Dnes je sobota 27. července 2024., Svátek má Věroslav
Počasí dnes 14°C Polojasno

Zahraniční fanoušci se na olympijské hry v Tokiu nepodívají

Zahraniční fanoušci se na olympijské hry v Tokiu nepodívají
Seiko Hašimotová | zdroj: Profimedia

Na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nebudou smět fanoušci ze zahraničí. Rozhodla o tom japonská vláda kvůli obavám obyvatel země z rozšíření koronaviru a jeho různých mutací.

Oficiálně má vláda o svém očekávaném kroku informovat koncem března po jednání s organizátory a Mezinárodním olympijským výborem.

Tokijské hry, které byly loni kvůli pandemii o rok odloženy, se budou konat od 23. července do 8. srpna. V poslední době klesá jejich podpora mezi japonskými obyvateli. Proti účasti fanoušků ze zahraničí se v průzkumu listu Jomiuri vyslovilo 77 procent dotázaných, pro jejich příjezd bylo 18 procent respondentů.

Přetrvávající epidemie nutí organizátory her k neustálým změnám. Na 25. března je naplánován slavnostní start štafety s olympijskou pochodní ve Fukušimě, který se nakonec uskuteční bez diváků, i když se dosud počítalo s tím, že na místě bude moci být až 3000 fanoušků. Sledování jednotlivých úseků štafety, která zavítá do 47 japonských prefektur, bude možné.

Japonsko, které má přes 125 milionů obyvatel, objednalo podle listu Japan Times 564 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Premiér Jošihide Suga se zavázal, že do začátku olympijských her bude mít země dost očkovacích látek pro všechny Japonce.

Na olympijských hrách v Tokiu se bude testovat ostošest

Testování účastníků olympijských her v Tokiu na koronavirus bude zřejmě ještě intenzivnější, než pořadatelé dosud plánovali. Sportovci měli absolvovat odběry minimálně každé čtyři dny. Podle nové předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotové se kvůli výskytu nových mutací a častému fyzickému kontaktu v řadě sportů intervaly mezi testy ale nejspíš zkrátí.

Pro častější testování se vyslovil i šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. „Z pohledu sportovců je podle mě lepší začít rovnou se striktním testováním, než měnit nastavená pravidla během her. Musíme o tom popřemýšlet,“ citovala Hašimotovou agentura Kjódó.

Organizátoři olympijských her před měsícem zveřejnili první verzi „koronavirové“ příručky, podle níž se mají účastníci řídit. Rozšíření viru chtějí zabránit dodržováním odstupů, testováním, trasováním, izolací nemocných, nošením roušek, pečlivou hygienu či pohybem účastníků her pouze na předem vymezených místech.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.7.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,250 23,430
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma