Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

UEFA kontaktovala Slavii kvůli údajnému rasistickému incidentu v Glasgow

UEFA kontaktovala Slavii kvůli údajnému rasistickému incidentu v Glasgow
Incident mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou při utkání Slavie s Glasgow Rangers | zdroj: Profmedia

Fotbalovou Slavii podle serveru Seznam Zprávy už kontaktoval vyšetřovatel UEFA, který se zabývá událostmi z vyhrocené odvety osmifinále Evropské ligy v Glasgow z minulého čtvrtka. Domácí záložník Rangers Glen Kamara obvinil slávistu Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky, český obránce ale nařčení ostře odmítl stejně jako pražský klub. Kamara podle Slavie po zápase Kúdelu v útrobách stadionu fyzicky napadl.

Vedení českých mistrů kvůli útoku na Kúdelu podalo trestní oznámení prostřednictvím českého velvyslanectví ve Velké Británii, v kontaktu se skotskou policií je generální sekretář Slavie Martin Říha.

„Klub v současné době protokoluje výpovědi hráčů a členů realizačního týmu ve spolupráci s advokátní kanceláří a notářem a v následujících pracovních dnech doplní celé trestní oznámení dalšími relevantními skutečnostmi také ve spolupráci s najatou skotskou advokátní kanceláří. Naším zájmem je důkladné prošetření věci a spravedlnost,“ uvedla na svém webu Slavia, která v Glasgow zvítězila 2:0 a po domácí remíze 1:1 postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy.

Kúdela v 87. minutě po jednom z řady nesportovních zákroků domácích, kteří v oslabení o dva vyloučené hráče viditelně neunesli vývoj utkání, přiběhl ke Kamarovi a cosi mu pošeptal. Finský záložník tmavé pleti tvrdí, že mu český obránce v angličtině řekl, že je „z...aná opice“. To však Kúdela popřel. Ke Kamarovi prý pronesl, že je „z...aný chlápek“. Ruku přiloženou na ústa slávista vysvětlil tím, že tak běžně komunikuje na hřišti se spoluhráči a trenéry, a to i z taktických důvodů. Pohyb pak podle něj člověk udělá automaticky.

Roztržka pokračovala po zápase. Rangers nechtěli vpustit Pražany do kabin a Kamara podle Slavie zbil Kúdelu pěstmi v útrobách stadionu Ibrox při setkání obou hráčů a trenérů, které zorganizovala UEFA. Ta měla událost zdokumentovat v zápise o utkání.

Slavia věří, že UEFA a skotská policie vše řádně vyšetří. „Jejich rozhodnutí budeme respektovat. A pokud si to závěry vyžádají, budeme jednat. Doufáme, že se atmosféra nebude dál vyhrocovat a že se brzy dozvíme výsledky šetření,“ uvedl vršovický klub na twitteru.

Pražané také apelovali na fanoušky, aby byli zdrženliví ve svých vyjádřeních, například na sociálních sítích. „Do té doby, pokud se neobjeví nové skutečnosti, nepovažujeme za prospěšné situaci dál komentovat a zapojovat se do výměn (názorů) v médiích a na sociálních sítích, kde se objevují i výhružky smrti našim příznivcům,“ stojí dál v prohlášení Slavie.

Fotbalisté Slavie vystoupili proti rasismu. Všichni hráči včetně trenéra Jindřicha Trpišovského ve speciálním videu odmítli jakékoli rasistické projevy a kapitán Jan Bořil zdůraznil, že červenobílí jsou multikulturním mužstvem s jedenácti národnostmi. Pražané zveřejnili video 21. března, tedy v mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace.

„Rasismus nepatří do fotbalu ani do společnosti, nesmí mít místo nikde v našich životech. Jakékoli jeho formy jsou nepřijatelné. My jsme Slavia, tým hráčů z 11 zemí a tří kontinentů, a říkáme rasismu jasné ne,“ uvedl Bořil ve videu.

V něm postupně rasismus odmítli všichni hráči A-týmu včetně Kúdely i zraněného brankáře Ondřeje Koláře, jemuž útočník Rangers Kemar Roofe způsobil ve čtvrtečním duelu brutálním zákrokem po hodině hry zlomeninu v obličeji.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma