Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zproštění viny žádá i zástupce Platiniho, chce uvolnit jeho dva miliony eur

Zproštění viny žádá i zástupce Platiniho, chce uvolnit jeho dva miliony eur
Michel Platini | zdroj: Profimedia

Také právník Michela Platiniho požaduje, aby byl bývalý předseda evropské fotbalové unie UEFA zproštěn viny v procesu, který se týká i někdejšího šéfa světového fotbalu Seppa Blattera. Jeho zástupce navrhl zproštění obžaloby svého klienta už v pátek.

Ani Platini není podle svého právníka Dominica Nellena vinen z podvodu nebo padělání dokumentů, jak zní obžaloba. Míní, že úřady by mu měly uvolnit 2,2 milionu eur (přes 54 milionů korun), které zajistily.

Oba dřívější funkcionáři jsou obžalovaní z podvodu, špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů kvůli více než dvěma milionům švýcarských franků, které Blatter nechal v roce 2011 vyplatit Platinimu. Muži tvrdí, že šlo o honorář za poradenskou činnost.

Platini se podle svého obhájce vždy choval naprosto transparentně a jednal v dobré víře. Za obviněním prý byla snaha zabránit tomuto bývalému slavnému francouzskému hráči, aby se stal prezidentem FIFA a Blattera mohl nahradit současný šéf Gianni Infantino. Platba z roku 2011 se proto začala přetřásat o pět let později, kdy se funkce uvolnila.

Prokurátor požaduje pro oba bývalé funkcionáře podmíněný trest 20 měsíců vězení. FIFA chce peníze vrátit. Rozsudek by měl padnout 8. července.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma