Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

V nominaci fotbalové reprezentace není žádný nováček, chybí brankář Vaclík

V nominaci fotbalové reprezentace není žádný nováček, chybí brankář Vaclík
Jaroslav Šilhavý | zdroj: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

V nominaci českých fotbalistů na zářijové domácí utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Albánií a následný přípravný zápas v Maďarsku není žádný nováček. Po nedávném přestupu do amerického klubu New England Revolution schází brankář Tomáš Vaclík. Naopak nechybí kapitán Tomáš Souček, jenž by měl být po víkendovém zranění v anglické lize k dispozici. Trenér Jaroslav Šilhavý povolal 23 hráčů, jejichž jména oznámil na tiskové konferenci.

Českému týmu bude i v zářijovém programu scházet nejlepší střelec aktuálního reprezentačního kádru Patrik Schick, jenž je v rekonvalescenci po operaci a na trávníky by se měl vrátit v říjnu. Kvůli zranění je mimo hru i obránce David Jurásek.

Vaclík chybí v nominaci kvůli tomu, že dotahuje svůj odchod do zámořské MLS. „Byl jsem s Tomášem včera v kontaktu. Už jsem si myslel, že je v Americe, ale není, zatím je tady. Smlouva by měla být dořešena, podepsaná. Měl by čekat na pracovní povolení, pak by měl hned odcestovat do Ameriky a připojit se k týmu,“ řekl reprezentační manažer Tomáš Pešír.

Šilhavý se čtyřiatřicetiletým brankářem, který byl v reprezentaci dlouho gólmanskou jedničkou, nadále počítá. „Tomáš je zkušený hráč, takže myslím, že ví, co dělá. Věřím, že se tam chytne, bude dobře chytat a ještě nám na tomhle postu zamotá hlavu. Pokud bude mít odpovídající formu, samozřejmě s ním počítáme,“ uvedl Šilhavý.

Souček kvůli otřesu po tvrdém souboji nedohrál za West Ham víkendový zápas v Brightonu, kde musel střídat už v prvním poločase. „Absolvuje ještě nějaká vyšetření, ale vypadá to nadějně. Tomáš chce za každou cenu na srazu být, jak jsme u něj zvyklí. V tuto chvíli to vypadá, že s ním budeme moci počítat, i když pravděpodobně vynechá páteční ligový zápas. Naši lékaři jsou ve spojení s protějšky z West Hamu,“ řekl Pešír.

Ve výběru znovu chybí záložník Antonín Barák, kterého Šilhavý nepovolal už v červnu kvůli údajnému nevhodnému chování v mužstvu. „Změnilo se to, že Tonda je v tuhle chvíli zraněný. Komunikuje s naším fitness koučem ohledně zdraví. Jinak co jsme řekli minule, to platí. Já jsem s ním teď nekomunikoval,“ uvedl Šilhavý.

V nominaci tentokrát figuruje více hráčů ze zahraničí, kterých trenér povolal třináct oproti deseti z české ligy. V mužstvu se stejně jako v červnu znovu sejde bratrská dvojice Michal (Twente Enschede) a Lukáš (Sparta) Sadílkové. V létě měli zdravotní problémy obránce Jakub Brabec s Davidem Zimou, oba se ale stihli uzdravit a Šilhavý je povolal.

Český tým nejprve 7. září doma přivítá v pražském Edenu Albánii v jednom z klíčových zápasů o postup na evropský šampionát v příštím roce. Reprezentanti po třech duelech vedou s bilancí dvou výher a jedné remízy svou skupinu před nadcházejícím soupeřem, který má jen o bod méně. Na závěrečný turnaj v Německu projdou první dva celky. O tři dny později nastoupí Šilhavého svěřenci v Budapešti k přípravnému utkání proti Maďarsku.

„Čeká nás jeden z klíčových zápasů celé kvalifikace. Všichni si uvědomujeme, o co hrajeme. Albánie má velmi dobrý tým, o čemž svědčí i to, že po jarních zápasech je v tabulce hned za námi. Věřím, že i s podporou fanoušků tento zápas zvládneme a uděláme velký krok k postupu na mistrovství Evropy, na kterém v žádném případě nechceme chybět,“ uvedl Šilhavý.

Národní tým čeká netradičně krátký sraz, který bude trvat jen týden. Mužstvo se sejde v pondělí v poledne v Praze. Na rozdíl od předchozího srazu v červnu všichni nominovaní hráči odcestují i k druhému utkání v rámci přípravy. 

Nominace české fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Albánií (7. září v Praze) a přípravný zápas v Maďarsku (10. září v Budapešti):

Pozice Jméno a příjmení Klub Počet startů Branky
Brankáři Tomáš Koubek Augsburg 12 0
  Jiří Pavlenka Brémy 19 0
  Jindřich Staněk Plzeň 5 0
Obránci Jakub Brabec Aris Soluň 36 2
  Vladimír Coufal West Ham 37 1
  David Douděra Slavia Praha 2 0
  Tomáš Holeš Slavia Praha 20 2
  Ladislav Krejčí ml. Sparta Praha 4 2
  Patrizio Stronati Puskás Akadémia 3 1
  Jaroslav Zelený Sparta Praha 8 0
  David Zima FC Turín 16 0
Záložníci Václav Černý Wolfsburg 11 4
  Alex Král Union Berlín 36 2
  Ondřej Lingr Feyenoord Rotterdam 6 0
  Lukáš Provod Slavia Praha 10 2
  Lukáš Sadílek Sparta Praha 2 0
  Michal Sadílek Twente Enschede 16 1
  Tomáš Souček West Ham 60 9
Útočníci Tomáš Čvančara Mönchengladbach 2 1
  Adam Hložek Leverkusen 23 2
  Mojmír Chytil Slavia Praha 6 4
  Václav Jurečka Slavia Praha 6 0
  Jan Kuchta Sparta Praha 15 3
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma