Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jordan je pořád v kurzu. Loni vydělal více než za celou kariéru v NBA!

Jordan je pořád v kurzu. Loni vydělal více než za celou kariéru v NBA!
Michael Jordan | zdroj: Profimedia

Basketbalová legenda Michael Jordan nezahálí ani ve sportovním důchodu. Dvaapadesátiletý Američan si jen za loňský rok vydělal 100 milionů dolarů – o šest milionů více, než stačil nashromáždit za 15 let působení v NBA. O jeho podnikatelském úspěchu informovala televizní stanice ESPN.

V roce 1997 vytvořil Michael Jordan jeden z mnoha svých rekordů. Nikoliv na palubovce, nýbrž u jednacího stolu. S vedením klubu Chicago Bulls podepsal smlouvu na 33,1 milionu dolarů, což je nejvyšší finanční obnos, jaký kdy basketbalista v NBA utržil za jednu jedinou sezonu.

Nutno podotknout, že majitelé amerického klubu se neplácli přes kapsu zbytečně. Jordan dovedl jejich mužstvo k šestému titulu v průběhu sedmi let a stejně jako v předchozích případech byl i tentokrát vyhlášen nejlepším hráčem finálové série.

Rodák z Brooklynu odehrál v NBA 15 sezon a kromě Chicaga hájil také barvy Washingtonu Wizards. Veleúspěšný sportovní život, který si v letech 1993-1994 okořenil krátkou exkurzí na baseballové trávníky, mu vynesl mezi 92-94 miliony dolarů (přesná čísla bohužel nejsou známa).

Ale to pro něj byla jen taková rozcvička. Prestižní časopis Forbes přišel loni s informací, že Jordanův majetek přesahuje hodnotu jedné miliardy dolarů. Letos v létě pak vyšlo najevo, že majitel basketbalového klubu Charlotte Hornets si jen za rok 2014 vydělal 100 milionů dolarů.

Takovou částku mu vynesly obchodní dohody s oděvním gigantem Nike, který zásobuje trh sportovní obuví značky Air Jordan (spolupráce mezi oběma stranami funguje už více jak 30 let).

Produkty posvěcené basketbalovou ikonou tvořily 58 procent veškeré obuvi, kterou společnost Nike prodala na území Spojených států. Jen pro porovnání, značku současné ligové hvězdy LeBrona Jamese předčily v poměru osm ku jedné.

Jordan moc dobře ví, jak cennou komoditou je jeho jméno. A proto ho brání, seč mu síly stačí. Letos v létě vysoudil na jednom obchodním řetězci takřka devět milionů dolarů. Peníze následně věnoval na dobročinné účely. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma