Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Černý večer pro Argentinu: ztratila titul i Messiho. Skončil kariéru

Černý večer pro Argentinu: ztratila titul i Messiho. Skončil kariéru
Argentinci truchlí, když po roce znovu podlehli Chilanům ve finále na penalty | zdroj: Profimedia

S 55 trefami je nejlepší střelec argentinské fotbalové reprezentace. Ve finále Copy América ale neproměnil penaltu při závěrečném rozstřelu, který nakonec vyhráli Chilané 4:2 a slavili po roce obhajobu titulu. Messi, který byl kapitánem, okamžitě po finále v emocích oznámil, že za národní tým už nenastoupí.

Ve finále výročního šampionátu Jižní Ameriky, jenž se letos v rámci stoletého výročí konal výjimečně v USA, stejně jako loni v Chile gól v normální hrací době ani prodloužení nepadl. Před 82 076 diváky na stadionu v East Rutherfordu se muselo rozhodnout v rozstřelu, který Chilané vyhráli 4:2. Vedle Messiho, jenž kopal jako první Argentinec, netrefil ani Lucas Biglia. Z pětice Chilanů neuspěl pouze na úvod Arturo Vidal.

"Jsme tým, jenž píše historii, a dnes jsme to znovu dokázali," uvedl Edurado Vargas, který vstřelil na turnaji šest gólů a stejně jako loni se stal králem střelců. Chile sice neporazilo v normální hrací době či prodloužení Argentinu ani ve 27. vzájemném utkání na Copě, dokázalo však obhájit svůj loňský premiérový titul.

Messiho finálové prokletí trvá

Messi dva dny po svých 29. narozeninách prohrál finále velkého turnaje třetí rok po sobě a celkově počtvrté v kariéře. Před dvěma lety jeho Argentina nestačila ve finále mistrovství světa na Německo, v roce 2007 jako talentovaný mladík musel na Copě América strávit porážku s Brazílií. Argentinci čekají na velkou trofej od roku 1993.

"V národním týmu končím," řekl televizi TyC Sports Messi, jenž se během šampionátu stal nejlepším střelcem argentinské historie s 55 góly. Ve finále se však neprosadil a v rozstřelu poslal svou penaltu nad břevno. "Už jsem hrál čtyři finále, zřejmě mi to není souzeno. Snažil jsem se, co to šlo. Strašně jsem ten titul pro Argentinu chtěl, ale nedokázal jsem to, takže si myslím, že je konec," uvedl pětinásobný nejlepší fotbalista světa.

Jeho spoluhráči byli kapitánovým rozhodnutím zaskočeni. "Myslím, že Leo jen mluvil v emocích, protože jsme propásli další velkou šanci. Věřím, že si to promyslí," řekl brankář Sergio Romero. "Ještě nikdy jsem v kabině necítil to, co se stalo, když to Leo prohlásil," doplnil útočník Sergio Agüero. "Nyní se cítí přesně tak, jak od hráče jeho kvalit očekáváte po prohraném finále. Prostě se v něm nahromadilo zklamání z porážek," dodal trenér Gerardo Martino.

Otázkou je, zda bude mít Messi možnost svou reprezentační bilanci vylepšit za dva roky na mistrovství světa, když je nyní rozhodnutý skončit. "Je to pro mě opravdu těžké. Teď není čas na analýzu. V šatně jsem si řekl, že je čas skončit v reprezentaci. Není to pro mě. Cítím jen obrovské zklamání," prohlásil Messi.

Výjimečný turnaj slavil stoleté výročí

Většinu nedělního finále odehrály týmy o deseti. Brazilský rozhodčí Héber Lopes totiž vyloučil už ve 28. minutě za druhou žlutou kartu chilského obránce Marcela Díaze a dvě minuty před přestávkou poslal bez varování do šaten argentinského zadáka Marcose Roja.

Zápas kromě vyloučení během 120 minut větší drama nepřinesl, ani jedno z mužstev si totiž nevypracovalo vyloženou šanci. Rozstřel rozhodl střelou k pravé tyči střídající Francisco Silva.

Jeho spoluhráči si rozebrali všechny individuální trofeje. Kromě Vargase a jeho Zlaté kopačky získal Alexis Sánchez z Arsenalu Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje a barcelonský gólman Claudio Bravo stejně jako loni Zlatou rukavici pro nejlepšího brankáře.

Letošní mimořádná Copa América měla připomenout sté výročí od prvního ročníku turnaje a také založení jihoamerické fotbalové konfederace COMNEBOL. Turnaje se zúčastnilo šestnáct týmů - deset z Jižní Ameriky a šest ze zóny CONCACAF, tedy Severní a Střední Ameriky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma