Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Angličtí fotbaloví fanoušci stále nerozdýchali prohru, chtějí opakovat finále

Angličtí fotbaloví fanoušci stále nerozdýchali prohru, chtějí opakovat finále
Angličtí fotbaloví fanoušci před finálovým zápasem ve Wembley | zdroj: Profimedia

Angličtí fanoušci se stále nedokázali smířit s porážkou ve finále fotbalového mistrovství Evropy. Po vlastních výtržnostech, bučení při hymně soupeře, oslňování dánského brankáře laserem, sporném postupu do finále a rasistických urážkách na adresu vlastních hráčů nyní dokonce žádají, aby se finále opakovalo.

Podle anglických fanoušků, jejichž mužstvu v semifinále s Dánskem paradoxně pomohla sporná penalta, ovlivnil finále výkon rozhodčího. Ten prý měl Jorginha a Chielliniho potrestat červenou kartou, druhého jmenovaného za faul na Bukaya Saku. Pod peticí, v níž fanoušci žádají opakování finále, už je na 130 tisíc podpisů.

Řádění fanoušků před finále Eura odnesl i Maguireův otec

Řádění anglických fanoušků před nedělním finále fotbalového Eura s Itálií v londýnském Wembley odnesl zraněním i otec jednoho z hráčů domácího týmu Harryho Maguirea. Obránce Manchesteru United řekl, že jeho otec má pohmožděná žebra a špatně se mu dýchá. „Mluvil jsem s ním. Řekl, že měl strach,“ uvedl Maguire pro deník The Sun. „Nikdo, kdo se jde podívat na fotbal, nechce nic podobného zažít, zvlášť v tak důležitém zápase,“ dodal.

Někteří angličtí fanoušci, kteří neměli vstupenky, zhruba dvě hodiny před výkopem prolomili bezpečnostní bariéry v okolí stadionu a prali se mezi sebou i s pořadateli. Po výtržnostech se do hlediště dostala řada lidí bez platného lístku, mezi sedačkami je pak honila bezpečnostní služba.

Na nepokoje fotbalových rowdies doplatil rovněž syn trenéra Roberta Manciniho Andrea, který po vniknutí některých výtržníků bez platného lístku na stadion přišel o své místo k sezení.

Policie v souvislosti s finále zatkla 86 lidí, devatenáct policistů utrpělo při šarvátkách zranění. Incidenty se bude také zabývat britská vláda. Předseda komise pro sport, média a kulturu Julian Knight vyzval Fotbalovou asociaci, aby předložila dokumentaci bezpečnostních opatření před finále. "Jsem z násilností ve Wembley v šoku. Taková důležitá akce by měla příští generace inspirovat, a ne za sebou nechat zprávy o vyděšených dětech," prohlásil Knight. "Mám proto obavy, že bezpečnostní opatření nebyla dostatečná. Proto jsme požádali Fotbalovou asociaci o odpovědi. My i veřejnost si zasloužíme vědět, co se stalo špatně a jak chce asociace lidi chránit v budoucnu," dodal.

Evropská fotbalová unie (UEFA) už zahájila disciplinární řízení s anglickou Fotbalovou asociací. Podle ní se angličtí fanoušci kromě vniknutí na hřiště dopustili i dalších prohřešků jako házení předmětů, zapalování světlic či nevhodného chování při soupeřově hymně.

UEFA už před finále Anglii potrestala za bučení fanoušků při hymnách a oslňování dánského brankáře laserem v semifinále. Anglická FA za to musí zaplatit pokutu 30 tisíc eur (asi 772 tisíc korun).

Anglie po výsledku 1:1 prohrála finálový zápas v penaltovém rozstřelu. Maguire, který byl zvolen do ideální jedenáctky turnaje, byl po kapitánovi Harrym Kaneovi jedním ze dvou úspěšných anglických exekutorů. Po nich neuspěli Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka. Všichni tři hráči tmavé pleti pak čelili na sociálních sítích rasistickým urážkám.

Když stand-up komik Andrew Lawrence na sociálních sítích poukázal na to, že bílí fotbalisté penalty v rozstřelu proměnili, podepsal si cosi jako ortel smrti. Kluby ruší jeho vystoupení jako na běžícím pásu a ruce pryč od něj dali i jeho agenti.

Zdroje:
ČTK, Daily Mirror

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma