Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Zemřel „Kaiser Franz“ - legendární německý fotbalista a trenér Beckenbauer

Aktualizováno: Zemřel „Kaiser Franz“ - legendární německý fotbalista a trenér Beckenbauer
Franz Beckenbauer | zdroj: Profimedia

V 78 letech zemřel legendární německý fotbalista a trenér Franz Beckenbauer. Elegantní obránce s přezdívkou „Císař“ získal kompletní sadu medailí z mistrovství světa, jako kouč přidal zlato a stříbro. Nedělní úmrtí dvojnásobného držitele Zlatého míče oznámila rodina.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že můj manžel a náš otec Franz Beckenbauer zemřel pokojně ve spánku včera v neděli obklopen svou rodinou,“ uvedli blízcí jednoho z nejlepších fotbalistů historie v prohlášení pro média.

Beckenbauer byl na přelomu 60. a 70. let jednou z hlavních postav silné německé fotbalové generace a tahounem Bayernu Mnichov. S týmem tehdejšího Západního Německa si zahrál ve finále MS 1966, čtyři roky nato byl třetí a v roce 1974 jako kapitán dovedl na domácím šampionátu reprezentaci k titulu.

S národním mužstvem také hráč, jenž díky své eleganci a lehkosti pohybu nově definoval roli libera, vybojoval v roce 1972 titul mistra Evropy. V roce 1976 při snaze o obhajobu podlehl ve finále Československu. S Bayernem vyhrál čtyřikrát bundesligu a třikrát Pohár mistrů.

V závěru kariéry zamířil Beckenbauer do USA, kde si spolu s další fotbalovou legendou Pelém zahrál za Cosmos New York. Po návratu do Německa získal ještě v roce 1982 německý titul s Hamburkem, ale brzy nato zahájil svou druhou kariéru.

Po neúspěchu na ME 1984 převzal Beckenbauer německou reprezentaci a hned na MS 1986 ji dovedl do finále, kde tým ztroskotal na Argentině Diega Maradony. Na dalším šampionátu v Itálii 1990 se však Němcům povedla odplata a Beckenbauer se po shodou okolností také nedávno zesnulém Brazilci Máriu Zagallovi stal druhým mužem historie, jenž získal titul mistra světa jako hráč i trenér. To se povedlo už jen v pátek zesnulému Brazilci Máriu Zagallovi a Francouzi Didieru Deschampsovi.

„Jeho úmrtí je ztráta pro fotbal i pro celé Německo. Byl jedním z největších jako hráč i trenér, ale také mimo hřiště,“ uvedl kapitán Beckenbauerových mistrů světa z roku 1990 Lothar Matthäus. „Franz Beckenbauer byl rozhodně nejlepším německým fotbalistou všech dob a jeden z nejúžasnějších lidí, které jsem poznal,“ dodal viceprezident Německého fotbalového svazu Hans-Joachim Watzke.

Beckenbauerovým třetím vrcholem bylo získání pořadatelství mistrovství světa 2006 pro Německo. Tato „letní pohádka“, jak se šampionátu v Německu říká, byla vrcholem jeho funkcionářské kariéry, zároveň ji však provázela korupční aféra. Švýcarské úřady Beckenbauera a další čelní německé funkcionáře vyšetřovaly ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Ze zdravotních důvodů nakonec slavný fotbalista v roce 2019 obžalován nebyl a případ skončil i vinou zpoždění v justičním systému v době koronavirové pandemie bez vynesení rozsudku.

Skandály však na jeho popularitě v Německu nic neubraly. „Udělal všechno, co se očekává, že Němci nebudou dělat. Rozvedl se, opustil své děti, utekl s přítelkyní, dostal se do problémů s daňovými úřady, znovu opustil přítelkyni,“ řekl dříve o svém spoluhráči z Bayernu a reprezentace Paul Breitner. „Ale všechno mu bylo odpuštěno, protože má dobré srdce, je to pozitivní člověk a vždy je připraven pomoci. Netají své slabosti a nezametá své chyby pod koberec,“ dodal mistr světa z roku 1974. 

profimedia-0835216921 Franz Beckenbauer s pohárem mistrů světa v roce 1974 | zdroj: Profimedia

Ohlasy na Beckenbauerovo úmrtí:

Gianni Infantino (prezident FIFA): „Franz Beckenbauer je legendou německého a světového fotbalu, navzdory úspěchům a triumfům a své popularitě zůstal ‚Císař‘ vždy skromný a nohama na zemi. V roce 1974 se stal prvním kapitánem, který pozvedl současnou trofej pro mistra světa, a zopakoval to jako trenér v roce 1990. Jeho úmrtí je bolestná ztráta pro německý a světový fotbal. Opravdu skvělý člověk, přítel fotbalu, šampion a skutečná legenda, drahý Franz nikdy nebude zapomenut.“

Aleksander Čeferin (prezident UEFA): „Svět fotbalu truchlí kvůli ztrátě legendárního Císaře. Jeho jedinečná univerzálnost, elegantní přechod mezi obranou a zálohou, dokonalá kontrola míče a vizionářský styl přetvořily způsob, jakým se v jeho éře hrál fotbal. Beckenbauerův odkaz coby jednoho z velikánů fotbalové historie se nedá zpochybnit. Sbohem skutečné legendě!“

OIaf Scholz (německý kancléř): „Mistr světa jako hráč a trenér: Franz Beckenbauer byl jedním z největších fotbalistů v Německu a pro mnoho z nich ‚Císařem‘, i proto, že nakazil generace nadšením pro německý fotbal. Bude nám chybět.“

Thomas Bach (prezident MOV): „S velkým smutkem jsem se dozvěděl o úmrtí Franze Beckenbauera. Byl legendou celého sportu, nejen fotbalu. Pro mě osobně byl více než čtyři desetiletí blízkým a loajálním přítelem, člověkem, na kterého se můžete vždy spolehnout.“

Julian Nagelsmann (trenér německé reprezentace): „Pro mě byl Franz Beckenbauer nejlepším fotbalistou v německé historii. Jeho verze role libera změnila fotbal. Nad trávníkem se vznášel. Jako hráč a později jako trenér byl impozantní, byl nad vším. Ani zdravotní problémy a rány osudu nemohly otřást aurou, kterou si udržel až do konce.“

UIi Hoeness (mistr světa z roku 1974): „Franz Beckenbauer je největší osobnost, jakou kdy Bayern Mnichov měl. Jako hráč, trenér, prezident, člověk: nezapomenutelný. Nikdo se mu nikdy nevyrovná. Byl to můj přítel, jedinečný souputník - a dar pro nás všechny. Milý Franzi, odpočívej v pokoji.“

Michel Platini (trojnásobný držitel Zlatého míče): „Císař odešel: představoval eleganci, laskavost a přátelství. Provázel mě životem hodně dlouho. Přivedl mě k fotbalu jako Pelé, Cruyff nebo Charlton. Byl pro mě ztělesněním vysoké úrovně - na hřišti i mimo něj.“

Wolfgang Overath (mistr světa z roku 1974): „Jsem z toho hotový. Nedochází mi, že tu už není. Nebyl jen tím největším, kterého jsme v německém fotbale měli a kdy budeme mít, ale také to byl fajn chlap. Všechny převyšoval, ale přesto zůstával nohama na zemi. Ještě před třemi měsíci mi telefonoval k narozeninám se vší silou, kterou ještě měl.“

Andreas Brehme (mistr světa z roku 1990): „Tehdy jsme se stali mistry světa díky Franzovi. Držel tým pevně v rukou a měli jsme před ním obrovský respekt, před tím, co všechno dokázal už jako hráč. My všichni mu vděčíme za velmi, velmi mnoho. Celý německý fotbal mu vděčí za velmi, velmi mnoho. Nejen za dva mistrovské tituly, ale i za MS 2006.“

Berti Vogts (mistr světa z roku 1974): „Německo ztratilo nejlepšího fotbalistu, jakého kdy mělo, a nejlepšího na světě kromě Pelého. Je mi velmi smutno, že se musíme rozloučit tak brzy. Hráli jsme spolu už v reprezentaci do 18 let, v národním týmu, byli jsme spolu na mistrovstvích světa. Byl jsem stále v kontaktu s jeho rodinou. Chybějí mi slova.“

Panenka: Beckenbauer byl rytíř fotbalu, mám na něj jen ty nejkrásnější vzpomínky

Bývalý fotbalista Antonín Panenka vzpomíná na Beckenbauera jen v tom nejlepším světle. Přezdívka „Císař“ podle něj odpovídá charakteru legendy světového fotbalu. V rozhovoru s ČTK také ocenil, jak Beckenbauer přijal finálovou porážku od Československa na mistrovství Evropy 1976.

„Vzpomínám na něj jen v tom nejlepším světle. Byl to hráč a člověk, který vynikal. I přízvisko ‚Císař‘ souhlasí v tom, že to byl neskutečně slušný a poctivý fotbalista nejenom na hřišti, ale i v životě. Byl to takový rytíř fotbalu,“ řekl pětasedmdesátiletý Panenka.

„Mám na něj jenom ty nejkrásnější vzpomínky, protože jsem měl možnost zahrát si s ním jako s protihráčem, ale hlavně jako se spoluhráčem, když jsme spolu několikrát hráli za výběry světa nebo Evropy,“ konstatovala hráčská legenda pražských Bohemians 1905.

S Beckenbauerem ho pojil přátelský vztah. „Samozřejmě ho trošku mrzelo, že ve finále v roce 1976 měl jubilejní 100. zápas za německou reprezentaci, což jsme mu překazili. Vzal to ale s noblesou jemu vlastní. Po zápase nám poblahopřál a myslím si, že jsme i na baru vypili malé pivečko,“ prohlásil Panenka, který penaltový rozstřel ve finále v Bělehradě zakončil „vršovickým dloubákem“.

Zavzpomínal i na setkání v Praze. „Beckenbauer byl tehdy ambasadorem mistrovství světa v Německu (2006). V Praze byl slavnostní oběd, vyžádal si mě, abych tam byl. Povídali jsme si, vysvětlil mi jednu zajímavou věc. Říkal mi, že německé mužstvo tehdy při penaltovém rozstřelu doufalo a věřilo, že některý z nás to kopne vedle. Připadalo mi to hrozně zvláštní. Říkám mu: ‚Jak vedle?‘ A on na to, že Sepp Maier nikdy žádnou penaltu nechytil. Abychom gól nedali, museli jsme to kopnout vedle. Bylo to trochu překvapivé,“ uvedl Panenka.

„Vzpomínek mám víc. Jednou mě dokonce před největšími hráči světa hrozně pochválil. Hráli jsme charitativní zápas, tuším, že to bylo v Rakousku. Když trenér řekl sestavu a detaily ke hře, vzal si Beckenbauer slovo a říká: ‚Když bude nějaký trestný kop, kope ho Tonda Panenka.‘ To mě hrozně potěšilo,“ řekl čestný prezident Bohemians 1905.

Ocenil ho i jako hráče. „Začínal coby střední obránce, ale svoji pozici povýšil tím, že hrál jinak než ostatní. Hodně se věnoval ofenzivě, dovedl dát dlouhý balon, dovedl míč vyvést, což v té době nebylo moc zvykem, dával i góly. Pozici stopera nebo předstopera povýšil,“ uvedl bývalý hráč Rapidu Vídeň.

Franz Beckenbauer byl vzor se vším všudy, výjimečný člověk, řekl Straka

Bývalého fotbalisty a nyní trenéra Františka Straky se velmi dotklo úmrtí Beckenbauera, kterého považoval za výjimečného člověka. „Císaře“ osobně poznal. V rozhovoru s ČTK Straka zavzpomínal na to, jakou poklonu Beckenbauer coby trenér pozdějších mistrů světa ze Západního Německa složil československé reprezentaci po čtvrtfinálové výhře 1:0 na šampionátu v roce 1990.

„Samozřejmě se mě to neskutečným způsobem dotýká, poněvadž pro mě byl Franz vzor se vším všudy. Když ho znáte ještě osobně, tak to strašně moc bolí. Byl to skvělý člověk, hlavně po lidské stránce neměl chybu. Byl to i skvělý fotbalista a trenér, člověk, který opravdu zásadně ovlivnil i německý fotbal, který se díky Franzovi dostal tam, kde byl, nebo je. Čest jeho památce, je to strašná škoda,“ řekl Straka.

Nejvíc si na něm vážil jeho lidskosti a kamarádského přístupu. „I když to byla obrovská osobnost, tak vůbec nedával najevo, že je něco víc než ty. S každým si popovídal, každému stiskl ruku, dal podpis. Bylo to úžasné. I díky tomu, že jsme v roce 1991 s Hansou Rostock vyhráli na Bayernu Mnichov, tak jsme po zápase spolu dokonce mluvili. Tam mezi námi vzniklo pouto. Pak jsem byl několikrát v Allianz Areně, když tam hrála i Plzeň. Mluvili jsme tam spolu, měli jsme spolu i televizní studio. To jsou věci, které ve vás strašně moc zanechávají,“ uvedl Straka.

S Beckenbauerem mluvil i po čtvrtfinále světového šampionátu 1990 v Itálii. „Řekl mi: ‚Franzi, posledních 10 minut před koncem jsem byl tak nervózní, že jsem sám nevěděl, co mám klukům říkat, poněvadž jsme z vás měli strach. Nevěděli jsme najednou, jak na vás máme jít.‘ To bylo samozřejmě obrovské uznání našeho národního týmu a zároveň i obrovský respekt k nám,“ prohlásil pětašedesátiletý Straka.

Straka si vybavil i další setkání s hráčskou legendou Bayernu Mnichov. „Potkali jsme se na VIP tribuně v Mönchengladbachu po utkání s Bayernem (v dubnu 1991). Klaus Augenthaler dával po rohu na 1:1, byl jsem u té situace. Beckenbauer mi říkal: ‚Franzi, ta chyba tvoje nebyla, páč Klaus je vynikající hlavičkář a tohle se holt stane,‘“ řekl někdejší trenér Sparty, Plzně či Slavie.

Beckenbauera ocenil i jako hráče. „Byl to takový první moderní typ stopera, který dokázal vyvážet balony a dostávat se do koncovky. Nastartoval úplně jinou éru stoperů, kteří nejen že nakopávali balon nebo uměli hrát jeden na jednoho, ale on byl představitelem toho, že je to o té přihrávce, inteligenci, umění číst hru, umět svou přihrávkou i přečíslením z obrany do zálohy vytvářet tlak na soupeře. Tím byl úplně výjimečný,“ prohlásil Straka. „Němci ho opravdu milují. Byl to fantastický borec a opravdu výjimečný člověk,“ poznamenal. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma