Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Soustřeďte se v Kataru na fotbal – ne na protesty, vyzývá FIFA účastníky MS

Soustřeďte se v Kataru na fotbal – ne na protesty, vyzývá FIFA účastníky MS
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) vyzvala účastníky nadcházejícího mistrovství světa v Kataru, aby svou pozornost zaměřili na fotbal, a ne na protesty, upozorňující na situaci v pořádající zemi. Představitelé FIFA nechtějí, aby byl fotbal zatahován do „ideologických či politických bitev“.

„Prosím, soustřeďme se teď na fotbal! Víme, že fotbal nežije ve vakuu. Stejně tak si uvědomujeme, že po celém světě existuje mnoho výzev a obtíží politického charakteru. Nedovolte ale prosím, aby byl fotbal zatahován do každé ideologické či politické bitvy, která existuje,“ uvedli předseda FIFA Gianni Infantino a generální tajemnice Fatma Samourová v dopise, z nějž citoval web Sky News.

„Nikdo z lidí, kultury nebo národa není ‚lepší‘ než kdokoli jiný. Tato zásada je základním kamenem vzájemné úcty a nediskriminace. A to je také jedna ze základních hodnot fotbalu. Tak si to prosím všichni zapamatujme a nechme fotbal, aby byl ve středu dění,“ prohlásili představitelé FIFA.

Šampionát v Kataru, jenž se bude konat v netradičním termínu od 20. listopadu do 18. prosince, je terčem kritiky mimo jiné lidskoprávních organizací. Jen v roce 2020 podle nich zahynulo při stavbě stadionů pro MS padesát dělníků z řad migrantů a dalších 500 bylo těžce zraněno.

Kapitán Anglie Harry Kane hodlá na turnaji nosit na rukávu pásku ve tvaru barevného srdce s nápisem OneLove (Jedna láska). Jde o gesto na podporu inkluze a boje proti diskriminaci. V Kataru by se k němu mohlo přidat dalších osm evropských týmů.

Australští fotbalisté zase veřejně upozornili na porušování lidských práv v hostitelské zemi MS. Ve videu, které zveřejnil australský svaz, také vystoupili proti zákazu homosexuálních vztahů v bohatém arabském emirátu.

Na situaci v Kataru upozorní i Dánové. Ti se na turnaji představí ve speciálních dresech s takřka neviditelným znakem. Společnost Hummel, která reprezentaci dodává vybavení, jim navíc vedle tradičních červených a bílých dresů nachystala i třetí, černou sadu, jako symbol smutku.

S protestem přišla také Ukrajina, která čelí ruské invazi. Předseda ukrajinského svazu Andrij Pavelko vyzval k vyloučení Ruska a Íránu z FIFA. Írán by podle něj měl být vyloučen kvůli opakovanému porušování lidských práv v zemi.

Kritikou Íránu se Pavelko přidal k šéfovi Šachtaru Doněck Sergeji Palkinovi. Podle něj Rusko využívá k útokům na Ukrajinu íránské drony, za což by Palkin tuto asijskou zemi vyloučil z mistrovství světa. Na uvolněné místo by dosadil Ukrajinu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma