Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zlatý míč s přehledem obhájil Tomáš Souček

Zlatý míč s přehledem obhájil Tomáš Souček
Tomáš Souček během čtvrtfinálového utkání Česka s Dánskem | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Záložník Tomáš Souček suverénně vyhrál novinářskou anketu Zlatý míč ČR o nejlepšího fotbalistu sezony a obhájil loňské premiérové vítězství. Výsledky ankety dnes byly slavnostně vyhlášeny v Praze.

Šestadvacetiletý středopolař West Hamu v 25. ročníku ovládl jarní i podzimní část hlasování a s náskokem 411 bodů porazil klubového spoluhráče obránce Vladimíra Coufala. Třetí místo obsadil útočník Leverkusenu Patrik Schick.

Souček zaznamenal ještě výraznější vítězství než před rokem, vloni vyhrál před brankářem Tomášem Vaclíkem o 391 bodů. Rozhodující náskok si vytvořil už na podzim, kdy získal 738 bodů a vedl před Coufalem o 256 bodů. Reprezentační záložník pak ovládl i jarní volbu, a to o 62 bodů před Schickem.

Souček prožil další skvělou sezonu. Bývalý kapitán Slavie patřil k oporám West Hamu, kterému pomohl k šestému místu v Premier League a postupu do Evropské ligy. Z pozice defenzivního záložníka dal jako první Čech v historii 10 branek za jeden ročník anglické ligy. I díky tomu se dostal mezi osm hvězd, které se ucházely o cenu pro nejlepšího hráče sezony v Premier League.

S reprezentací pak Souček na podzim vyhrál skupinu B Ligy národů, v březnovém úvodu světové kvalifikace proti Estonsku se blýskl hattrickem a na nedávno skončeném mistrovství Evropy pomohl českému týmu k postupu do čtvrtfinále.

Zlatý míč vyhlašuje Klub sportovních novinářů ČR. Fotbaloví žurnalisté hlasují dvoukolově po podzimu a po jaru a celkový vítěz vzejde po sečtení obou kol. Aspoň bod si v tomto ročníku připsalo 49 hráčů. Hlasovalo celkem 52 novinářů.

Teprve potřetí za posledních 12 sezon nevyhrál Zlatý míč brankář. Souček dokázal obhájit vítězství jako třetí a v historické bilanci ankety se posunul už na třetí místo. Jasným rekordmanem zůstává s 12 triumfy bývalý gólman Petr Čech, šestkrát vyhrál někdejší záložník Pavel Nedvěd. Souček zároveň stejně jako vloni ovládl i anketu FAČR Fotbalista roku.

Druhé místo po podzimu udržel Coufal, přestože se na něj dotahoval Schick. Pětadvacetiletý útočník díky povedenému Euru, kde zaznamenal pět ze šesti českých branek, získal na jaře o 93 bodů více než obránce West Hamu, ztrátu 155 bodů ale nedohnal.

Největší propad oproti podzimu zaznamenal záložník Spartaku Moskva Alex Král. V polovině ankety byl čtvrtý, na jaře ho však novináři zařadili až na 24. místo. Celkově skončil sedmý. Opakem byl středopolař Slavie Tomáš Holeš. V podzimní volbě obsadil až 28. příčku, na jaře se umístil čtvrtý. V celkovém pořadí vystoupal na devátou pozici.

Holeš se stal i „skokanem roku“, před rokem totiž nezískal v anketě ani bod. Zároveň je nejvýše postaveným hráčem mistrovské Slavie. Vítěz za sezonu 2018/19 brankář Vaclík nechybí mezi nejlepší jedenáctkou Zlatého míče posedmé za sebou, tentokrát byl čtvrtý.

Tři místa před Holešem na šesté pozici skončil sparťanský útočník Adam Hložek coby nejlepší hráč z české ligy. Osmnáctiletý talent měl 332 bodů stejně jako pátý záložník Herthy Berlín Vladimír Darida, který si připsal více druhých příček. Na první pozici byli oba jednou. V případě bodové rovnosti v anketě rozhoduje větší počet lepších umístění.

Souček posbíral v anketě nejvíce prvních příček - 67, z toho 44 na podzim. Dvanáct novinářů zařadilo na nejvyšší pozici Schicka, po třech prvních místech si připsali Coufal a Vaclík a po jednom pak Hložek s Daridou, který coby kapitán po Euru ukončil reprezentační kariéru.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma