Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Čechova rozlučka s reprezentací? Letošní Euro může být konečná stanice

Čechova rozlučka s reprezentací? Letošní Euro může být konečná stanice
Kvůli poraněnému lýtku musel Petr Čech vynechat úvodní dva zápasy národního týmu v letošním roce proti Skotsku a Švédsku | zdroj: Profimedia

Letošní mistrovství Evropy ve Francii může být posledním představením brankáře Petra Čecha v národním dresu. Gólman Arsenalu uvažuje o tom, že pověsí reprezentační kopačky na hřebík a soustředí se výhradně na svoji klubovou kariéru.

Český brankář debutoval v reprezentaci v únoru roku 2002 v zápase proti Maďarsku. Od té doby je neotřesitelnou jedničkou národního týmu a momentálně mu chybí jediný odehraný zápas k tomu, aby překonal rekord Karla Poborského v počtu startů za český A-tým.

Nejpovedenějším turnajem bylo pro Čecha a jeho spoluhráče bezesporu mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004. Svěřenci tehdejšího kouče Karla Brücknera to dotáhli až do semifinále, ve kterém si nedokázali poradit s neprostupnou obranou Řeků, pozdějších vítězů. Čech byl po skončení soutěže vyhlášen nejlepším gólmanem Eura.

Jenomže čas se zastavit nedá a zkušený gólman, který za necelé dva měsíce oslaví 34té narozeniny, už se na pendlování mezi klubem a reprezentací tolik necítí.

„Musím si to pořádně promyslet. Po 14 letech v národním týmu začne člověk uvažovat o tom, jestli by nebylo lepší tuhle životní kapitolu definitivně uzavřít. Ještě jsem se nerozhodl, ale je to jedna z možností,“ řekl Čech.

„Nikdo nemládne. Fyzicky jsem na tom stále výborně, ale už od roku 2002 se opakuje ten samý scénář – příliš mnoho cestování a málo času na regeneraci. Kariéra každého fotbalisty dospěje jednoho dne do bodu, kdy si musí zvolit nový směr, kterým se vydá. Mě to čeká po skončení letošního Eura,“ dodal plzeňský rodák.  

Zdroje:
Vlastní, Express.co.uk

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma