Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Co se děje? Barcelona prožila měsíc hrůzy, po 8 letech může být bez trofeje

Co se děje? Barcelona prožila měsíc hrůzy, po 8 letech může být bez trofeje
Lionel Messi vstřelil v neděli 500. branku své profesionální kariéry, prohru svého týmu ale neodvrátil | zdroj: Profimedia

Prohráli tři ligové zápasy v řadě. Pro jiné týmy je to denní chleba, Barcelona však takovou situaci nezažila od roku 2003. Hráči katalánského klubu půl roku decimovali soupeře na národní i evropské úrovni, jen aby v závěru sezony smutně sledovali, jak se jim pracně budovaná výsledková pyramida rozpadá jako domeček z karet. Zůstane snad Messiho družina poprvé po osmi letech bez cenné trofeje ze tří hlavních soutěží?

V polovině března se útočné trio SuarezMessiNeymar, mnohými považované za nejnebezpečnější ofenzivní sílu současného fotbalového světa, podepsalo rovným dílem pod vítězství Barcelony 3:1 nad Arsenalem.

V té době bylo v kabině katalánského celku ještě veselo. Trenér Luis Enrique si mohl odškrtnout 38. čárku v kolonce neprohraných soutěžních zápasů, když jeho mužstvo už šest měsíců nenašlo na starém kontinentě přemožitele.

Barcelona postoupila do čtvrtfinále Ligy mistrů a v domácí La lize si držela pohodlný 11bodový odstup od svých pronásledovatelů, jež by za normálních okolností už nepustila. Prostě všechno šlo jako po másle.

Jenže stačilo šest utkání a veškerá euforie vzala do zaječích. V Champions League si na slavný klub vyšlápli ligoví rivalové z Atlétika Madrid, kteří navzdory porážce 1:2 z úvodního střetnutí dokázali v odvetě otočit skóre dvojzápasového klání ve svůj prospěch a nečekaně postoupit.

V domácí soutěži si Barcelona připsala pouze jeden bod za poslední čtyři střetnutí a její náskok na Atlétiko a Real Madrid se smrsknul na nulu, potažmo jeden bod.

Brankostroj se zadrhnul

Barcelona v rozhodující fázi sezony přišla o podporu ze strany svých největších hvězd. Lionel Messi sice dokázal skórovat minulou neděli na půdě Valencie, tím však pouze ukončil nejdelší období gólového sucha od roku 2010, když zaznamenal první zásah do černého po dlouhých 515 minutách.

Výkon jeho hvězdného spoluhráče Neymara zase katalánští novináři strhali natolik, že za předvedenou hru dostal nejnižší známku ve čtyřech největších sportovních denících v regionu.

Podle kouče Enriqueho jde jen o prachobyčejnou smůlu. V zápase proti Valencii si Barcelona vylámala zuby na brankáři Diegu Alvesovi, který sice jednou inkasoval, ale zároveň dokázal zmařit další čtyři obrovské šance hostí a měl hlavní zásluhu na triumfu domácích v poměru 2:1.

Do Japonska leda na dovolenou

Je ale docela dobře možné, že si toho katalánský celek naložil na svá bedra příliš mnoho. Kromě domácí ligy, národního poháru a Ligy mistrů se letos Barcelona představila i ve finále španělského a evropského superpoháru, v prosinci si pak Messi a spol. udělali výlet do Japonska, kde se konalo mistrovství světa klubů.

Suma sumárům to dělá 56 soutěžních zápasů. Větší porci utkání letos absolvovali už jen hráči Atlétika Bilbao. Přitom třeba takový Bayern Mnichov má na své výsledkové listině jen 45 záznamů. A ač se to vzhledem k parametrům Barcelony může zdát absurdní, klub nemá dostatek kvalitních náhradníků, aby mohl své hlavní opory nechat odpočívat.

Katalánské mužstvo odehraje před koncem letošní sezony ještě šest střetnutí. Pět ligových klání udělá tečku za domácí soutěží, ve druhé polovině května pak Barcelonu čeká finále španělského poháru proti Seville.

Pokud bude mužstvo pokračovat v nuzných výsledcích z posledních čtyř týdnů, může zůstat poprvé od sezony 2007/08 bez trofeje ze tří hlavních soutěží (superpoháry a MS klubů přece jen nemají takovou váhu). Před osmi lety obsadila Barcelona třetí místo v tabulce La ligy a vypadla jak v semifinále domácího poháru, tak v semifinále Ligy mistrů.

Zdroje:
BBC, Vlastní, Daily Mail

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma