Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

FIFA rozhodla: Po vyřazení Ruska postupují Poláci do finále kvalifikace MS bez boje

FIFA rozhodla: Po vyřazení Ruska postupují Poláci do finále kvalifikace MS bez boje
Polští fotbalisté postupují bez boje do finále play off kvalifikace mistrovství světa | zdroj: Profimedia

Mezinárodní fotbalová federace FIFA po vyřazení Ruska z play off kvalifikace mistrovství světa rozhodla, že jeho semifinálový soupeř Polsko postoupí bez boje. Ve finále narazí 29. března na vítěze zápasu mezi Švédskem a Českem, který se bude hrát o pět dnů dříve.

FIFA na svém webu zároveň uvedla, že duel Skotska s Ukrajinou odložila na červen, přesný termín nestanovila. V takzvané větvi A se tak v březnu odehraje pouze semifinále Wales - Rakousko.

FIFA vyřadila Rusko ze soutěže kvůli jeho vojenskému útoku na Ukrajinu. Ukrajinská liga byla po invazi přerušena, národní fotbalový svaz posléze požádal o přeložení kvalifikačních zápasů.

Ve hře bylo podle médií více variant, jak „českou“ větev play off dohrát. Jednou z možností mohlo být doplnění o jeden tým místo Ruska, aby semifinále hrálo i Polsko. Fotbalová asociace ČR nicméně počítala s přímým postupem Poláků do finále baráže o šampionát v Kataru. Rozhodující zápas by se měl hrát v Chorzówě.

„Ze strany FIFA je to očekávané rozhodnutí podle reglementu mistrovství světa, které bylo ze všech variant zdaleka nejpravděpodobnější. Nyní se můžeme nadále plně koncentrovat na úvodní zápas ve Švédsku. To, že Polsko postoupí rovnou do finále, bereme jako fakt. Pokud chceme hrát na mistrovství světa, musíme si zkrátka poradit se dvěma soupeři, takže pro nás se situace nijak nezměnila,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek v tiskové zprávě.

„Na Švédsko se připravujeme několik měsíců, stejně tak jsme analyzovali i hru polského týmu. Chceme se nachystat co nejlépe, abychom se o postup na mistrovství světa poprali,“ přidal trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý.

Výkonný výbor FAČR ještě před vyloučením Ruska schválil, že česká reprezentace do případného utkání proti Rusům za žádných okolností nenastoupí. Svaz následoval Polsko a Švédsko, které stejný krok oznámily dříve.

Los základních skupin mistrovství světa je v plánu 1. dubna. Šampionát v Kataru začne 21. listopadu.

Vedení ruského fotbalu se proti vyloučení ze soutěží FIFA a UEFA odvolalo 

Ruský fotbalový svaz se odvolal proti vyloučení svých reprezentací a klubů ze soutěží FIFA a UEFA k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne. Ruský svaz požaduje zrušení suspendace, aby jeho národní týmy mohly hrát mezistátní zápasy včetně nadcházejícího play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru. V něm měla sborná 24. března v semifinále nastoupit doma proti Polsku.

UEFA vyloučila ze svých soutěží také ruské kluby, což se v pohárech dotklo Spartaku Moskva, který se měl v nadcházejícím osmifinále Evropské ligy utkat s Lipskem. Oba zápasy byly zrušeny a německý celek postoupil do čtvrtfinále bez boje.

UEFA navíc odebrala Petrohradu pořadatelství letošního finále Ligy mistrů. Podle vedení ruského fotbalu postrádají rozhodnutí FIFA i UEFA právní základ a mají jednoznačně diskriminační charakter.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma