Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Trenérem fotbalové reprezentace je Ivan Hašek, volba byla jednomyslná

Trenérem fotbalové reprezentace je Ivan Hašek, volba byla jednomyslná
Ivan Hašek | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Ivan Hašek se stal novým trenérem české fotbalové reprezentace. Do funkce jej dnes jednomyslně zvolil výkonný výbor, oznámila po jeho mimořádném zasedání Fotbalová asociace ČR na tiskové konferenci. Šedesátiletý kouč, jenž národní tým už krátce vedl v roce 2009, nahradil Jaroslava Šilhavého. S vedením FAČR podepíše smlouvu do konce kvalifikace mistrovství světa, tedy do listopadu příštího roku, s opcí na baráž, případně závěrečný turnaj. Haškovými asistenty budou Jaroslavové Köstl a Veselý.

Asociace vybírala trenéra národního mužstva poté, co se Šilhavý v listopadu po konci kvalifikace navzdory postupu na letní mistrovství Evropy do Německa rozhodl u týmu nepokračovat. Hašek už vedl coby dočasný kouč českou reprezentaci v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým předsedou. V posledních letech působil v arabských zemích. Bývalého záložníka a kapitána národního mužstva čeká premiéra na lavičce českého týmu na konci března ve dvou přípravných zápasech.

„Mám radost, že návrh na nového trenéra i jeho asistenty podpořil výkonný výbor jednomyslně. Nechtěli jsme trenéra vybírat jen na Euro. Ivan Hašek patřil do nejužšího okruhu kandidátů logicky a přirozeně od samého začátku. Patří k výrazným osobnostem českého fotbalu, ve kterém uspěl jako hráč i jako trenér. Navíc má zkušenosti ze zahraničí,“ řekl předseda FAČR Petr Fousek.

„Vést českou reprezentaci považuji za svůj trenérský vrchol. Je to pro mě obrovská čest. Udělám všechno pro to, aby národní tým uspěl nejenom na mistrovství Evropy, ale samozřejmě také v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Touha dostat se na světový šampionát i jako trenér je něco, co mě teď požene dopředu,“ uvedl Hašek.

Výběrem trenéra a manažera byla pověřena pětičlenná pracovní skupina, kterou vytvořili Fousek, místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec. Vedení asociace konzultovalo trenérskou otázku i se svým poradním orgánem, Sportovní radou.

Hašek vedl českou reprezentaci v závěru světové kvalifikace v roce 2009 a měl bilanci tří vítězství a dvou remíz. V té době byl zároveň svazovým předsedou, na funkci ale už po dvou letech nečekaně rezignoval a od té doby trénoval jen v arabských zemích.

Naposledy působil u libanonské reprezentace, kde skončil předloni v březnu. V minulosti trénoval také francouzské kluby Štrasburk a St. Étienne, japonský celek Kóbe či pražskou Spartu, kde strávil největší část hráčské kariéry. Za národní tým si připsal 56 startů a pět branek. Jako kapitán dovedl československé mužstvo v roce 1990 do čtvrtfinále mistrovství světa.

Hašek bude mít k ruce dva asistenty, kteří působili v české lize. Zatímco čtyřiatřicetiletý Köstl skončí jako asistent ve Slavii, o 12 let starší Veselý bude pokračovat v roli hlavního kouče v Bohemians 1905.

Zatím není jisté, kdo bude novým reprezentačním manažerem. Na volnou pozici si vedení asociace přálo držitele Zlatého míče z roku 2003 Pavla Nedvěda, ten však nabídku odmítl. Někdejší kapitán národního mužstva a dlouholetý člen managementu Juventusu Turín to ve středečním vyjádření pro ČTK zdůvodnil tím, že si po mnoha letech mimo republiku není jist, zda by v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci.

Vrcholem roku bude pro reprezentaci letní evropský šampionát, do něhož vstoupí 18. června proti Portugalsku. Ve skupině se dále utká s vítězem play off C a Tureckem.

Hašek plánuje dát tým dohromady a zlepšit kázeň, s mužstvem chce hrát moderně

Hašek označil za jeden z prvních úkolů dát mužstvo dohromady a zlepšit kázeň a disciplínu. Plánuje se sejít s trojicí hráčů, kteří byli vyřazeni z týmu poté, co před listopadovým závěrečným zápasem evropské kvalifikace proti Moldavsku navštívili v noci v Olomouci diskotéku. Šedesátiletý kouč na tiskové konferenci také uvedl, že chce hrát s mužstvem líbivě s moderními prvky. Rád by si splnil sen představit se s týmem na mistrovství světa, dlouholeté působení v arabském světě nepovažuje za nevýhodu.

„Jedním z našich prvních úkolů je, abychom hráče dali dohromady a přesvědčili je, že jsme tým. Týmovost má být naše nejsilnější stránka, to je základní předpoklad k úspěchu. Chci, aby se otupily veškeré problémy, které byly. Kázeň a disciplína, které možná trochu chyběly, budou hodně důležité. Bez toho se nedá uspět,“ řekl Hašek.

Chystá se mluvit s trojicí Jan Kuchta, Vladimír Coufal a Jakub Brabec, kteří byli v závěru kvalifikace kvůli návštěvě olomouckého podniku Belmondo vyřazeni z reprezentace. „Belmondo je můj oblíbený herec, ale tahle akce se nepovedla. Byl to malér jako hrom a obrovská chyba, to si přiznejme. Nechci teď soudit, aniž bych s těmi hráči mluvil. Nejdřív bych si s nimi potřeboval promluvit. Kdo z nás neudělal chybu, ale tahle byla kardinální. Rozhodneme se až po osobních jednáních,“ nastínil Hašek.

V posledních zápasech reprezentace scházel záložník Fiorentiny Antonín Barák, kterého předchozí realizační tým od června nepovolával kvůli údajnému nevhodnému chování v týmu. „Záleží především na něm, jak se postaví k národnímu týmu. Samozřejmě budu s ním chtít mluvit osobně. Myslím, že ta lajna je teď trochu jiná. Přijde nový realizační tým, všichni mají šanci dostat se do reprezentace. Pokud (Barák) bude chtít být součástí kolektivu, který chce uspět v každém zápase, má dveře otevřené. Ale samozřejmě musí hrát a mít výkonnost, to je na prvním místě,“ řekl Hašek.

K jeho prvním krokům ve funkci budou patřit také návštěva základny na předměstí Hamburku, kde bude tým pobývat během letního mistrovství Evropy, i schůzky s hráči v čele s kapitánem Tomášem Součkem. „Hned zítra se sejdeme s lidmi z realizačního týmu. Rozdělíme si úkoly, kdo na čem bude pracovat. V neděli odjíždíme do Hamburku, abychom se podívali, jak vypadá kemp. Uděláme si rozpis, kdo za jakými hráči pojedeme do zahraničí, s kým budeme chtít mluvit osobně. Jedním z prvních bude určitě kapitán,“ řekl Hašek.

Prezentovat se chce aktivní hrou. „Chceme hrát moderní fotbal, který se přizpůsobí hráčům, které budeme mít k dispozici. Že budeme všechny napadat a každému dávat 10 gólů, to vám neřeknu. Ale slíbím vám, že uděláme maximum, abychom se na každý zápas připravili tak, že budeme hrát fotbal, který se bude lidem líbit. Že nebude zastaralý. Chtěl bych, aby tam byly moderní prvky, jako vidíme u Sparty, Slavie, Plzně. Budeme chtít navázat na to, co hráči dokazují v klubech v zahraničí, a především doma ve špičkových klubech,“ uvedl Hašek.

V říjnu v rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport označil své šance za malé, neboť si ho podle něj někteří lidé nepřejí. „Jestli jsem teď překvapený? Jsem za to rád. Myslím, že se nějaké hroty otupily. Že prostě zvítězil rozum, fotbal. Všichni vědí, že čas utíká hodně rychle a je třeba zvolit nového trenéra. Jsem rád, že zvítězila sportovní stránka,“ podotkl Hašek.

„Vést českou reprezentaci pokládám za svůj trenérský vrchol. Udělám všechno pro to, aby národní tým uspěl nejen na mistrovství Evropy, ale samozřejmě také v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Mám celoživotní sen, že bych chtěl ještě jednou se zúčastnit mistrovství světa. Zažil jsem to jako hráč a rád bych se na to mistrovství s týmem probojoval,“ řekl Hašek.

V roce 2011 po dvou letech ve funkci nečekaně rezignoval na post svazového předsedy a od té doby působil jen v arabských zemích. „Věřím si. Kdybych si nevěřil, tak tu nejsem. Beru to jako obrovskou výzvu. Pro mě to není o nějakém dokazování. Věřím, že když se obklopím těmi správnými lidmi, kteří potáhnou za jeden provaz, můžeme být úspěšní,“ uvedl Hašek.

„Byl jsem 20 let v arabském světě. Asi bych tam nebyl, kdybych nebyl úspěšný. Někdo se tam podívá jen jednou a pak už žádnou nabídku nedostane. Jsem šťastný, že jsem mohl být v nejúspěšnějším a nejlepším klubu v celé Asii. Cením si toho, že tam mám pořád nějaké renomé,“ doplnil bývalý reprezentační kapitán. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma