Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zemřel legendární komentátor formule 1 Murray Walker

Zemřel legendární komentátor formule 1 Murray Walker
Murray Walker | zdroj: Profimedia

V požehnaném věku 97 let zemřel v sobotu legendární britský komentátor formule 1 a držitel Řádu britského impéria Murray Walker.

„Národní poklad, komunikační génius, legenda formule 1,“ charakterizoval jej jeho dlouholetý spolukomentátor a bývalý jezdec formule 1 Martin Brundle.

Birminghamský rodák Murray Walker (1923-2021) sloužil za druhé světové války u pěchoty a později u tankistů. Po válce po otcově vzoru krátce závodil na motocyklech, po nepříliš výrazných úspěších se vydal na dráhu komentátora. První automobilový závod pro BBC komentoval už v roce 1949 v britském Silverstonu, později se zaměřil především na závody motocyklů. Formuli 1 komentoval příležitostně od počátku 70. let, na plný úvazek od roku 1978. Na pozici spolukomentátora se po jeho boku vystřídalo několik bývalých jezdců formule 1, přičemž nejznámější dvojice tvořil v letech 1980 až 1993 s Jamesem Huntem a od roku 1997 s Martinem Brundelem. 

Za svá slavná přeřeknutí, jimž se láskyplně říkalo „murrayismy“, se Walker nijak nestyděl, naopak z nich udělal takřka kultovní záležitost. Nikdy si nehrál na komentátorského všeználka, ale spíše vystupoval jako nadšený a zanícený fanoušek. Nezapomenutelné hlášky typu „go, go, go“ se staly legendární, stejně jako jeho věta „unless I’m very much mistaken“ (pokud se příliš nepletu), kterou použil i jako název své autobiografie, již vydal poté, co v roce 2001 ukončil svou dlouholetou komentátorskou dráhu. S televizí ale spolupracoval i v následujících letech, dokud mu to zdravotní stav umožňoval.

„Dokonalý gentleman a mistr jazyka, úžasný člověk ve všech ohledech. Skvělý byl i v chybování. Dělal báječné chyby a strašně si užíval, když si je uvědomil. Nebyly pro něj ničím negativním, byla to pro něj naopak jen další věc, z níž si mohl dělat legraci. Byl nabitý energií a nikdy nekomentoval vsedě. Celou dobu při tom stál,“ zavzpomínal na svého přítele trojnásobný šampion formule 1 Jackie Stewart.

Zdroje:
BBC, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma