Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Útočník Realu Vinícius Júnior povede zvláštní komisi FIFA proti rasismu

Útočník Realu Vinícius Júnior povede zvláštní komisi FIFA proti rasismu
Vinícius Júnior s fanoušky | zdroj: Profimedia

Útočník Realu Madrid Vinícius Júnior povede zvláštní komisi Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) proti rasismu. V ní zasednou hráči, kteří navrhnou přísnější tresty za diskriminační chování ve fotbale.

„Požádal jsem Viníciuse, aby vedl skupinu hráčů, kteří navrhnou přísnější tresty za rasismus, jež příslušné fotbalové orgány zavedou po celém světě. Musíme naslouchat hráčům a jejich potřebám, aby mohli pracovat v bezpečnějším prostředí. Myslíme to naprosto vážně,“ řekl předseda FIFA Gianni Infantino po setkání s Viníciusem Juniorem a brazilskou reprezentací v Barceloně. V katalánské metropoli se „Kanárci“ utkají v sobotu v přípravném utkání s Guineou. Zápas je součástí antirasistické kampaně iniciované brazilským svazem.

Vinícius Júnior se během sezony stal terčem rasistických urážek několikrát. Po posledním incidentu na konci května ve Valencii, v němž byl po potyčce v závěru utkání vyloučen, označil na twitteru španělskou ligu i celou zemi za rasistickou. Trest za červenou kartu mu disciplinární komise nakonec zrušila.

Dvaadvacetiletý Brazilec je často cílem hanlivých pokřiků z tribun i provokací na hřišti. V únoru fanoušci Mallorky nazvali Viníciuse Júniora opicí a nenávistným komentářům čelila brazilská hvězda i v utkáních s Atléticem nebo Valladolidem. Na konci ledna před čtvrtfinále Španělského poháru proti Atléticu se na mostě u tréninkového centra Realu objevila pověšená figurína v dresu Vincíuse Júniora. Španělská policie podezřelé z činu zatkla stejně jako další lidi, kteří čelí obvinění z rasismu na stadionech.

„Ve fotbale už žádný rasismus nebude. Utkání by se měla okamžitě přerušit, jakmile se tak bude dít. Už toho bylo dost. Potřebujeme tvrdší postihy. Rasismus ve fotbale nemůžeme tolerovat. Jako předseda FIFA jsem cítil, že si o tom s Viníciusem musím osobně promluvit,“ prohlásil Infantino, který vede FIFA od roku 2016.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma