Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Colorado je ve finále, Stanleyův pohár získá potřetí za sebou český hokejista

Aktualizováno: Colorado je ve finále, Stanleyův pohár získá potřetí za sebou český hokejista
Pavel Francouz | zdroj: Profimedia

Hokejisté Colorada s Pavlem Francouzem v brance vyhráli v Edmontonu 6:5 v prodloužení, ovládli sérii 4:0 na zápasy a po 21 letech postoupili do finále play off NHL. 

Český gólman pomohl hostům k postupu třiceti zákroky. Hned pět bodů za gól a čtyři asistence získal obránce Avalanche Cale Makar. Po postupu Colorada je jisté, že Stanleyův pohár získá potřetí za sebou český hokejista.

České zastoupení je i v obou týmech finále Východní konference, v němž vedou New York Rangers nad obhájcem triumfu z posledních dvou let Tampou Bay 2:1 na zápasy. Stejně jako Francouz se může stát 29. držitelem trofeje z ČR útočník Filip Chytil z Rangers. V případě dalšího úspěchu Lightning by se radovali potřetí za sebou obránce Jan Rutta a forvard Ondřej Palát.

Colorado po Makarově trefě ze 4. minuty vedlo po první třetině 1:0, domácí ale třemi góly ve druhé části stav otočili. Postupně se prosadili Zach Hyman, Ryan Nugent-Hopkins a Connor McDavid.

Devon Toews po půl minutě druhé třetiny snížil na 2:3, Hyman ale svou druhou brankou v duelu vrátil domácím Oilers dvoubrankový náskok. Následující minuty patřily hokejistům Avalanche, kteří zásluhou Gabriela Landeskoga, Nathana MacKinnona a Mikka Rantanena otočili pět minut před koncem základní hrací doby na 5:4.

Vyřazení Edmontonu alespoň na chvíli odvrátil Zack Kassian, jenž využil asistencí McDavida s Leonem Draisaitlem a poslal zápas do prodloužení. To však již po minutě a 19 vteřinách rozhodl Artturi Lehkonen, jenž svým šestým gólem v play off vystřelil Coloradu postup do finále.

Pastrňák je v NHL bez trenéra, Boston vyhodil Cassidyho

Vedení hokejistů Bostonu propustilo po sezoně hlavního trenéra Bruce Cassidyho. Nového kouče tak v NHL budou mít i čeští hráči David Pastrňák, Tomáš Nosek a Jakub Zbořil. Sedmapadesátiletý Cassidy vedl Bruins v elitní kanadsko-americké soutěži šestým rokem a pokaždé s týmem postoupil do play off. V organizaci Bostonu působil čtrnáct let.

„Dnes jsem Bruce Cassidyho informoval, že jsem se rozhodl udělat změnu na pozici hlavního trenéra. Po čtrnácti letech spolupráce to bylo extrémně těžké rozhodnutí. Děkuji mu za jeho práci, jeho trenérská stopa v klubu je působivá a vážíme si jí. Cítím ale, že náš tým potřebuje změnu,“ uvedl generální manažer Don Sweeney.

Cassidy se na střídačku Bostonu přesunul v únoru 2017 z farmy v Providence, kde působil osm sezon. Bruins pod jeho vedením vyhráli v základní části 245 zápasů, připsali si 108 porážek a 46 utkání skončilo po 60 minutách hry nerozhodně. V play off má těsně negativní bilancí 36-37. Maximem týmu bylo finále v roce 2019, kdy Boston prohrál v sedmi zápasech se St. Louis. Letos Pastrňák a spol. vypadli v prvním kole play off s Carolinou.

Boston je pátým klubem, který po skončení sezony odvolal trenéra. V Detroitu skončil Jeff Blashill, v Philadelphii Mike Yeo, u NY Islanders Barry Trotz a u týmu Vegas Peter DeBoer. Nového hlavního kouče ale hledají i Winnipeg, Chicago a Dallas.

Útočník Connor z Winnipegu má trofej pro nejslušnějšího hokejistu NHL

Trofej Lady Byngové pro nejslušnějšího hokejistu sezony NHL získal útočník Kyle Connor z Winnipegu. Pětadvacetiletý Američan v 79 zápasech obdržel jen dva dvouminutové tresty a prožil bodově nejúspěšnější ročník. Maxima si vytvořil 93 body, 47 góly i 46 asistencemi.

V tradiční novinářské anketě dostal přednost před loňským držitelem této ceny Jaccobem Slavinem z Caroliny a dalším obráncem Jaredem Spurgeonem z Minnesoty. Trofej Lady Byngové získal Connor jako první hokejista v historii Jets.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma