Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Česká fotbalová jednadvacítka na ME počtvrté za sebou končí už ve skupině

Česká fotbalová jednadvacítka na ME počtvrté za sebou končí už ve skupině
Češi na ME fotbalistů do 21 let prohráli s Izraelem 0:1 | zdroj: twitter.com/ceskarepre_cz

Čeští fotbalisté do 21 let na mistrovství Evropy v závěrečném třetím utkání skupiny C prohráli s Izraelem 0:1 a do čtvrtfinále neprošli. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka drželi v Kutaisi až do 82. minuty postupový nerozhodný výsledek, pak se ale prosadil hlavou Omri Gandelman a poslal soupeře poprvé v historii do vyřazovací fáze.

Česká jednadvacítka nevyužila velkou šanci po 12 letech na evropském šampionátu postoupit ze skupiny. Mladíci se rozloučili s mistrovstvím v Gruzii a Rumunsku bilancí dvou porážek a jednoho vítězství nad obhájcem zlata Německem a v tabulce obsadili třetí příčku. „Lvíčata“ vypadla na závěrečném turnaji už ve skupině počtvrté za sebou. Český tým zároveň ztratil naději na účast na olympijských hrách v Paříži v příštím roce, kam z Eura projde trojice nejlepších mužstev mimo Francii a Anglii.

Čeští mladíci se na rozdíl od Izraelců museli po úvodních dvou zápasech v Batumi k třetímu duelu skupiny přesunout do Kutaisi, a zřejmě i proto se Suchopárek rozhodl rozložit síly. Poprvé na šampionátu dostali od začátku šanci Pech s Filou, překvapivě jen na lavičce začal útočník Sejk, autor jednoho ze dvou gólů při nedělním vítězství 2:1 nad Německem.

Zatímco v úvodních dvou zápasech ve skupině proti Anglii a Německu sehrála „Lvíčata“ ofenzivní partie, klíčový souboj o druhé postupové místo s Izraelem byl od úvodu svázaný taktikou. Už po 10 minutách musel kvůli zranění střídat stoper Vitík, střelec vítězného gólu proti Německu. Za celou první půli si ani jeden z týmů nevytvořil větší šanci, už v nastavení odvrátil nebezpečný míč Fukala.

Suchopárek o přestávce dvakrát vystřídal a na trávník poslal čerstvé Daňka se Šulcem. Izraelci, kteří mají v kádru několik bronzových medailistů z nedávného světového šampionátu dvacítek, potřebovali na rozdíl od Čechů zvítězit a získávali mírnou převahu.

V 55. minutě se Turgeman protáhl až před brankáře Jaroše, trefil však jen boční síť a na gól z remízového utkání s Německem a vítěznou trefu z nedávného čtvrtfinále mistrovství světa dvacítek proti Brazílii nenavázal.

Češi poprvé zamířili mezi tyče až v 63. minutě, kdy Fukalovu střelu kryl Perec. Postupem času začali být Suchopárkovi svěřenci stále pasivnější a v 82. minutě je za to stihl trest. Na Glukhův centr z levé strany si naskočil stoper Gandelman a s pomocí tyče dostal hlavičkou míč do sítě.

Vzápětí Čechy podržel brankář Jaroš, jenž vyrazil Glukhovu ránu. „Lvíčata“ se v závěru ještě pokusila získat zpět postupovou remízu, střelu střídajícího Daňka z přímého kopu ale v úvodu nastavení vyboxoval Perec a poté Vlček hlavičkoval mimo. Na sobotní čtvrtfinále s domácí Gruzií se tak mohou těšit Izraelci. 

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Kutaisi - skupina C:
Izrael - Česko 1:0 (0:0)
Branka: 82. Gandelman. Rozhodčí: Strukan - Zobenica, Jakšič (všichni Chorv.). ŽK: Revivo, Glukh, Khalaili, Luzon (trenér) - Jaroš.
Sestavy:
Izrael: Perec - Lemkin, Cohen, Gandelman - Jaber (77. Hajaj), Karcev (77. Hofmajster), Azulaj (65. Bilu), Glukh, Revivo - Gorno (65. Khalaili), Turgeman (89. Bar). Trenér: Luzon.
Česko: Jaroš - Gabriel, Vitík (10. Vlček), Hranáč, Fukala (84. Sejk) - Kaloč, Žambůrek - Karabec (46. Daněk), Kušej (46. Šulc), Pech (68. Valenta) - Fila. Trenér: Suchopárek.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 30.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,040 25,160
USD 23,490 23,670
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma