Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

V nominaci na evropský šampionát ve fotbale chybí Dočkal i Kolář, čeká se na Kúdelu

V nominaci na evropský šampionát ve fotbale chybí Dočkal i Kolář, čeká se na Kúdelu
Jaroslav Šilhavý | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

V nominaci české fotbalové reprezentace na soustředění v severní Itálii a následné mistrovství Evropy schází někdejší kapitán Bořek Dočkal. Kouč Jaroslav Šilhavý nepovolal ani dalšího sparťanského záložníka Davida Pavelku a slávistického brankáře Ondřeje Koláře, který se po návratu po vážném zranění hlavy necítí fyzicky ideálně. Překvapivě se dostalo na libereckého křídelního hráče Jakuba Peška.

Vzhledem ke koronavirové pandemii mohou trenéři jednotlivých zemí do výběru zařadit 26 místo obvyklých 23 hráčů. Šilhavý zatím oznámil 25 jmen, jedno místo nechává volné pro případ, že by slávistický obránce Ondřej Kúdela uspěl s odvoláním proti desetizápasovému trestu od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče v březnovém osmifinále Evropské ligy v Glasgowě. Konečnou nominaci musejí týmy nahlásit UEFA nejpozději 1. června.

„Naděje umírá poslední. Věříme, že v případě Ondry stojí za to vyčerpat všechny možnosti, což se teď děje. Případně máme za něj připravená tři jména,“ řekl na on-line tiskové konferenci Šilhavý. Pokud by Kúdela s odvoláním neuspěl, bude kouč posledního nominovaného vybírat ze čtveřice Michal Sadílek, Lukáš Kalvach, Patrizio Stronati a Pavelka.

Dočkal, který byl na startu Šilhavého angažmá u národního týmu hlavním lídrem, scházel už v březnových úvodních třech zápasech kvalifikace mistrovství světa. „U Bořka rozhodla sportovní stránka. Přemýšleli jsme, jací hráči se nám způsobem a typologií hodí. Bořek má můj velký respekt, bylo to pro mě nejsložitější rozhodnutí. Byl zklamaný, ale vzal to,“ řekl kouč.

Také Pavelka patřil na začátku Šilhavého éry k lídrům týmu. „Tým není nafukovací. Rád bych tam viděl víc hráčů, upřímně říkám, že to vznikalo s těžkým srdcem. Chceme být spravedliví. Nakonec jsme se rozhodli jet bez kluků, kteří nám pomohli na začátku (kvalifikace),“ uvedl Šilhavý.

Na Euro nominoval tři brankáře, osm obránců, devět záložníků a pět útočníků. Ve výběru není žádný úplný nováček. Překvapivě se dostalo na záložníka Peška, jenž dosud odehrál za národní celek jediný zápas.

„Jakuba jsme měli v hledáčku delší dobu, podává velmi dobré výkony v Liberci. Byl s námi na posledním srazu, mohli jsme ho poznat na tréninku. Při zranění Jana Kopice jsme skloňovali i další jména, ale Jakub nám vyšel nejlíp. Je to i rychlostní typ, který se v dnešním fotbale neztratí,“ podotkl Šilhavý.

Mezi pěticí útočníků figuruje i osmnáctiletý sparťanský talent Adam Hložek, který je nejmladším členem výběru. Na pozici třetího brankáře dostal přednost olomoucký Aleš Mandous před zkušeným Tomášem Koubkem z Augsburgu.

Chybí slávistický gólman Kolář, který po návratu po zranění nemá dostatečně natrénováno. „Všichni víme, co má Ondra za sebou. Dochytal sezonu velmi dobře, o to víc nás jeho neúčast mrzí. Vyjádřil obavy o své zdraví, že není připravený, domluvili jsme se, že se dá dohromady na příští sezonu,“ uvedl Šilhavý.

Nejstarším hráčem je dvaatřicetiletý brankář Tomáš Vaclík, podle počtu startů nejzkušenějším pak záložník Vladimír Darida z Herthy Berlín, který má na kontě 70 reprezentačních utkání. Jako jediného z týmu ho čeká už třetí Euro v kariéře a mužstvo povede jako kapitán.

Podruhé se na šampionátu představí obránce Pavel Kadeřábek, útočník Tomáš Pekhart, jenž startoval už v roce 2012 v Polsku, a Vaclík, který v roce 2016 dělal náhradníka Petru Čechovi. Zbylých 21 hráčů odcestuje na Euro poprvé. „Jsem přesvědčený, že jsme dali dohromady zajímavé mužstvo, které může na Euru dojít co nejdál,“ řekl Šilhavý.

Ze zdravotních důvodů nemohli být vedle brankáře Koláře a záložníka Kopice nominovaní obránci David Hovorka, Filip Novák, Václav Jemelka a Tomáš Petrášek a záložníci Lukáš Provod a Václav Černý. Stoper Ondřej Čelůstka a defenzivní univerzál Tomáš Holeš vynechali poslední ligové duely, podle Šilhavého by ale na Euro měli být fit.

Největší zastoupení v týmu má český mistr Slavia, Šilhavý si z Edenu vybral pětici hráčů. Sparťané jsou ve výběru pouze dva a z Plzně dokonce jen obránce Jakub Brabec. Desítka z 25 nominovaných působí v české lize.

Český celek se k závěrečné přípravě sejde v neděli v Praze, kde všechny členy čekají již tradiční testy na koronavirus. O den později mužstvo odletí do severní Itálie a v Jižním Tyrolsku bude ladit formu na šampionát. V předposledním přípravném zápase před Eurem změří reprezentanti 4. června v Boloni síly s domácími Italy a po návratu domů bude generálkou utkání s Albánií 8. června v Praze na Letné.

O den později Šilhavého tým odletí do Edinburghu, kde bude mít během turnaje základnu. První dva zápasy v základní skupině D proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června odehraje český celek v glasgowském Hampden Parku a 22. června se utká s Anglií v londýnském Wembley. Šampionát byl kvůli koronavirové pandemii přeložen z loňského léta.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma