Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Čeští hokejisté porazili na závěr Švédských her Švýcarsko 2:1 v prodloužení

Čeští hokejisté porazili na závěr Švédských her Švýcarsko 2:1 v prodloužení
Češi porazili Švýcary 2:1 v prodloužení | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté porazili v posledním utkání na Švédských hrách v Malmö Švýcarsko 2:1 v prodloužení a po sobotním debaklu s Finy (1:6) si připsali druhou výhru v turnaji. Třetí turnaj Euro Hockey Tour ovládli po dnešním vítězství nad Finskem 3:1 domácí Švédi. Zároveň si upevnili vedení v průběžném pořadí seriálu, ve kterém mají náskok pěti bodů na druhé Česko, které bude v květnu hostit závěrečný díl Tour. Na Švédských hrách skončili Češi třetí.

Góly dali útočníci Jakub Flek a Filip Chlapík, jenž v čase 61:33 využil přesilovku. Češi dlouho vedli, v 56. minutě však vyrovnal Mike Künzle. Kapitán Jan Kovář odehrál 150. zápas v reprezentaci.

Už ve druhé minutě byl kousek od vedoucího gólu Jašek, jeho pokus však zazvonil pouze na tyčku. V šesté minutě už mohla česká střídačka slavit: Musil vyslal skvělou nahrávkou do brejku Fleka, jenž tváří v tvář Aeschlimannovi sice trefil jeho vyrážečku, ale od švýcarského brankáře se puk odrazil do tyčky a od ní za brankovou čáru.

V polovině třetiny dorážel nebezpečně Knak, ale Stezka si jeho zakončení pohlídal. Na konci 17. minutě postrčil soupeře za českou brankou zlehka Klok, přesto inkasoval za vražení na hrazení vyšší trest na pět minut. Čechům při něm ale pomohlo, že ho rozdělila přestávka.

Dvě minuty z Klokova trestu musel český tým ubránit ještě na začátku druhého dějství, poradil si však na výbornou a nepustil soupeře do šance. Již při hře v plném počtu sehráli Češi dobře situaci tři na tři, kterou zakončoval z dobré pozice Chlapík, Aeschlimanna však překonat nedokázal.

Švýcaři po chvilce kontrovali přečíslením tři na dva, které zakončoval Riedi, jeho velkou šanci však zlikvidoval Stezka, když se pohotově přesunul v brankovišti a schoval kotouč v náruči. Národní tým pak zvýšil obrátky a usadil se před Nyffelerem, jenž ve 29. minutě nahradil Aeschlimanna, ale skóre se do druhé přestávky nezměnilo.

Fakt, že se na ledě nekonaly žádné velké ofenzivní manévry, nejlépe potvrzoval poměr střel na branku po druhé třetině, který vyzníval 13:10 ve prospěch Švýcarska.

Po 17 sekundách ze třetí třetiny se proti pravidlům provinil Frick a Češi si zahráli svou první přesilovku v utkání, ale soupeř se bez větších problémů ubránil. Na konci 44. minuty jel ze strany sám na Nyffelera po Chlapíkově nahrávce Smejkal, zakončil však jen do jeho pravého betonu. Künzle na druhé straně vypálil těsně vedle.

V 50. minutě nahodil Chlapík puk od modré čáry, clonící Smejkal ho sice dokonale sklepl k ledu a za Nyffelerova záda, sudí však gól po kontrole videa neuznali kvůli zásahu vysokou holí. Brzy následovala další přesilovka v podání českých hokejistů, jenže opět bez nápadu a větší šance. Krátce nato zakončoval z dobré pozice Flek, bekhendem však neuspěl.

V 54. minutě fauloval Mozík a Švýcaři byli hodně nebezpeční. Ačkoliv početní výhodu nevyužili, pouhé tři sekundy po jejím skončení vyrovnal Künzle, když se prosadil střelou přes bránícího Válu a připravil tak Stezku o první čisté konto v reprezentaci. Remízový stav se už do konce základní hrací doby nezměnil.

Brzy po začátku prodloužení fauloval Thürkauf a přesilovku český tým využil, když se povedenou ranou z kruhu prosadil Chlapík.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Švýcarsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Flek (A. Musil, Klok), 62. Chlapík (Kempný, H. Zohorna) - 56. Künzle (Thürkauf, Fora). Rozhodčí: Björk, Holm - Jonsson, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 1:3, navíc Klok (ČR) 5 min. Využití: 1:0. Diváci: 2431.
Sestavy:
ČR: Stezka - Zámorský, Jordán, Mozík, Kempný, Pýcha, Klok, L. Zábranský ml., Vála - Chlapík, Jan Kovář, Smejkal - Jašek, Sobotka, H. Zohorna - Flynn, A. Musil, M. Kovařčík - Hrabík, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Švýcarsko: Aeschlimann (29. M. Nyffeler) - Frick, Fora, Müller, Aebischer, Bichsel, Vouardoux, Geisser, Delémont - Zehnder, Thürkauf, Herzog - Knak, Jäger, Künzle - Bader, Schmid, Miranda - Riedi, Senteler, Meyer. Trenér: Patrick Fischer.

Tabulka turnaje:

1. Švédsko 3 2 0 1 0 6:3 7
2. Finsko 3 1 1 0 1 13:9 5
3. Česko 3 0 2 0 1 5:8 4
4. Švýcarsko 3 0 0 2 1 6:10 2

Tabulka EHT:

1. Švédsko 9 4 3 1 1 25:15 19
2. Česko 9 3 2 1 3 18:24 14
3. Finsko 9 3 1 2 3 30:26 13
4. Švýcarsko 9 0 2 4 3 18:26 8
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma