Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Prohra s outsiderem: Čeští hokejisté po nájezdech poprvé v historii podlehli Rakousku

Prohra s outsiderem: Čeští hokejisté po nájezdech poprvé v historii podlehli Rakousku
Čeští hokejisté na MS prohráli s Rakouskem po nájezdech | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Čeští hokejisté podlehli ve třetím utkání na mistrovství světa v Tampere poprvé v historii na světovém šampionátu či olympijských hrách Rakousku, s outsiderem prohráli 1:2 po samostatných nájezdech. Připsali si tak v základní skupině B druhou prohru na turnaji po úspěchu z Brity (5:1) a porážce se Švédy (3:5).

Vedoucí gól dal před koncem úvodní třetiny kapitán Roman Červenka, jenže 37,6 sekundy před vypršením základní hrací doby nevýrazného utkání vyrovnal Brian Lebler. V nájezdech byl pak jediným úspěšným exekutorem Peter Schneider. V sestavě národního týmu už byl po pondělním příjezdu obránce Michal Kempný.

Zápas dvou týmů, které se za poslední měsíc a půl střetly jen během přípravy na šampionát hned třikrát, nabídl od úvodních minut spíše urputný boj než podívanou pro hokejové labužníky. Ve hře byla spousta nepřesností a sám za sebe vypovídal i poměr střel mezi tyčky - Češi vyhráli v tomto ukazateli první třetinu 6:5.

V osmé minutě dostal puk do branky Stránský, ale Rakušané sáhli k trenérské výzvě a ze svého pohledu dobře udělali - video odhalilo, že brankáře Starkbauma při práci na brankovišti neúmyslně podrazil Hertl. O chvilku později Špaček v šanci neuspěl. Zcela bezradně pak působil národní tým v úvodní přesilovce. Záhy následovala další početní výhoda, v níž zazvonil Hronek z kruhu po Vránově nahrávce na tyčku.

Po Kempného provinění se pak museli bránit i Češi, ale situaci ustáli bez úhony a jen chvilku poté, co už byli znovu v pěti, otevřeli skóre. Kundrátek vybojoval kotouč, Blümel ideálně našel najíždějícího Červenku, a ten měl z blízka dostatek času zamířit. Asi jen málokdo v tu chvíli tušil, že půjde o jediný gól v podání favorita v celém zápase.

Ve 27. minutě to zkoušel bekhendem z otočky Flek. Na druhé straně prověřil Vejmelkovu pozornost ve 33. minutě nepříjemným pokusem Kirchschläger. O chvilku později zachránila Starkbauma znovu branková konstrukce, když Krejčí dobře mířenou ranou rozezvučel tyčku.

Ve třetí třetině mohl zvýšit Špaček, jenže Starkbaum byl proti. Uklidňující druhý zásah tak nepřicházel. Rakušané cítili šanci na překvapení a nakonec na něj i dosáhli. Národní tým se nechal v závěru zavřít do svého obranného pásma, Starkbaum šel z branky a risk vyšel. Heinrich napřáhl na modré čáře, důrazný Lebler si přikopl puk v brankovišti, ale ještě před tím, než přešel čáru, poslal ho do branky hokejkou, což potvrdila i kontrola u videa.

Po velmi opatrně odehraném prodloužení z obou stran přišly nakonec na řadu nájezdy. Začal je český tým. Hertl nedal, stejně si vedli Kasper, Červenka i Ganahl a Blümel. Schneider si pak vychutnal bývalého spoluhráče z Komety Brno Vejmelku, Smejkal následně neuspěl, Heinrich trefil břevno, a Krejčí tak mohl ještě odvrátit šokující porážku, jenže zamířil mimo.

Dalším soupeřem svěřenců Kariho Jalonena bude ve čtvrtek Lotyšsko, zápas začne v 19:20.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku; Skupina B (Tampere):
ČR - Rakousko 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Červenka (Blümel, Kundrátek) - 60. Lebler (Heinrich, Schneider), rozhodující sam. nájezd Schneider. Proměněný nájezd: Schneider (Rak.). Neproměněné nájezdy: Hertl, Červenka, Blümel, Smejkal, Krejčí - Kasper, Ganahl, Heinrich. Rozhodčí: Nord (Švéd.), Frandsen - Kroyer (oba Dán.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3264.
Sestavy:
ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Šimek, D. Sklenička, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, H. Zohorna - M. Stránský, M. Špaček, Smejkal - Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer, Kirchschläger - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, Huber - Feldner, Wukovits, Ganahl - Schwinger, Achermann, Brunner. Trenér: Roger Bader.

profimedia-0691593991 Kari Jalonen a česká reprezentace | zdroj: Profimedia

Tabulka:

1.

Finsko

3

3

0

0

0

11:2

9

2.

Švédsko

2

2

0

0

0

8:4

6

3.

USA

3

1

1

0

1

8:7

5

4.

ČR

3

1

0

1

1

9:8

4

5.

Rakousko

3

0

1

1

1

5:7

3

6.

Lotyšsko

3

1

0

0

2

5:8

3

7.

Norsko

3

0

1

0

2

6:11

2

8.

Velká Británie

2

0

0

1

1

4:9

1

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma