Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Sparta, FAČR a politici se ohradili proti útokům na dětské fanoušky a obvinění z rasismu

Sparta, FAČR a politici se ohradili proti útokům na dětské fanoušky a obvinění z rasismu
Kamarův zákrok na Michala Sáčka | zdroj: Profimedia

Fotbalová Sparta se důrazně ohradila proti útokům na dětské fanoušky po čtvrtečním zápase 2. kola Evropské ligy s Rangers a odmítla obvinění z rasismu. Pražané se pozastavili i nad „zoufalými útoky“ právníka Aamera Anwara, který zastupuje záložníka glasgowského celku Glena Kamaru. Letenský klub požádal zástupce Rangers, aby pomohli zastavit xenofobní atmosféru vůči dětem a Česku.

Na stranu Sparty se postavil úhlavní rival Slavia i předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek. Skotské slovní útoky na dětské fanoušky a Česko pobouřily i domácí politiky. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si proto na pondělí předvolal britského velvyslance.

Sparta měla proti obhájci skotského titulu zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců směrem k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů. Díky výjimce mohlo na stadion 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Každý Kamarův kontakt s míčem doprovázelo bučení. Hostující záložník nakonec zápas po druhé žluté kartě nedohrál. Sparta vyhrála 1:0.

Britská média i trenér Rangers Steven Gerrard chování diváků odsoudili. Kamara, jehož rodina pochází ze Sierry Leone, v jarním osmifinále Evropské ligy obvinil obránce Slavie Ondřeje Kúdelu z rasismu a UEFA českého reprezentanta potrestala zákazem startu v 10 zápasech včetně mistrovství Evropy. Kamarovi, který po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Britská média se pozastavovala zejména nad bučením dětských diváků na Glena Kamaru

„Urážky vůči Kamarovi zastínily prohru Rangers v Evropské lize. Pro finského reprezentanta šlo o další těžko pochopitelný a řešitelný večer. Po celé utkání byl hanebně terčem útoku z tribun. Jeho posledním činem bylo, že se stal obětí žalostného rozhodnutí tureckého rozhodčího,“ uvedl web deníku The National. „Rasismus byl deprimujícím pozadím tohoto zápasu,“ dodal server BBC. Kamara byl vyloučen v 74. minutě. „Největší jásot v utkání, vyjma gólu Dávida Hancka, nastal, když Kamara obdržel dvě žluté karty po faulech na Michala Sáčka. Rangers se v plném počtu nemohli dostat do zápasu a v oslabení nedokázali odvrátit druhou prohru ve skupině,“ napsal web sportovního kanálu Sky Sports.

„Chtěli bychom poděkovat Rangers FC za čtvrteční férový sportovní souboj v utkání Evropské ligy. Bylo nám ctí přivítat v Praze a na našem stadionu slavný a úspěšný skotský klub, jeho hráče, realizační tým a manažery z vedení. Jsme přesvědčení, že se servisem ze strany klubu byli spokojení,“ uvedla Sparta v prohlášení.

„Přispěli jsme k tomu, aby se Rangers FC při pobytu v České republice cítili maximálně bezpečně. Podíleli jsme se na zajištění jejich ochrany společně s bezpečnostními složkami státu a udělali jsme kroky, které jsou daleko nad rámec standardních postupů při organizaci mezinárodních utkání,“ napsala Sparta.

Útoky na dětské fanoušky klub nechápe. „Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v on-line prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné. Přestaňte útočit na naše děti! Náš klub bude děti, naši budoucnost a naši pýchu, hrdě bránit. Osočování dětí v on-line prostoru je mimořádně zbabělé,“ uvedl letenský klub.

„Sledujeme v prostředí sociálních sítí i v mediálním prostoru bezprecedentní xenofobní vyjádření proti České republice, jejím občanům a dokonce i jejím dětem. Popisujete chování dětí nesprávně, přivlastňujete si právo hodnotit vyjádření emocí šestiletých dětí, které nemají ponětí o tom, co je to rasismus. Je to drzost,“ napsala Sparta.

Gerrard otočil

Pražané se pozastavili i nad výroky skotského právníka pákistánského původu Anwara, který odsoudil bučení dětí a prohlásil, že Praha má problémy s rasismem. Posléze se k němu přidala některá skotská média i trenér Rangers Steven Gerrard, jenž přitom původně po zápase uvedl, že žádné rasistické projevy neslyšel. Podle Gerrarda se skotský klub kvůli bučení obrátí na Unii evropských fotbalových asociací (UEFA). Poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley, který je stále aktivním hráčem Livingstonu, dokonce označil Čechy za „zkažené ovoce“.

„Během zápasu jsem si ničeho nevšiml. Soustředil jsem se na zápas a taktické změny, protože jsem se snažil otočit zápas, v němž jsme prohrávali,“ řekl po utkání jednačtyřicetiletý Gerrard. O den později zcela otočil. „Teď už jsem si toho plně vědom. Díval jsem se na zápas se zapnutým zvukem a překvapilo mě, že jsem si toho během utkání nevšiml,“ citovala britská média bývalého kapitána anglické reprezentace a Liverpoolu.

„Bylo mi řečeno, že se s tím Rangers obrátí na UEFA. Myslím si, že už se tak stalo, kola se dala do pohybu. Sám budu určitě tlačit, aby se tak stalo. Bohužel tresty nejsou dostatečné. Už po utkání jsem říkal, že se proti tomu musí dělat víc. Jedině tak se to vymýtí, protože tresty nejsou vůbec přísné,“ uvedl Gerrard. Promluvil si i s Kamarou. „Konverzace zůstane mezi námi. Glen je v pořádku. Jsem si jistý, že je stejně jako já zklamaný. Je na čase, aby se do věci vložily úřady a klub a my se mohli soustředit na nedělní ligový zápas s Hibernian,“ konstatoval Gerrard.

Podle Sparty vyvolává Kamarův právník xenofobní atmosféru

„Bohužel musíme číst zoufalé útoky právníka Anwara, který se pohybuje za hranicí toho, co by si advokát měl dovolit. V českém prostředí už by se jeho jednáním zabývala advokátní komora. Jeho aktivistickým přístupem a on-line šikanou by se měla zabývat příslušná instituce ve Skotsku. Vyvolávání xenofobních tendencí a slovní útoky na bezbranné děti jsou za hranou morálky a slušného vychování,“ uvedla Sparta.

„Žádáme zástupce Rangers FC, aby se podíleli na zastavení xenofobní atmosféry směřující k našim dětem, naší překrásné zemi a jejím obyvatelům,“ dodali Pražané, kteří ocenili dětské diváky za „úžasnou a neopakovatelnou atmosféru“.

„Poděkování a vyjádření respektu si zaslouží také rodiče, kteří umožnili návštěvu jejich synů a dcer, a také trenéři a učitelé, kteří přišli na Letnou jako doprovod a výrazně se podíleli na bezproblémové organizaci utkání. Tento zápas se v pozitivním smyslu zapíše do historie klubu,“ dodala Sparta.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma