Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zemřel Gerd Müller, jeden z největších kanonýrů fotbalové historie

Zemřel Gerd Müller, jeden z největších kanonýrů fotbalové historie
Gerd Müller střílí vítězný gól ve finále mistrovství světa 1974 proti Nizozemsku. | zdroj: Profimedia

Gerd Müller, mistr světa, Evropy i držitel Zlatého míče zemřel v neděli ve věku 75 let.

Dlouhá léta bojoval s demencí i Alzheimerovou chorobou a v posledních letech žil v domě s pečovatelskou službou. O jeho úmrtí informoval klub za který hrál, Bayern Mnichov.

profimedia-0610430258 Gerd na snímku z 2003 se zlatou kopačkou. | zdroj: Profimedia

Měl příznačnou přezdívku bombarďák. V 607 soutěžních zápasech za Bayern vstřelil 566 gólů. Za reprezentaci skóroval 68krát v 62 zápasech. 

S německou reprezentací se v roce 1974 se stal mistrem světa, dva roky před tím evropským šampionem. S Bayernem v sedmdesátých letech třikrát triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci Ligy mistrů.

Kariéru ukončil v roce 1982. Avšak na život bez fotbalu si nemohl zvyknout a propadl alkoholu. "Stala se ze mě troska," vzpomínal na neveselé období otec dcery Nicole.

Záchrana přišla od bývalých spoluhráčů z Bayernu, kteří Müllera přesvědčili, aby podstoupil odvykací kúru. V roce 1992 podepsal ve svém klubu trenérský kontrakt, na starosti měl vyhledávání talentů. Později získal nejvyšší trenérskou licenci a až do roku 2014 působil v Bayernu jako asistent mládežnických a rezervních celků.

„Tato neděle je smutným dnem pro Bayern a všechny jeho fanoušky. Gerd byl nejlepším útočníkem, jaký kdy byl, skvělým člověkem a osobností světového fotbalu. Všichni cítíme hluboký zármutek a jsme myšlenkami s jeho manželkou Uschi a jeho rodinou. Bez Gerda by FC Bayern nebyl klubem, který všichni milujeme. Jeho jméno a odkaz budou žít navždy," napsal prezident klubu Herbert Hainer.

Příčina fotbalistovy smrti nebyla zveřejněna.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma