Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Londýnský zmar: Další sezona, další selhání v podání Arsenalu

Londýnský zmar: Další sezona, další selhání v podání Arsenalu
Ani příchod Petra Čecha na Emirates Stadium londýnský klub nespasil | zdroj: Profimedia

Je to otřepaná písnička. Arsenal každoročně vyhlašuje útok na ligový titul a další poháry, ale ve druhé půli sezony anglickému týmu dojde dech a vítěznou náladu vystřídá pocit zmaru. Ani letošek není výjimkou. Po událostech z předešlých pěti dnů nezbývá fanouškům Kanonýrů nic jiného, než pokrčit rameny a vyřknout klasické "tak snad to vyjde příští rok". 

Londýnské mužstvo v neděli překvapivě nestačilo na Watford a po čtvrtfinálové porážce vypadlo z FA Cupu, o tři dny později nepřekvapivě prohrálo na půdě Barcelony a rozloučilo se také s Ligou mistrů. Pachuť další zpackané sezony by mohl osladit už jenom anglický titul, jenže k němu mají hráči Arsenalu hodně daleko.

Nejde to proti obrům…

Letos je to pošesté za sebou, co Kanonýři nedokázali projít přes první kolo vyřazovací části Ligy mistrů. Osud jim při rozlosování osmifinálových dvojic přisoudil za soupeře obhájce trofeje z Barcelony, kterým fotbalisté anglického celku dokázali odolávat jen v prvním poločase úvodního střetnutí.

Po porážkách 0:2 a 1:3 se naplnil očekávaný nepostupový scénář. "Hráčům nemám co vytknout. Vedli si dobře. Z výsledku jsem samozřejmě zklamaný, ale je třeba gentlemansky přiznat, že jsme hráli proti nejlepšímu útočnému  triu planety," zhodnotil odvetné střetnutí trenér Arséne Wenger.  

Arsenalu zavařil už los základních skupin, který jim postavil do cesty Bayern Mnichov. Gunners v boji o první příčku a lepší výchozí pozici do dalších bojů už od začátku tahali za kratší konec a nakonec byli rádi, že se do play off vůbec kvalifikovali. Po nečekané prohře na hřišti Dynama Záhřeb a domácí porážce s Olympiakosem to měli hodně nahnuté.

K postupu jim nakonec pomohla jedna výhra ze vzájemných zápasů s Bayernem, nicméně podobným kousek už proti Barceloně zopakovat nedokázali.

…nejde to ani proti trpaslíkům

Arsenal na mezinárodní scéně nikdy žádné velké úspěchy nesbíral, nicméně tento nedostatek dokázal vykompenzovat v domácích soutěžích. Ale ani to už neplatí. Od roku 2004, kdy anglický tým naposledy ovládl Premier League, sbírá úspěchy už pouze v FA cupu (vítězství v letech 2005, 2014 a 2015).  

Právě k této soutěži upínali fanoušci Kanonýrů své naděje jako k poslední šanci na zisk cenné trofeje v letošní sezoně. Jenže svěřenci Arséna Wengera nedokázali na domácí půdě přehrát houževnatý Watford a po porážce 1:2 se museli rozloučit s vidinou pohárového hattricku.

Už předchozí protrápené postupy přes Hull a Bernley přitom dávaly tušit, že to letos nevyjde. Hráči Arsenalu tak pouze navázali na své nepovedené představení v anglickém poháru, ze kterého je po jednoznačné výhře 3:0 vyřadil druholigový Sheffield.

Slepá ulička

Před začátkem sezony byl Arsenal mnohými považován za největšího favorita na zisk anglického titulu. Ale navzdory tomu, že se momentálně drží v tabulce výše než Chelsea, Manchester United a City, jeho mistrovské ambice pomalu chřadnou.

Osm kol před koncem ztrácejí Kanonýři šest bodů na druhý Tottenham a 11 na vedoucí Leicester. Přestože mají zápas k dobru, museli by předvést famózní comeback, aby se vyšvihli před své konkurenty. Takovému scénáři navíc podrážejí nohy poslední ligové výsledky. Arsenal v minulých osmi zápasech naplno bodoval jen ve dvou případech.

Takže zase až za rok. I s Wengerem? To se ještě uvidí.

Zdroje:
Daily Mirror, Vlastní, Breaking News

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,990 25,090
USD 23,310 23,450
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma