Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Vstup do pohárových skupin: Slavia a Jablonec v EKL vítězně, Sparta v EL remizovala

Vstup do pohárových skupin: Slavia a Jablonec v EKL vítězně, Sparta v EL remizovala
Kuchtův gól na 2:1 v utkání EKL mezi Slavií a Unionem Berlín | zdroj: Dominik Bakes / CNC / Profimedia

Tři české fotbalové kluby vstoupily do základních skupin evropských pohárových soutěží. Sparta v Evropské lize uhrála v Kodani proti Bröndby bezbrankovou remízu, Slavia a Jablonec v Konferenční lize v domácích utkáních zvítězily.

Sparta vstoupila do skupiny EL remízou 0:0 na hřišti Bröndby

Fotbalisté pražské Sparty vstoupili do skupiny Evropské ligy bezbrankovou remízou na hřišti Bröndby Kodaň. Úřadující dánský mistr nevyhrál v pohárech popáté za sebou, Letenští v šestém z posledních sedmi duelů. Týmy se utkaly v soutěžní premiéře.

Za dva týdny svěřenci trenéra Pavla Vrby vyzvou doma obhájce skotského titulu Rangers, kteří v souběžně hraném zápase v Glasgow podlehli čtvrtému celku uplynulé sezony francouzské ligy Lyonu 0:2.

V základní sestavě Sparty se poprvé v této sezoně objevil po zranění stoper Čelůstka. Naopak celý zápas zůstal na lavičce záložník Dočkal, který kvůli zdravotním problémům naposledy nastoupil 7. srpna.

Domácí prvně zahrozili už po 35 vteřinách od úvodního výkopu, Bruus však z úhlu minul. Sparta se k zakončení dostala až v 19. minutě, jenže Hancko po rohu hlavičkoval nad. Víc šancí už první poločas nenabídl. V 38. minutě vystřídal Vindheim zraněného Polidara.

Utkání hrané v bouřlivé atmosféře před 18 867 diváky nabídlo minimum vážných příležitostí i po změně stran. Uhre ve vápně promáchl Mensahovu přihrávku. V 70. minutě střídající Karlsson vystřelil pouze do náruče připraveného gólmana Hermansena. O čtyři minuty později po rychlém přenesení hry postupoval vpřed Pešek, ale zamířil jen doprostřed branky.

V 81. minutě Hancko po dalším rohovém kopu prudce hlavičkoval a Hermansen jeho pokus nadvakrát zkrotil. V nastavení si poradil i s Hložkovou střelou.

profimedia-0632518185 Děkovačka po bezbrankové remíze Sparty na hřišti Bröndby Kodaň | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Bröndby, které v minulém ročníku získalo po 16 letech dánský titul a celkově jedenáctý v historii, v aktuální sezoně vyhrálo jediný z 11 soutěžních duelů. Sparta triumfovala venku v pohárech v jediném z posledních 11 zápasů a v posledních čtyřech tam nezvítězila.

Utkání 1. kola skupiny A fotbalové Evropské ligy:
Bröndby Kodaň - Sparta Praha 0:0
Rozhodčí: Stavrev - Kostadinov, Lika (všichni Mak.) - Raczkowski (video, Pol.). ŽK: Rosted, Pavlovič, Frederiksen (trenér) - Souček, Čelůstka. Diváci: 18 867.
Sestavy:
Bröndby: Hermansen - Rosted (75. Börkeeiet), Maxsö, Tshiembe - Bruus, Frendrup, Radoševič, Ben Slimane (69. Cappis), Mensah (85. Gammelby) - Hedlund (75. Pavlovič), Uhre (69. Divkovič). Trenér: Frederiksen.
Sparta: Nita - Wiesner, Čelůstka, Hancko, Polidar (38. Vindheim) - Pešek, Souček, Sáček (90. Drchal), Pavelka, Haraslín (64. Karlsson) - Hložek. Trenér: Vrba.

Fotbalisté Slavie v dlouhé přesile udolali Union 3:1 a zvládli vstup do EKL

Fotbalisté pražské Slavie úspěšně zvládli vstup do Evropské konferenční ligy a v úvodním utkání skupiny E porazili doma v dlouhé přesilovce Union Berlín 3:1. Českého mistra poslal v 18. minutě do vedení Alexander Bah. Sedmý tým uplynulé sezony německé ligy hrál od 40. minuty bez vyloučeného Paula Jaeckela, přesto v 70. minutě srovnal zásluhou střídajícího Kevina Behrense. V 84. minutě se ale prosadil Jan Kuchta a za čtyři minuty přidal pojistku další střídající hráč Ivan Schranz.

Slávisté připravili Unionu první prohru v sezoně a od začátku května. Červenobílí dokázali doma porazit druhého bundesligového soupeře po sobě, vloni ve skupině Evropské ligy zdolali v Edenu Leverkusen. V soutěži nakonec dokráčeli až do čtvrtfinále. V této sezoně Pražané nezvládli kvalifikaci Ligy mistrů ani Evropské ligy a přešli do nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

V dalším utkání skupiny se svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského představí za 14 dní v Rotterdamu proti Feyenoordu, který na úvod remizoval na půdě Maccabi Haifa. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Pohárovou premiéru za Slavii si v obraně odbyla švédská letní posila Ousou stejně jako brankář Mandous, který opět nahradil zraněnou jedničku Koláře. Jen na lavičce překvapivě začali kapitán Pražanů Bořil a záložník Stanciu, na hrotu útoku dostal přednost Tecl.

Union, který v Edenu při pohárové premiéře ve skupině hlasitě hnaly dopředu zhruba tři tisícovky fanoušků, začal aktivně. Ve třetí minutě propadl míč ke Krusemu a Mandous se za střelou těsně vedle jen ohlédl. Ve 12. minutě na opačné straně vypálil k tyči Traoré a gólman Luthe míč s vypětím sil vytáhl na roh. Ševčíkova tečovaná střela pak skončila těsně mimo.

Po následném rohu v 18. minutě už domácí udeřili. Na hranici vápna se do odraženého míče opřel Bah a skákavá střela zapadla k tyči. Dánský obránce navázal na gól ze 4. předkola Evropské ligy proti Legii Varšava. Pět minut před pauzou zatáhl Jaeckel Lingra a portugalský rozhodčí Verissimo ho po druhé žluté kartě vyloučil.

Krátce po změně stran se zranil slávistický stoper Kačaraba a musel ho nahradit Takács. Chvíli poté vypálil těsně vedle Khedira. Hosté byli i v oslabení nebezpeční a v 58. minutě Awoniyi po jednom z brejků dostal zblízka balon do sítě, pomezní rozhodčí ale odmával ofsajd. Union vzápětí nezvykle hned čtyřikrát vystřídal.

Pražanům se přesilovka vůbec nedařila a v 70. minutě inkasovali. Po dalším brejku a spolupráci dvou střídajících zakončil sám před Mandousem po Beckerově přihrávce Behrens. Slávisté až po inkasovaném gólu přidali. Trenér Trpišovský posílil ofenzivu a dva nově příchozí útočníci nakonec rozhodli.

Nejprve v 84. minutě vypálil Stanciu a střela se odrazila přímo ke Kuchtovi, který bez problémů uklidil míč do sítě. Za čtyři minuty přiťukl další střídající hráč Krmenčík ke Schranzovi a nejlepší střelec této sezony české ligy se štěstím protlačil balon za Lutheho.

Utkání 1. kola skupiny E fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - Union Berlín 3:1 (1:0)
Branky: 18. Bah, 84. Kuchta, 88. Schranz - 70. Behrens. Rozhodčí: Verissimo - Teixeira, Almeida (všichni Portug.). ŽK: Ekpai, Traoré, Stanciu - Jaeckel, Awoniyi. ČK: 40. Jaeckel (Union). Diváci: 15 286.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba (53. Takács), Oscar - Traoré (82. Krmenčík) - Ekpai, Lingr (69. Stanciu), Ševčík, Masopust (69. Schranz) - Tecl (53. Kuchta). Trenér: Trpišovský.
Union: Luthe - Friedrich, Knoche, Jaeckel - Trimmel (58. Becker), Öztunali, Khedira (59. Prömel), Haraguči, Puchacz (76. Ryerson) - Kruse (58. Voglsammer), Awoniyi (59. Behrens). Trenér: Fischer. 

Fotbalisté Jablonce na úvod EKL porazili Kluž 1:0, rozhodl Pilař z penalty

Fotbalisté Jablonce vstoupili do Evropské konferenční ligy domácí výhrou 1:0 nad rumunským mistrem Kluží. Utkání skupiny D rozhodl v 52. minutě Václav Pilař proměněnou penaltou, před níž byl vyloučený hostující Mário Camora.

Svěřenci trenéra Petra Rady sehrají druhé utkání v nově vzniklé soutěži za dva týdny v Alkmaaru. Nizozemský tým v souběžně hraném duelu remizoval na hřišti dánských Randers 2:2.

Domácí měli od začátku převahu a v šesté minutě si vytvořili první velkou šanci. Pilař přihrávkou za obranu vyslal Pleštila, který ale sám před Balgradeanem vysoko přestřelil. Gólman Kluže za čtvrt hodiny vyrazil Pilařův volej a po rohu reflexivně vychytal i Zeleného.

Vítězové posledních čtyř ročníků rumunské ligy poprvé zahrozili po půl hodině hry, kdy Omrani z rohu hlavičkoval nad břevno. Jinak hráči Kluže příliš nebezpeční nebyli.

Jablonečtí dobře začali druhý poločas. Kapitán Camora v šestnáctce odvrátil rukou míč mířící do branky a dostal červenou kartu. Pokutový kop v 52. minutě s jistotou proměnil Pilař.

Oslabená Kluž v 65. minutě málem vyrovnala, ale pohotový tečovaný pokus Bouhenny vytěsnil vynikajícím zákrokem Hanuš. Na další šanci 3636 diváků čekalo až do 82. minuty, kdy Zelený po Krobově centru hlavičkoval nepřesně.

Jablonec v nastavení přečkal velkou šanci Costacheho a v pohárech zvítězil potřetí za sebou. Naopak Kluž v evropských soutěžích prohrála čtvrté utkání v řadě.

Utkání 1. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:
FK Jablonec - CFR Kluž 1:0 (0:0)
Branka: 52. Pilař z pen. Rozhodčí: Jorgji - Cokaj, Rexha (všichni Alb.). ŽK: Doležal, Houska, Pilař, Rada - Bouhenna, Petrescu (trenér). ČK: 51. Camora (Kluž). Diváci: 3636.
Sestavy:
Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil (77. Malínský), Houska (88. Vaníček), Považanec, Kratochvíl (90.+3 Hübschman), Pilař (77. Martinec) - Doležal (77. Nešpor). Trenér: Rada.
Kluž: Balgradean - Manea, Burca, Cestor, Camora - Deac (61. Boateng), Bordeianu, Culio (55. Bouhenna) - Omrani, Debeljuh (80. Paun), Petrila (61. Costache). Trenér: Petrescu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma