Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Karty jsou rozdány: Jaké je rozložení sil před Eurem 2016?

Karty jsou rozdány: Jaké je rozložení sil před Eurem 2016?
Bude se Pavel Vrba mračit i po skončení základní skupiny? | zdroj: Profimedia

Sobotním losem v Paříži byla definitivně uzavřena kapitola s názvem Kvalifikace na mistrovství Evropy 2016. Všechny trenérské štáby se už mohou pilně připravovat na trojici soupeřů, se kterými se jejich mužstvo střetne v základní skupině. Skupinová fáze nicméně bude tentokrát hrát daleko menší roli, než jakou plnila na předcházejících šampionátech.

Na mistrovství Evropy ve Francii bude poprvé otestován nový model turnaje, který rozšířil počet účastníků z 16 na 24 týmů. Přibyly dvě nové skupiny, odehráno bude o 20 zápasů více než na posledním šampionátu v Polsku a na Ukrajině.

A ještě jedna novinka – poprvé se bude hrát i osmifinále. Díky tomu je postupový klíč značně benevolentní. Do play off se kvalifikují dva nejlepší celky z každé skupiny plus další čtyři mužstva, která obsadí ve svých skupinách třetí příčku.

Suma sumárum tak do vyřazovací části projdou dvě třetiny všech účastníků turnaje, zatímco na posledním ME (stejně jako na mistrovství světa) to byla jen polovina z nich.

Všeobecně jsou za největší favority evropského šampionátu považovány týmy, které měly výhodu prvního losovacího koše během výběru základních skupin. Tedy Francie, Anglie, Německo, Španělsko, Belgie a Portugalsko.

Zástupci těchto reprezentací se během sobotního večera obávali hlavně jedné věci – aby jim osud nepostavil do cesty Itálii, nejobávanějšího soupeře z druhého koše. S těžkým údělem se nakonec museli smířit Belgičané.

Pekelná skupina pro Rudé ďábly

Žádný národní celek neprožil v posledních letech takovou renesanci, jako právě výběr Belgie. Rudí ďáblové se dokonce vyšvihli do čela žebříčku FIFA, což bylo ještě před pár lety nemyslitelné.

V malé evropské zemi vyrostla velmi silná generace hráčů, což se projevilo už na posledním mistrovství světa v Brazílii, kde se svěřenci trenéra Marca Wilmotse dostali až do čtvrtfinále.

Následně dokázali bez větších problémů vyhrát svou kvalifikační skupinu a na Euro tak pojedou v pozici velkých favoritů na celkové vítězství. Jenže už první krok – postup do osmifinále – pro ně nebude vůbec jednoduchý. Kromě Itálie je čekají i zápasy se Švédskem a Irskem. Skupina E je tak po zásluze označována za skupinu smrti.

"Raději bychom se viděli v jiné skupině. Nebude to jednoduché. Světlé body se hledají jen velmi těžko," posteskl si trenér Irska Martin O'Neill.

Les Blues mají vymetenou cestičku do osmifinále

Naopak Francouzi mohou být navýsost spokojeni. Ve skupině A se střetnou s Rumunskem, Švýcarskem a Albánií, která byla při výběru do losovacích skupin vůbec nejhůře hodnoceným týmem.

Přestože Francie má špatné zkušenosti se zápasy proti papírově slabším soupeřům – na posledním ME se jen horko těžko prodrápala do čtvrtfinále – stále má výborně postupové vyhlídky.

 

Les Bleus také odstartují celý šampionát úvodním zápasem proti Rumunsku, který je na programu 10. června 2016. Hrát se bude na Stade de France, kde v roce 1998 francouzští fotbalisté porazili Brazílii a před zraky domácích fanoušků vyhráli mistrovství světa.

A zároveň na místě, kde došlo v polovině listopadu letošního roku k sebevražedným útokům islámských teroristů.

Bitva o Británii

Skupina B nám nabídne pikantní souboj mezi Anglií a Walesem, který se na velké světové akci objeví poprvé po 58 letech. "Nechtěli jsme ve skupině Angličany a nechtěli jsme proti nim hrát první zápas," řekl trenér Walesu Chris Coleman.

První přání se mu nevyplnilo, to druhé ano. Jeho tým vedený hvězdou Realu Madrid Garethem Balem čeká na úvod turnaje utkání proti Slovensku, zatímco svěřenci Roye Hodgsona narazí na Rusko.

Anglie prošla jako jediná celou kvalifikací bez ztráty bodu a je tak považovaná za jednoznačného favorita skupiny.

Vyslanci britských ostrovů mají však za sebou dlouhou šňůru nepovedených mezinárodních představení, jejímž vrcholem byl propadák na MS v Brazílii, kde nebyli Rooney a spol. schopni postoupit do vyřazovacích bojů.

Kdo zastaví německou mašinu?

Nejdříve zesměšnili domácí Brazílii, pak v prodloužení udolali Argentinu. Němci si z posledního MS odvezli zlaté medaile a teď by rádi usedli i na evropský trůn, který naposledy obsadili v roce 1996, když ve finále udolali Českou republiku. 

Ve skupině C bude jejich největším soupeřem sousední Polsko, se kterým je pojí zajímavé vazby.

Právě v Polsku se totiž narodil nejlepší střelec v historii německé fotbalové reprezentace Miroslav Klose, stejně jako kanonýr Bayernu Mnichov Robert Lewandowski. Navíc obě země na sebe narazily už v kvalifikaci, kde každá ze stran vybojovala po jednom vítězství.

Skupinu doplní Ukrajina a Severní Irsko, které si vstupenku do finálového turnaje vybojovalo poprvé v historii. "Na papíře to vypadá slibně. Jsme šťastní, že jsme skončili právě v této skupině," věří v úspěch manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff.

Česká vlajka bude čelit silnému jižnímu větru

To zástupci českého fotbalu už takovým entusiazmem neoplývají. Národní mužstvo se ve skupině D utká se Španělskem, které vyhrálo poslední dva evropské šampionáty.

Vyslanci pyrenejského poloostrova si navíc budou chtít napravit reputaci po svém neslavném vystoupení v Brazílii, kde si balili kufry už po základní skupině.

Dále je tady Turecko, se kterým čeští fotbalisté nemají v posledních letech dobré zkušenosti. V roce 2008 to byli právě reprezentanti půlměsíce, kdo zarazil Brücknerovu výběru postupové plány. V závěrečném utkání základní skupiny porazili český tým 3:2, přestože museli stírat dvoubrankové manko.

Ani v kvalifikaci na Euro 2016 se poměr sil nepřekulil na stranu národního mužstva. Přestože si zajistilo přímý postup z prvního místa, ze zápasů s Tureckem nevydolovalo ani bod.

Skupinu D doplňuje Chorvatsko, které za celou kvalifikaci prohrálo jediný zápas. V sestavě balkánského mužstva najdeme několik zajímavých jmen, kterým vévodí záložník Bílého baletu Luka Modrič.

Zdánlivě klidná portugalská pouť

Podobně jako Španělé ani Portugalci toho na posledním MS moc nepředvedli. Tentokrát k nim byl ale osud milostivý, protože jim přiřknul papírově nejslabší skupinu celého šampionátu.

Cristiana Ronalda a jeho spoluhráče čekají zápasy proti Islandu (poprvé na Euru), Rakousku (podruhé na Euru) a Maďarsku (první účast na ME od roku 1972).

Nicméně zdání může klamat. Třeba Rakušané ztratili za celou kvalifikaci pouze dva body a s výrazným náskokem předčili Rusko i Švédsko, tedy další dva účastníky finálového turnaje. Islanďané si zase připsali po jednom vítězství nad Českou republikou a Tureckem.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma