Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Bájný milník padl. Hráči Golden State překonali rekord, který měl přetrvat navěky

Bájný milník padl. Hráči Golden State překonali rekord, který měl přetrvat navěky
Stephen Curry dirigoval vítězství Warriors 125-104 v posledním zápase základní části proti Memphisu | zdroj: Profimedia

Konec základní části v americké NBA byl smutný i radostný zároveň. V Los Angeles se s domácími fanoušky Lakers rozloučila sportovní ikona Kobe Bryant, který po 20 letech v soutěži definitivně opustil basketbalové palubovky. Dojemnou derniéru ale přehlušily bouřlivé oslavy v nedalekém Oaklandu, kde hráči Golden State Warriors zlomili legendární rekord Chicaga, který mnozí považovali za nepřekonatelný.

V sezoně 1995/1996 dokázali basketbalisté Chicaga pod vedením fenomenálního Michaela Jordana zvítězit v 72 zápasech základní části, přičemž si připsali jen deset porážek. Na soupisce týmu, který v letech 1991-1998 získal šest ligových titulů, nechybělo ani jméno Stevea Kerra.

Ten nikdy nevěřil, že by rekord Bulls mohl nějaký tým v budoucnu překonat. Ale ať už šlo o náhodu nebo osud, byl to právě Kerr, kdo o 20 let později jako trenér přispěl k pádu slavného milníku, který kdysi pomohl sám vybudovat. Warriors dokázali v letošním ročníku vyhrát ještě o zápas navíc a zásluhou 73 výher se zapsali do historie.

„Byl jsem přesvědčený o tom, že výsledek 72-10 už zůstane navždy nejlepším ligovým resumé. Nicméně jsem nepoučitelný a tak vám řeknu totéž, co jsem řekl před dvaceti lety – tenhle rekord nikdo nepřekoná,“ věří Kerr.

Warriors si na famózní jízdu základní částí zadělali už v úvodu sezony, když vyhráli 24 zápasů po sobě. Což je mimo jiné nejen další nové maximum v NBA, ale dokonce ve všech sportovních soutěžích ve Spojených státech.

V dresu loňských šampionů zářil především rozehrávač Stephen Curry, který v posledních měsících zastínil všechny hvězdy NBA, včetně tahouna Clevelandu LeBrona Jamese. No a samozřejmě ani Curry neopomněl rozšířit knihu rekordů, když za celou letošní sezonu proměnil 402 trojbodových pokusů – přitom v minulých ročnících se nikdo nedostal ani přes hranici 300.

K označení 'sezona snů' však Golden State ještě chybí to hlavní – obhajoba titulu.

Zdroje:
Independent

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma