko 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Abruzzese (Beniers, Kampfer), 29. Hentges (Perbix, N. Smith) - 12. Slafkovský (Čerešňák, Regenda), 60. Hrivík (Čajkovský, L. Hudáček), rozhodující sam. nájezd Cehlárik. Proměněný nájezd: Cehlárik. Neproměněné nájezdy: Brisson, Farrell, Knies, N. Smith, Miele - L. Hudáček, Čajkovský, Krištof. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Gofman (Rus.) - McCrank (Kan.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 1059.
Sestavy:
USA: Mann - Kampfer, Ness, Faber, Cooper, Warsofsky, Perbix, Helleson - O’Neill, Miele, Agostino - Abruzzese, Beniers, Knies - Farrell, Meyers, Cates - Hentges, N. Smith, Brisson - N. Shore. Trenér: David Quinn.
Slovensko: Rybár - Čerešňák, Čajkovský, Rosandič, Marinčin, Kňažko, Gernát, Nemec - Cehlárik, Hrivík, Takáč - Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil - Kelemen, Krištof, Zuzin - Slafkovský, Miloš Roman, Regenda - Daňo. Trenér: Craig Ramsay.

profimedia-0662902583 Slovenští hokejisté porazili Spojené státy na nájezdy 3:2 | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma