Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

V olympijské vesnici je koronavirus už i mezi sportovci

V olympijské vesnici je koronavirus už i mezi sportovci
Národní stadion v Tokiu | zdroj: Profimedia

V olympijské vesnici už se objevil koronavirus i mezi sportovci. Pozitivní test měli podle organizátorů dva zahraniční účastníci her v Tokiu. Nákaza se prokázala také u jednoho sportovce mimo vesnici. Jejich totožnost pořadatelé neuvedli.

Podle agentury AP jsou nakaženými sportovci jihoafričtí fotbalisté Thabiso Monyane a Kamohelo Mahlatsi. Pozitivní test měl také videokouč. Zbytek týmu měl testy negativní. Jihoafričané mají vstoupit do olympijského turnaje ve čtvrtek zápasem proti Japonsku.

Covid-19 se prokázal také u jihoafrického ragbyového trenéra Neila Powella, který putoval do izolace v Kagošimě, kde se tým připravuje. Kouč o turnaj přijde, protože musí být izolován dva týdny. Powell byl podle mluvčího týmu očkován vakcínou Johnson & Johnson koncem května.

Do karantény zamířilo po příletu do Japonska šest britských atletů a dva členové jejich doprovodu, kteří se během letu dostali do kontaktu s nakaženým, jenž nepatřil k výpravě. „Všichni byli na letišti otestováni s negativním výsledkem a negativní test měli i po příletu. Pro ty sportovce i jejich doprovod je to zklamání, ale naprosto respektujeme pravidla,“ uvedl šéf britské mise Mark England.

Místo plánovaného tréninkového kempu v Jokohamě čeká šestici britských atletů pobyt na pokojích. Jak to bude s jejich účastí v soutěžích, není zatím jasné.

První nakažený v olympijské vesnici byl odhalen už v sobotu

Už v sobotu se objevily informace o prvním nakaženém v olympijské vesnici, nešlo však o sportovce. Pozitivní test na covid-19 měl po příletu do Tokia i jeden z členů realizačního týmu české výpravy, je však bez příznaků nemoci.

Do izolace putoval z tokijského letiště Narita kvůli pozitivnímu testu také člen Mezinárodního olympijského výboru Rjo Sung-min, bývalý korejský stolní tenista a olympijský vítěz z Atén 2004.

„MOV s úlevou přijal zprávu, že byly řádně dodržovány všechny protokoly, které vedly k odhalení případu. Přejeme mu rychlé uzdravení,“ uvedl MOV v prohlášení. Rjo Sung-min na sociálních sítích napsal, že před cestou do Japonska měl dva testy negativní a je zcela bez příznaků.

Podle organizátorů se v souvislosti s olympiádou objevilo v dějišti her zatím 55 případů nákazy. V Tokiu bylo v sobotu hlášeno 1410 nových případů covidu-19, nejvíce za poslední půlrok. V metropoli platí kvůli zvýšenému výskytu koronaviru stav nouze.

Olympijské hry začnou za přísných bezpečnostních opatření v pátek. Největší sportovní akce planety se uskuteční bez přítomnosti diváků.

Olympijský festival v Praze nabídne 47 sportů a přenos začátku her v Tokiu

Olympijský festival, který se u příležitosti her v Tokiu bude konat v areálu Olympu v pražské Stromovce, své brány otevře 23. července v 09:00. Návštěvníci areálu si budou moci vyzkoušet 47 sportů. Na místě bude mimo jiné 11 tenisových kurtů, prostory pro florbal, lukostřelbu nebo atletiku.

„Hlavním cílem letošních Olympijských festivalů je vrátit děti ke sportu. Proto festival v Praze nabídne 47 sportů k vyzkoušení a například zbrusu nový skatepark, který pak Praze zůstane. Na jeho vzniku se podílel i náš reprezentant ve skateboardingu Maxim Habanec,“ sdělila za Český olympijský výbor manažerka komunikace Olympijských festivalů Veronika Linková.

Ve skateparku v areálu Olympu ve Stromovce se budou denně konat workshopy pro veřejnost, kdy potřebné vybavení bude zdarma k zapůjčení, ukázky profesionálních jezdců a závody české reprezentace. Na tenisových kurtech si budou moci návštěvníci zdarma zahrát nebo sledovat plánovaná exhibiční utkání. Čeští reprezentanti se představí i na florbalovém hřišti, které bude rovněž otevřené veřejnosti.

Speciální program čeká nejen děti v prostorách vyhrazených pro atletiku, kde trenéři mimo jiné představí hry a průpravná cvičení atletické všestrannosti. Lidé si mohou rovněž vyzkoušet například lukostřelbu, otestovat své dovednosti na závodních jízdních kolech nebo zahrát plážový volejbal. Těšit se mohou také na prostory vyhrazené pro golf, bobový trenažér nebo workout hřiště.

Náklady na zbudování areálu jsou podle Linkové 3,5 milionu korun. Jeho provoz po dobu her, tedy od 23. července do 8. srpna, by měl stát 7,6 milionu korun. V jeden okamžik může areál navštívit nejvýše 2500 osob. Kapacita areálu musí splňovat pravidla pro organizaci venkovních akcí, která souvisí s covidem-19. Každý návštěvník s výjimkou dětí do šesti let bude muset rovněž prokázat, že je neinfekční. Od pondělí 19. července bude na webu olympijskyfestival.cz možná rezervace vstupenek.

Rezervaci doporučuje Český olympijský výbor provést i v případě, že se lidé chtějí zúčastnit slavnostního zahájení Olympijského festivalu. To se uskuteční 23. července ve 12:00. Ve 13:00 budou návštěvníci areálu ve Stromovce společně sledovat začátek olympijských her v Tokiu na velkoplošné obrazovce.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma