Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Rasismus se v Americe neodpouští ani jako dávný hřích z dětství

Rasismus se v Americe neodpouští ani jako dávný hřích z dětství
Lavička Boston Bruins - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Vedení klubu NHL Boston Bruins po dvou dnech vypovědělo smlouvu s obráncem Mitchellem Millerem, jenž byl jako mladistvý usvědčen z šikany černošského spolužáka. Po pátečním podpisu kontraktu se na klub snesla vlna kritiky a dvacetiletého hokejistu nezachránilo ani to, že se už dříve za své chování v dětství omluvil.

Millera si v roce 2020 vybrala na draftu Arizona. Tři týdny nato se však svých práv na hráče vzdala, když se v médiích objevily informace o tom, že se Miller jako čtrnáctiletý podílel na šikanování spolužáka tmavé pleti s vývojovou poruchou. Dopouštět se měl fyzického násilí a rasistických urážek a v roce 2016 za to byl jako mladistvý v Ohiu odsouzen.

„Rozhodnutí podepsat smlouvu s tímto mladým mužem bylo učiněno po pečlivém zvážení faktů, o nichž jsme věděli: že jako čtrnáctiletý udělal špatná rozhodnutí, která vedla k odsouzení mladistvého,“ uvedl předseda Bruins Cam Neely v nedělním prohlášení s tím, že klub případ považoval za ojedinělý incident a věřil, že hráč od té doby na sobě pracoval a nevyhýbal se odpovědnosti za své činy.

Nyní se ale Boston rozhodl couvnout. „Vzhledem k novým informacím jsme přesvědčeni, že je v tuto chvíli nejlepším rozhodnutím zrušit tuto možnost pro Mitchella Millera reprezentovat Boston Bruins,“ dodal bez upřesnění, o jaké nové informace se jedná. Miller měl nejprve působit ve farmářském týmu v Providence v AHL.

Oznámení o ukončení kontraktu přišlo den poté, co komisionář NHL Gary Bettman kritizoval, že Boston s vedením ligy svůj krok nekonzultoval. Prohlásil, že Miller není způsobilý v NHL hrát.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma