Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

České Budějovice porazily Pardubice 4:3 a jsou po čtrnácti letech v semifinále extraligy

České Budějovice porazily Pardubice 4:3 a jsou po čtrnácti letech v semifinále extraligy
České Budějovice jsou po 14 letech v semifinále extraligy | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Hokejisté Českých Budějovic porazili v pátém čtvrtfinále play off extraligy doma Pardubice 4:3, vyhráli sérii 4:1 na zápasy a postoupili poprvé od roku 2008 mezi nejlepší čtyři celky nejvyšší soutěže.

Motor v utkání třikrát dotáhl ztrátu a v čase 56:02 rozhodl Michal Vondrka. Jihočechy čeká od neděle semifinálová série se Spartou.

Útočník Motoru Lukáš Pech nastoupil k jubilejnímu 1000. utkání v extralize a dosáhl na tuto metu jako 22. hokejista v domácí nejvyšší soutěži. Utkání ozdobil osmatřicetiletý odchovanec Jihlavy a bývalý hráč Karlových Varů a Sparty dvěma góly.

Motor nastoupil bez distancovaných obránce Jana Štencla a útočníka Jiřího Ondráčka. Do první nebezpečné situace se dostal domácí Valský, ale Frodl zasáhl. Po 79 sekundách hry se radovali z vedení hosté, kdy tečoval Hrádkovu střelu Kaut. Ve čtvrtém extraligovém duelu v sezoně po působení v prvoligovém Vrchlabí se poprvé prosadil a dal svůj první gól v nejvyšší soutěži od 10. ledna 2020, kdy skóroval za Kladno proti Plzni. Ve 4. minutě se dostal do další šance Dynama Kousal, ale minul.

V čase 4:54 se podařilo Motoru vyrovnat. Gulaš našel zadovkou před brankou Pecha, jehož první pokus pardubický gólman ztlumil, ale jubilant pak z brankoviště doklepl do prázdné branky. Pardubice ale byly nadále nebezpečnější. Poulíčkovu střelu z pravého kruhu ještě Hrachovina vytěsnil na pravou tyč, ale přesto nerozhodný stav vydržel jen 54 sekund. Voženílkovu přihrávku vystihl za brankou domácích Ciencieala, bekhendem našel Říčku, který zamířil k levé tyči.

Potom nahradil jen na 13 sekund Hrachovinu v brance Motoru Strmeň. Další dobrou možnost měl Camara a v 15. minutě po Košťálkově střele nepustili za překonaným Hrachovinu bránící hráči Motoru k dorážce Poulíčka a Pauloviče. Frodl si poradil s Gulašovou střelou.

Od konce první třetiny do začátku třetí části musel kvůli rozbité časomíře informovat o času měřeném na stopkách hlasatel. Jihočeši se tlačili za vyrovnáním. Ve 24. minutě po Pechově přihrávce trefil Holec tyč a v čase 24:41 už bylo vyrovnáno. Bučkova tečovaná střela se odrazila od pravé tyče k Voženílkovi, který puk doklepl do prázdné branky. Motor pokračoval v náporu, ale šance měli i na druhé straně Mikuš, Poulíček či Paulovič. Za domácí neuspěl před Frodlem Holec.

V 30. minutě se potřetí dostalo do vedení Dynamo. Košťálkovu střelu od modré čáry tečoval bruslí u pravé tyče Koffer. Střelec branky se pak těžce zvedal z ledu u vlastní střídačky po krosčeku Piskáčka, který sudí Šír s Hejdukem přehlédli. Prvním vyloučeným hráčem se stal ve 36. minutě za vysokou hůl hostující Paulovič a Motor přesilovku využil díky Pechově trefě od modré čáry.

Na startu třetí části se snažili vrátit Dynamu vedení Koffer či Cienciala, Frodla prověřil Šenkeřík. V 51. minutě měl ideální příležitost otočit skóre Holec, který při přečíslení o Hanzlově přihrávce ztroskotal na pardubickém gólmanovi. Pechův útok na hattrick zastavil pravým betonem Frodl, ale v 57. minutě se dostal do úniku Vondrka, který bekhendovým blafákem rozhodl. Motor se ubránil v závěrečné power play umocněné na posledních 96 sekund i o Pechovo vyloučení. 

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Motor České Budějovice - HC Dynamo Pardubice 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Pech (Gulaš, Šenkeřík), 25. D. Voženílek (Bučko, Valský), 38. Pech (Šenkeřík), 57. Vondrka (Valský, J. Novotný) - 2. T. Kaut (Hrádek, J. Kolář), 6. Říčka (Cienciala), 30. Koffer (Košťálek, Vála). Rozhodčí: Šír, Hejduk - Lederer, Rampír. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 6421 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.
Sestavy:
České Budějovice: Hrachovina (5:48 - 6:01 Strmeň) - Piskáček, Percy, Bučko, Šenkeřík, Vráblík, Štich - Gulaš, Pech, Abdul - Holec, Koláček, Vondrka - Valský, J. Novotný, D. Voženílek - Karabáček, M. Hanzl, M. Beránek. Trenér: Modrý.
Pardubice: Frodl - J. Mikuš, Petgrave, Košťálek, Vála, Hrádek, J. Kolář - Camara, Poulíček, Paulovič - Cienciala, R. Kousal, Říčka - Blümel, T. Kaut, Hecl - O. Rohlík, Anděl, Koffer. Trenér: R. Král.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma