Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

České kluby se na půlbodík přiblížily k elitní patnáctce žebříčku národních koeficientů

České kluby se na půlbodík přiblížily k elitní patnáctce žebříčku národních koeficientů
Slavia porazila Union Berlín 1:0 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

České fotbalové kluby se po čtvrtečních zápasech evropských pohárů přiblížily elitní patnáctce v žebříčku národních koeficientů UEFA. Tuzemské týmy se posunuly o jednu příčku na 17. místo a na klíčovou 15. pozici, která jako poslední znamená pět zástupců na evropské scéně, aktuálně ztrácejí už jen 0,4 bodu. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Po kvalifikační fázi pohárů figurovaly české kluby na 18. místě a na první patnáctku ztrácely 1,4 bodu. Ve čtvrtek manko o bod snížily. Pražská Slavia a Jablonec si připsaly po dvou bodech za výhry v Evropské konferenční lize nad Unionem Berlín a Kluží, Sparta pak bod za remízu v Evropské lize s Bröndby v Kodani.

Trojice ve skupinách tak uhrála během úspěšného čtvrtečního večera pět bodů. Zisk se poté do žebříčku dělí počtem zástupců dané země v pohárech, v českém případě tedy pěti. Plzeň a Slovácko vypadly v kvalifikaci.

Boj o 15. místo bude nejspíš velmi vyrovnaný. České kluby ztrácejí 0,4 bodu na patnácté Chorvatsko, které má ve hře už jen Dinamo Záhřeb. Šestnáctý je o 0,025 bodu za elitní patnáctkou Kypr, reprezentovaný ve skupinách dvěma kluby.

O 0,3 bodu za Českem figuruje osmnácté Turecko s třemi zástupci, za devatenácté Řecko hrají ještě dva celky. Více týmů má až dvaadvacáté Dánsko (čtyři), které nadále ztrácí na tuzemské kluby přes dva body.

České týmy po minulé sezoně na elitní patnáctku nedosáhly a v ročníku 2022/23 budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce. Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů, zbylou trojici čeká letos vzniklá Evropská konferenční liga. V této sezoně se české kluby pokoušejí na 15. či lepší místo vrátit, hraje se o nasazení do ročníku 2023/24.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma