Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Vítěz z Nagana Růžička se vrací: Bude novým trenérem Litvínova

Vítěz z Nagana Růžička se vrací: Bude novým trenérem Litvínova
Vladimír Růžička | zdroj: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Olympijský vítěz z Nagana a bývalý reprezentační kouč Vladimír Růžička se stal novým trenérem hokejistů Litvínova. Na střídačce severočeského klubu nahradil odvolaného Vladimíra Országha.

Osmapadesátiletý Růžička je odchovancem Litvínova, v jehož dresu vstoupil do velkého hokeje. Dosud působil kouč dvojnásobných mistrů světa z let 2005 a 2010 v prvoligové Kadani. S Litvínovem Růžička podepsal smlouvu do konce sezony.

„Vladovi (Országhovi) děkujeme za práci a odvedené služby v našem klubu. Přejeme mu hodně štěstí ve sportovním i rodinném životě,“ uvedl na klubovém webu generální ředitel Litvínova Pavel Hynek, který si slovenského kouče loni po své příchodu do Litvínova vybral jako nového šéfa střídačky.

V minulém ročníku skončili Severočeši pod Országhovým vedením v základní části jedenáctí a v předkole play off vypadli po prohře 0:3 na zápasy s Hradcem Králové, který v té době vedl právě Růžička. V létě Litvínov výrazně posílil kádr, výsledkově se mu ale příliš nedaří. Momentálně je Verva desátá. I přes poslední dvě výhry nad Spartou a Plzní slovenský kouč skončil.

„Vláďa (Růžička) je trenér, který má za sebou spoustu zkušeností na klubové i reprezentační úrovni. Věřím, že nám pomůže stabilizovat výkony mužstva,“ řekl Hynek. Růžička v extralize trénoval Slavii, Chomutov a Hradec Králové. S Pražany získal dvakrát titul. Premiéra na litvínovské střídačce jej čeká v pátek 19. listopadu v domácím zápase proti Mladé Boleslavi.

Litvínov je druhým týmem v nejvyšší soutěži, který v této sezoně mění hlavního trenéra. Již na konci září skončil ve Zlíně Robert Svoboda, kterého nahradil Luboš Jenáček. Složení realizačního týmu v minulém týdnu pozměnila i Sparta, kde se k Josefu Jandačovi vrátil Miloslav Hořava.

Jsem rád, že jsem konečně dostal šanci vrátit se do Litvínova, řekl Růžička

Vladimír Růžička už v minulosti několikrát mluvil o tom, že by rád opět působil v mateřském Litvínově. „Pro mě to bylo jasné rozhodnutí. Dlouho jsem na to čekal, že bych mohl Litvínov trénovat. Po nabídce jsem se tu poohlížel už déle, nejen tuto sezonu. Jsem moc rád, že to konečně přišlo,“ řekl Růžička v rozhovoru pro klubový web.

Osmapadesátiletý kouč odešel z Litvínova v lednu 1990, v šestadvaceti zamířil do NHL. Teď se vrací. „Je to něco jiného, než když jsem tu byl jako hráč. Vždy, když jsem na stadion přicházel, tak měl člověk v sobě takové mrazení a vždy jsem si vzpomněl, jak jsem sem chodil jako malý kluk koukat na hokej. V dětských letech jsem chodil koukat na všechny hokeje, takže jsem byl na zimáku prakticky pořád. Mám na to hezké vzpomínky. Už jako hráč jsem si v Litvínově něco prožil a jsem rád, že jsem zase doma a že se mi tu povedlo podepsat angažmá jako trenér,“ přiznal Růžička.

Olympijský vítěz z Nagana, mistr světa z roku 1985 se nyní bude snažit posunout severočeský klub do vyšších pater tabulky. Verva je po 21 zápasech desátá. „Není to teď o nějakých řečech, ale o tom, abychom něco na ledě předvedli. Chci společně s realizačním týmem posunout tým výše,“ řekl Růžička jasně. Jeho asistentem bude Václav Sýkora, který dosud spolupracoval s Országhem.

Růžička nyní trénoval prvoligovou Kadaň, s šéfem Trhačů a kamarádem Petrem Klímou byl ale dohodnutý, že v případě zajímavé nabídky může odejít. Zároveň měl i dostatek času sledovat nejvyšší soutěž. „Vyloženě že bych se zaměřoval na Litvínov, se ale říci nedá. Viděl jsem asi tři zápasy, ale sledoval jsem více méně komplexně extraligu, ale i zahraniční soutěže, jako je KHL, NHL či švédská liga,“ uvedl.

Bývalý trenér Slavie, Chomutova a Hradce Králové, který dovedl národní tým ke dvěma zlatým medailím na mistrovství světa, převzal Vervu v reprezentační přestávce. První zápas čeká Litvínov až v pátek 19. listopadu, kdy doma přivítá Mladou Boleslav.

„Je pravda, že je dobré, že máme více času. Některé hráče znám, ale některé ne, takže je určitě fajn, že budeme mít teď trochu času se vzájemně poznat. Máme devět dní, takže uvidíme. Určitě potrénujeme a musíme se připravit na zápasy, abychom je uhráli,“ dodal Růžička, pro něhož bude premiéra na litvínovské střídačce zároveň jubilejním 1000. zápasem v základní části extraligy v roli hlavního trenéra.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma