Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Čeští hokejoví junioři porazili na MS Němce 8:1

Čeští hokejoví junioři porazili na MS Němce 8:1
Čeští hokejoví junioři porazili na MS Němce 8:1 | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa juniorů v kanadském Halifaxu v posledním utkání v základní skupině A Německo vysoko 8:1. Svěřenci kouče Radima Rulíka šli za výhrou velmi rázně, soupeře přestříleli drtivým poměrem 54:19 a do poloviny utkání si vypracovali tříbrankový náskok.

O góly se postarali Jaroslav Chmelař, jenž se prosadil dvakrát, David Špaček, Gabriel Szturc, Martin Ryšavý, Petr Hauser, Jakub Kos a Jiří Ticháček. Němci skórovali za stavu 0:3. Čeští mladíci bodovali i ve čtvrtém vystoupení na šampionátu, ztratili jen dva body po porážce 2:3 v prodloužení se Švédy v předchozím utkání.

Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa hráčů do 20 let základní skupinu A v Halifaxu a ve čtvrtfinále se utkají se Švýcary, čtvrtým celkem skupiny B v Monctonu. Rozhodla o tom výhra domácí Kanady 5:1 nad Švédskem, které je dosud jediným přemožitelem národního týmu.

Na začátku páté minuty se proti pravidlům provinil Sinn a český výběr měl k dispozici první přesilovku, kterou také zužitkoval. Provinilce vrátil do hry už po 57 sekundách Špaček, když se na kruhu opřel do kotouče a ranou bez přípravy otevřel skóre. Na začátku 18. minuty potrestal chybu soupeře při rozehrávce Szturc, který chytře bekhendem překonal brankáře Quappa.

Toho nahradil před polovinou utkání Wolf a čelil čím dál tím výraznější převaze českých juniorů. Už po 51 sekundách inkasoval z hole Chmelaře. Ve 33. minutě sice Oswald se štěstím snížil a připravil Suchánka o čistý štít, ale k zápletce měli Němci hodně daleko. I proto, že s rychlou odpovědí přispěchal Ryšavý. Po 47 sekundách od jeho gólu nachytal Wolfa z úhlu Hauser a zvýšil už na 5:1.

Pěkná rychlá souhra ve 45. minutě přinesla další gól - do odkryté branky zakončil Chmelař. Za dalších 29 sekund lovil Wolf kotouč ze sítě znovu, když Kos završil povedenou kombinaci s Ryšavým. Měchura v 55. minutě zazvonil na horní tyčku, Češi se ale přece jen dočkali osmé branky o chvilku později díky přesné ráně Ticháčka.

Čtyři hráči si připsali po třech bodech: Chmelař (2+1), Szturc, Ryšavý (oba 1+2) a Brabenec (0+3). 

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě; Skupina A (Halifax):
Česko - Německo 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. D. Špaček (S. Svozil, Chmelař), 18. G. Szturc (Brabenec), 30. Chmelař (Brabenec, D. Moravec), 37. Ryšavý (G. Szturc, Menšík), 38. Hauser (D. Špaček, Marcel), 45. Chmelař (G. Szturc, Brabenec), 46. J. Kos (Ryšavý, Sapoušek), 58. Ticháček (Ryšavý, J. Kos) - 33. Oswald (Sinn, Bettahar). Rozhodčí: Magnusson (Švéd.), Schlittenhardt (USA) - Konc (SR), Oliver (Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 8454.
Sestavy:
Česko: Suchánek - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech - Sapoušek, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, G. Szturc - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, Marcel, Měchura - od 41. navíc Šalé. Trenér: Radim Rulík.
Německo: Quapp (29. Wolf) - Klein, Elten, Bettahar, Sinn, Wäser, Van der Linde, Bidoul - Lutz, Rossmy, Hördler - Oswald, Kechter, Krening - T. Heigl, N. Heigl, Bader - Cimmerman, Hauf. Trenér: Tobias Abstreiter.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma